Доступність посилання

ТОП новини

Кого люблять і кого не люблять поляки?


Володимир Притула Кого люблять і кого не люблять поляки?

Варшава, 4 грудня 2003 - Як поляки ставляться до інших народів? Кого люблять, кого не люблять, а до кого залишаються байдужими? Як змінюються симпатії та антипатії поляків під впливом внутрішніх проблем та подій у світі? Дослідження на цю тему щороку проводить варшавський центр дослідження громадської думки (CBOS). Результати найновішого дослідження були днями представлені у Варшаві.

Загальна тенденція у симпатіях та антипатіях поляків зберігалася упродовж років практично незмінно. Узагальнено кажучи, поляки люблять громадян Сполучених Штатів та Західної Європи, значно менше симпатії до сусідів по Центральній Європі і відверто недолюблюють сусідів зі Сходу.

Американці та італійці вже кілька останніх років посідають перше та друге місце у шкалі польських симпатій. Цього року у симпатіях до громадян США зізналося 56 % поляків, а до італійців – 52 %. Значно нижчу позицію у цьому рейтингу зайняли колишні фаворити – французи. Експерти пояснюють це охолодженням політичних стосунків між Варшавою та Парижем через різні підходи до війни в Іраку. А також через те, що Франція хоче перегляду вигідних для Польщі домовленостей країн Європейського Союзу, досягнутих у Ніцці. Всі ці зміни дозволили третє почесне місце вперше зайняти центральноєвропейській країні – Чехії громадянам якої симпатизує кожен другий поляк.

Свого західного сусіда – німців поляки ніколи особливо не любили, але в останній час принаймні толерували. Зараз цей показник дещо погіршився через дискусію, яка виникла між польськими та німецькими політиками і інтелектуалами на тему створення у Берліні Центру проти депортацій та примусових виселень.

Однак зменшення рівня симпатії поляків до німців не може йти у жодне порівняння з рівнем антипатії до тих народів, котрих поляки насправді не люблять. Група тих, до кого поляки висловлюють найбільшу антипатію, теж залишається уже кілька років незмінною: цигани, араби, румуни та українці. Араби потрапили до цієї групи порівняно нещодавно, після терористичної атаки в Нью-Йорку 11-го вересня 2001-го року. Але вже сьогодні антипатію до арабів декларує 60 % опитаних поляків. На один бал більше антипатії набрали тільки цигани. Більше половини поляків висловили свою нелюбов також до румунів і українців. Як зазначається у одному з газетних коментарів, за минулий рік антипатія поляків до групи найменш улюблених ними народів зросла ще більше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG