Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю з депутатом Національної Асамблеї Тьєррі Маріані.


Тарас Марусик Інтерв’ю з депутатом Національної Асамблеї Тьєррі Маріані.

Париж - Київ, 9 грудня 2003 року.

Тарас Марусик

Парламентська група “Франція-Україна” в Національній Асамблеї Франції була створена 10 років тому. Сьогодні вона нараховує понад 20 депутатів як з пропрезидентської більшости, так і з лівої опозиції. Наш київський колега Тарас Марусик, який нещодавно побував у Парижі, зустрівся з головою груп “Франція-Україна”, депутатом Національної Асамблеї Тьєррі Маріані. Він розповів нашому кореспондентові про діяльність групи і відповів на кілька актуальних запитань.

Подібні парламентські групи є агентами впливу в доброму розумінні цього слова. У Верховній Раді таку групу очолює Сергій Терьохін. На той момент, коли записувалося це інтерв’ю, голова групи “Франція-Україна” в Національній Асамблеї Тьєррі Маріані в Україні був тричі: один раз ще за часів існування СРСР і двічі як депутат. Щоправда, йому так і не вдалося зустрітися зі своїм візаві через зайнятість Терьохіна.

Специфіка французького законодавчого органу полягає в тому, що парламент у цій країні складається з двох палат: Національної Асамблеї та Сенату. І в кожній палаті є група, яка займається, передовсім, підтриманням міжпарламентських стосунків з Верховною Радою України.

Тьєррі Маріані

Наша група, крім цього, підтримує постійні контакти з представниками української влади, які перебувають у Франції як постійно, так і тимчасово. І якщо співробітництво між українським і французьким парламентами необхідне, наше завдання – сприяти цьому”.

Тарас Марусик

Голова групи “Франція-Україна” в Національній Асамблеї Тьєррі Маріані уважно слідкує за подіями в Україні. Зустрічався не з одним відомим політиком.

Тьєррі Маріані

Наприклад, за останні три місяці ми приймали пані Тимошенко, пана Тигипка, пана Януковича. А в Україні я познайомився з низкою українських депутатів.

Тарас Марусик

Хоча Тьєррі Маріані знає Україну дуже мало, він зізнався, що був приємно вражений:

Тьєррі Маріані

Я вважаю, що це країна, яка швидко розвивається, а політики і представники бізнесу, з якими ми зустрічалися, є відносно відкритими щодо двосторонніх відносин з Францією.

Але додам як самокритику, що в цій країні Франція майже відсутня. І цього не компенсує велика активність посольства Франції в Україні, особисто посла. На жаль, я частіше бачу тут керівників італійських, англійських, американських, голландських підприємств.

Кажуть, що французи не дуже добре розбираються в географії. І це правда. Багато моїх співвітчизників все ще з труднощами засвоюють розвиток політичної географії за останнє десятиліття. Нерідко можна почути : “Україна? Та це в Росії”. В таких випадках я кажу: “Ні, це незалежна держава, трохи більша за Францію і з великим потенціалом у майбутньому”. І це людей зацікавлює. В економічному плані (я не кажу про дипломатичні відносини з Україною) Франція вельми відстає.

Тарас Марусик

На закінчення я запитав голову групи “Франція-Україна” в Національній Асамблеї Тьєррі Маріані, чи може група лобіювати деякі важливі проекти, зокрема й створення української служби Міжнародного французького радіо RFI. Тьєррі Маріані щиро зізнався, що йому нічого невідомо ні про велику українську-французьку ініціативу з цього питання в середині 90-их років, ні про обіцянки Президента Франції Жака Ширака з цього приводу під час його візиту в Україну. Але він сказав, що готовий зробити необхідні кроки і звернутися до керівництва RFI, щоб вивчити можливості трансляції Міжнародного французького радіо на територію України не російською мовою, а, по можливості, українською:

Моїм співрозмовником був голова групи “Франція-Україна” в Національній Асамблеї Франції Тьєррі Маріані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG