Доступність посилання

ТОП новини

Політика України не проросійська і не прозахідна. Вона просто прокучмівська.


Мар’яна Драч Політика України не проросійська і не прозахідна. Вона просто прокучмівська.

Прага, 26 листопада 2003 року - Надзвичайно складні відносини України з Росією дійшли критичної межі із наближенням кінця другого президентського терміну Леоніда Кучми. Так вважає відомий західний політолог Тарас Кузьо, коментар якого опублікував британський аналітичний журнал “Jane''s Intelligence Digest”. Експерт наголошує, що Росія прагне зберегти Україну у своїй сфері впливу і для неї це особливо важливо тепер, з огляду на плани розширення НАТО і Європейського Союзу у 2004-2007-му роках. На думку Тараса Кузя, весь другий термін перебування Леоніда Кучми при владі Україна зближувалася із Росією. Президент України бачиться зі своїм російським колегою практично кожні три тижні, починаючи із 2000-го року. Але лише з першого погляду це виглядає як поглиблення стратегічного партнерства. Насправді ж відносини між Києвом та Москвою є значно складнішими.

Тарас Кузьо нагадує, що на жовтневому саміті у Ялті Україна так і не дочекалась запрошення у Євросоюз. А місяць перед тим Президент України підписав угоду про єдиний економічний простір з Росією, Білоруссю та Казахстаном.

Після терактів 11-го вересня для Америки, як вважає політолог, важливішими союзниками, ніж Україна, стали Росія та Узбекистан. Київ перестав бути потрібним, як антимосковський буфер. Після кольчужного скандалу під ударом опинилися і плани України приєднатися до НАТО. На виручку Кучмі поспішив Путін, який у розпал скандалу поїхав до Дніпропетровська на рідний для Кучми "Південмаш." І якщо під час першого президентського терміну Кучми Київ та Москва конкурували між собою на ринку озброєнь, то тепер настали інші часи. Україна і Росія координують експорт зброї, спільно її ремонтують, узгоджують нові розробки. Крім цього, моряки проводять спільні маневри у Чорному морі, а в лютому була підписана угода, згідно з якою українці вперше змогли взяти участь у протиповітряних навчаннях в Росії.

Проте Київ і Москва по-різному дивляться на світ. Росія проти розширення НАТО, Україна – за. Різні інтереси у держав у відносинах з Америкою. Москва домагається, щоб до неї ставилися ,як до рівноцінного партнера. Для цього, зокрема, існує формат зустрічей "великої вісімки." Україна домагається гарантій безпеки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG