Доступність посилання

ТОП новини

Прес-конференція російського амбасадора в Україні Віктора Чорномирдіна з приводу виборів 7 грудня 2003 року до Державної Думи Російської Федерації.


Сергій Кисельов Прес-конференція російського амбасадора в Україні Віктора Чорномирдіна з приводу виборів 7 грудня 2003 року до Державної Думи Російської Федерації.

Київ, 2 грудня 2003 року.

7 грудня в Росії відбудуться вибори до Державної Думи. За даними російської амбасади в Україні, понад 62 тисячі росіян, які мають право голосу, перебувають на українській території (у відрядженнях, працюють тощо). Для них у 7 містах України в день голосування буде розгорнуто 21 виборчу дільницю. Про вибори до Держдуми йшлося на прес-конференції Надзвичайного та Повноважного посла в Україні Віктора Чорномирдіна.

Прес-конференція російського амбасадора Віктора Чорномирдіна мала на меті повідомити через українські засоби масової інформації російських виборців, що 7 грудня з 8-ї години ранку до 8-ї години вечора вони можуть віддати свої голоси за кандидатів у депутати до Державної Думи Російської Федерації (і за федеральним партійним списком, і по одномандатних округах) у російській амбасаді в Києві, а також у генеральних консульствах в Одесі, в Симферополі, у Львові та в Харкові, в частинах Чорноморського флоту і на виїзній дільниці в Дніпропетровську.

Віктор Чорномирдін був у доброму гуморі, жартував, відповідаючи на запитання журналістів. Що ж до тих запитань, на які відповідати не хотів, дипломатично пояснював: мовляв, "не в курсі". Зокрема, російський амбасадор ухилився від прямої відповіді на запитання щодо російської "Новой газети", яка наприкінці минулого тижня опублікувала отримані з неназваних джерел офіційні результати... майбутніх виборів до Державної Думи, причому, згідно з цими даними, більше 40 % голосів виборців дістала пропрезидентська партія "Єдина Росія".

Як виявилося, не бачив пан Чорномирдін і політичну рекламу на одному з російських телеканалів, де ставиться запитання про те, чи не час уже Росії повертати Крим. Що ж до використання подібної "української карти" під час виборів до російської Держдуми як такої, зауважив: "Та я до карт взагалі ставлюся так, не дуже. Прямо мушу сказати. Тому це якась чергова дурість. Що ми розігруємо, які там карти? Як вони можуть впливати, причому тут українська карта? Причому тут Крим, до чого це? Я вважаю, що це несерйозно".

Посварив Віктор Черномирдін і російських політиків Дмитра Рогозіна та Володимира Лукіна, що дозволили собі під час передвиборчої агітації не надто толерантно висловитися на адресу України: "Ну, якщо кандидат в депутати хоче у такий спосіб завоювати голоси, тоді й ціна такому депутатові... Коли йому нема чого більше запропонувати своєму виборцеві, якщо в нього нема серйозної програми, якщо він не може привабити виборця своєю фізіономією, то ці заяви йому нічого не дадуть, я гадаю".

На запитання ж про те, чи є зв’язок між виборами до Держдуми Росії та президентськими виборами в Україні, Віктор Чорномирдін відповів так: "Зв’язок, безперечно, є. У нас вибори й у вас вибори. Лише цей зв’язок. Іншого зв’язку нема. Ми готуємося до виборів, і ви готуєтесь до виборів. Тільки в нас вибори парламентські за тиждень, а за три місяці – президентські. А у вас президентські за рік. А вас уже всіх тіпає".

Що ж до можливої експансії російських передвиборчих технологій на українські терени московський дипломат поцікавився: "Чи маєте ви великі гроші? Наймайте, запрошуйте, хто захоче запросити, нехай запрошує". А відповідаючи на запитання про те, чи буде Росія підтримувати когось із кандидатів під час президентських виборів в Україні, пообіцяв: "Ні. В нас просто нема на це грошей".

Віктор Чорномирдін також запевнив, що "не дуже розуміє", як можна утиснути пресу що в Росії, що в Україні, і відзначив, буцімто заява голови РАО ЕС Анатолія Чубайса про необхідність створення Росією "ліберальної імперії" є нічим іншим, як "романтичною ідеєю" романтика-Чубайса. А з приводу того, чи не є прямою агітацією за пропрезидентську партію плакатний заклик Володимира Путіна "За єдину Росію!" відомий своїм умінням обмовлятися найнесподіванішим робом російський амбасадор зауважив: "Думка президента, звичайн, багато значить і дорого коштує ,дорогого варта. Ну, президент за таке гасло – це саме президентське гасло. І я тут нічого такого не бачу".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG