Доступність посилання

ТОП новини

“Тиждень реґіонів”


Тарас Марусик “Тиждень реґіонів”

Київ, 13 грудня 2003 року.

Тарас Марусик

Ви слухаєте оглядову програму “Тиждень реґіонів”. З київської студії радіо “Свобода” вас, шановні слухачі, вітає ведучий Тарас Марусик. Оператор у студії Михайло Петренко.

Своїм першим матеріалом наша програма продовжує релігійну тематику. Попередні вибори як Президента України, так і народних депутатів України продемонстрували, як політики активно використовують у своїх політичних баталіях церкву і духовенство.

Останнім часом на Львівщині була розповсюджена інформація про те, що 15 священиків Української автокефальної православної церкви переходять під юрисдикцію Української православної церкви Московського патріархату. Одразу ж пролунали заяви про те, що отці перебувають у дружніх взаєминах із представниками Соціал-демократичної партії України (об’єднаної). Таку інформацію у відділі у справах релігій Львівської обласної держадміністрації називають провокацією.

Докладніше про це в четвер розповіла наша львівська кореспондентка Галина Терещук.

Галина Терещук

Спершу у відділ у справах релігії обласної адміністрації надійшов лист, у якому сказано, що отці 4 громад УАПЦ у Львові нібито переходять під юрисдикцію УПЦ МП. Втім, надійшов й інший лист уже не лише із підписами, але й з оригінальними печатками, у якому заперечулась інформація про якийсь перехід.

Начальник обласного відділу у справах релігії Василь Білоус в інтерв’ю радіо “Свобода” каже:

Василь Білоус

Важко сказати, кому вигідно, але те, що йдуть певні протести, не прості протести в УАПЦ, це правда. Це не сьогодні почалося, а почалося декілька років назад стосовно структури управління, стосовно підпорядкування. Щодо тих листів, які розповсюджуються, роздаються членам громад, то я думаю, що то провокація.

Галина Терещук

Нині на Львівщині налічується 358 громад УАПЦ.

Народний депутат України Тарас Чорновіл, у виборчому окрузі якого є священики, які нібито бажають перейти до Московського патріархату, зауважує:

Тарас Чорновіл

Серед священиків відбувся заколот, бунт, перекуповування їх. Це можна назвати як-завгодно, але певні групи готові йти під УПЦ МП.

Галина Терещук

За словами народного депутата України Тараса Чорновола, залагодити конфлікт можна завдяки об’єднанню УАПЦ з Київським патріархатом. До того ж володіти майном повинна громада, а не священик.

“Чи впливатиме Російська православна церква на президентські вибори в Україні?” - запитую народного депутата України Тараса Чорновола.

Тарас Чорновіл

Залежить від того, де. Скажімо, на Західній Україні саме з церков ця агітація не піде. Але Ви розумієте, це дуже обмежене коло віруючих, які будуть мати в даному випадку вплив. Тому, що українські православні церкви беруть певний нейтралітет, а священики, особливо в нас тут, на Заході, які є нормальними людьми, патріотами, вони будуть все ж таки підтримувати, принаймні, представляючи свою позицію нехай і не закону церковного, але в розмовах, на підтримку все ж таки і демократичних сил.

Що стосується Сходу України, то там цей вплив буде використовуватися максимально. Я думаю, що симпатії керівництва КПЦ МП поділяться десь так: чотири п’ятих за блок влади, власне, за кандидата від влади і певна частина за кандидата від комуністів.

Галина Терещук

Зауважу, що ще у 1941 році митрополит УГКЦ Андрей Шептицький у посланні “Як будувати рідну хату” писав: ”Мало який нарід так у релігійному житті поділений, як наш нарід, а в тих поділах живуть і діють глибокі антагонізми, що ціле людство роз’єднують на табори, які вічно між собою ведуть завзяту не раз боротьбу і себе взаємно вважають майже за крайніх ворогів. Такі антагонізми зібралися на українських землях, щоб дітей одного народу роз’єднати і впровадити між ними роздори, ворожнечі, безконечні непорозуміння.”

Ще раз зазначу, що ці слова митрополит Андрей написав 62 роки тому.

Тарас Марусик

В Міжнародний день прав людини, який міжнародна спільнота відзначає 10 грудня, знову нагадали про свої проблеми депортовані шість десятиліть тому з території Польщі українці.

З рівненськими журналістами зустрівся голова Конгресу українців Холмщини і Підляшшя Олександр Боровик. Послухайте розповідь нашої власної кореспондентки Валентини Одарченко.

Валентина Одарченко

“Статус учасника війни, котрий нещодавно Верховна Рада надала усім депортованим зі своїх етнічних земель українцям, є справжньою перемогою Всеукраїнського товариства “Конгрес українців Холмщини і Підляшшя,” – переконаний його голова Олександр Боровик. Згідно з новими поправками до закону, з 1 січня наступного року холмщаки матимуть пільги, котрі нині отримують ветерани, однак питання про надання їм компенсацій, передбачених ще Договором між польським та радянським урядами від 1943 року, загальмувалося.

Олександр Боровик нагадав, як злукавило радянське керівництво, обіцяючи холмщакам надати в Україні земельні ділянки рівні за розміром покинутим у Польщі, але не більше 15-и гектарів.

Олександр Боровик

Зареєстрований закон про компенсацію у ВР. Саме цей закон передбачає політико-правове визначення самого переселення. І ми надіємося, що до 60-річчя Холмщини, яке ми будемо відзначати в 2004-му році, ВР прийме і цей закон.

Наскільки мені відомо, щороку татари отримують 50 мільйонів гривень на своє облаштування. Про нас навіть не говорять. А тим людям, які були вигнані в Сибір, їм також надають компенсацію.

Валентина Одарченко

А ще Олександр Боровик пояснив, що був здивований з того, як дружина Президента Польщі Іоланта Кваснєвська, відвідавши могили рідних на Рівненщині, оминула сусіднє село Яринівку, де у братській могилі поховані до чотирьохсот молодих українців та поляків.

Олександр Боровик

Дуже добре, що вона туди приїхала. Але чому ж тут будують пам’ятники, а чому ж нам там ніхто не допомагає збудувати пам’ятники, огородити, щоб люди якісь огорожі мали на цвинтарях, відзначати трагедію Холмщини? Холмщина – це ж є Волинь. Згадайте Галицько-Волинське князівство.

Валентина Одарченко

Олександр Боровик нагадав про заяву, ухвалену головами регіональних товариств до Президента України, Кабінету Міністрів та Верховної Ради ще в травні. У ній ідеться про необхідність відзначення 60-річчя трагедії Холмщини та перспектив компенсацій холмщакам втраченого майна.

Олександр Боровик

Вже пройшло 5 місяців. Це вже порушення закону, тому що відповідь ми маємо отримати через місяць. Але ми будемо відзначати вечір пам’яті і скорботи, не дивлячись ні на що.

До цієї трагічної дати я видав книжку, яка називається “Трагедія Холмщини”. Ми хочемо відмітити так, як була відмічена трагедія Волині. Проте про трагедію Холмщини ніхто ніколи нічого не казав. Масу сіл вибили. Спалили 300 сіл. Знищили 40 тисяч українців. 170 церков спалили. Вигнали нас. Ми вернулися під кордон, а нам сказали: “Кордон закритий”. Ми й осіли в західних областях. Ці книжки якраз будуть розповідати про нашу трагедію. Буде відправлена панахида 10 числа в Холмі.

Валентина Одарченко

Нині ж складається враження, що після офіційного відзначення трагедії волинських поляків про цю заяву не чули ні урядовці України, ні офіційна Польща. Зокрема, посол Польщі в Україні Марек Зюлковські це підтвердив під час недавнього відвідання Рівненщини.

Однак холмщаки не відступаються від своїх вимог і стверджують, що збиратимуть холмщаків з усього світу 9 вересня наступного року в Рівному. Чи відбуватимуться ці заходи з участю представників української влади, досі невідомо. “Однак поїздка до Холма і молитви на могилах рідних є щорічною традицією, і змінювати через наявність чи відсутність патріотизму сучасних українських урядовців не за нашими правилами,” - зауважив Олександр Боровик.

Тарас Марусик

Ви слухаєте “Тиждень реґіонів”. Це огляд найважливіших матеріалів, які прозвучали на тижні, що минає, в програмах радіо “Свобода” “Україна реґіональна”. Перед мікрофоном – ведучий Тарас Марусик. Продовжуємо.

Знову згущуються хмари над долею “Кримської світлиці”, єдиної української громадсько-політичної та літературної газети в Криму. Над нею знову нависла загроза знищення. І знову справа у відмові держави підтримувати це україномовне просвітницьке видання.

Детальніше про це в середу розповів наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Володимир Притула

У зверненні, поширеному колективом “Кримської світлиці”, мовиться, що в ухваленому нещодавно законі “Про державний бюджет України” брутально проігноровано задеклароване рекомендаціями минулорічних парламентських слухань рішення про надання фінансової допомоги газеті окремим рядком з держбюджету. Це означає, що видання, яке тільки-но після більш як піврічного з початку 2003-го року фінансового голодомору почало підніматися з колін, чи не вперше за всі роки свого існування спромоглося розгорнути передплатну кампанію, провело кілька резонансних українотворчих духовних акцій, тепер знову буде вимушене вимолювати у влади можливості розбудовувати Україну в найбільш зрусифікованому її регіоні – Автономній Республіці Крим. Знову замість того, щоб усі творчі зусилля спрямувати на подальше творення добротного, авторитетного, тиражного, за духом і змістом українського часопису, редакційний колектив буде приречений на вічну боротьбу за виживання.

Каже головний редактор “Кримської світлиці” Віктор Качула.

Віктор Качула

Фінансування “Кримської світлиці” знову під загрозою. В цьому році ми сподівалися, що буде той обіцяний в бюджеті України видаток, про який проголосували наші народні депутати українські ще в травні і висловили це своє побажання підтримати “Світлицю” в рекомендаціях парламентських слухань, тобто уряду.

На жаль, до цих рекомендацій ніхто не прислухався. “Світлицю” загубили просто у вирі тієї політичної боротьби, яка точиться зараз між усіма гілками влади. Газета знову кинута напризволяще.

Знову доведеться виживати самостійно і сподіватися знову ж таки на підтримку громади української і не тільки в Україні, а й в усьому світі. Будемо сподіватися, що громада, українці, бізнесмени, політики, демократи підтримають нас і в цьому році, і ми цьому нашому рупору, єдиному українському в Криму, не дозволимо замовкнути.

Володимир Притула

Це був Віктор Качула, головний редактор “Кримської світлиці”.

У зверненні “світличан”, також мовиться: “Ми не знаємо, коли і чим закінчиться ця боротьба. Але своїм гірким досвідом навчені, що нам не вистояти у ній без допомоги української громади. Наступний передвиборний рік буде дуже непростим не лише для таких “занадто українських” видань, як “Кримська світлиця”, а й для всіх, хто намагатиметься нести слово правди людям”.

Додам, що зараз в Криму з республіканського бюджету на підтримку російськомовної і татаромовної преси виділено більше мільйона гривень. Така ж сума планується і на наступний рік. Чи отримає хоч копійку україномовна “Кримська світлиця”, невідомо.

Тарас Марусик

“Сім’я і дім”. Таку назву одержала радіостанція, що розпочала свої трансляції на Волині в Луцьку. Головний редактор нової радіостанції Іван Корсак стверджує, що радіо буде україномовним і державницьким.

Подробиці - від нашого волинського кореспондента Андрія Криштальського.

Андрій Криштальський

На відміну від сусідніх регіонів радіоефір Волині не є таким багатим, а голоси столичних ФМ радіостанцій викликають чимало критичних відгуків пересічних волинян у місцевій пресі. У своїх листах до редакції люди нарікають на засилля російськомовних передач та відсутність культури мовлення.

Під час розмови з головним редактором новоствореної радіостанції “Сім’я і дім” Іваном Корсаком я поцікавився стратегією цього радіо, чиї трансляції вже лунають в радіоефірі на частоті 102, 4 ФМ.

Іван Корсак

На превеликий жаль, радіоефір в Україні заполонили іншомовні радіостанції. І тому радіо, яке розмовляє, яке спілкується, яке співає українською мовою, - нагальна потреба. З цього ми і виходили.

Андрій Криштальський

Варто нагадати, що член Національної спілки письменників України, прозаїк І.Корсак в минулому очолював опозиційну газету “Народна трибуна”, а після припинення виходу її в світ заснував приватне видання “Сім’я і дім”. Нова газета дещо дестанційована від питань політики, тому волинські аналітики передбачають, що радіо “Сім’я і дім” матиме такий самий курс.

Передачі нової радіостанції чергуються в ефірі з трансляціями іншого радіо, “Столичного”.

Іван Корсак

У нас сусідом в ефірі – радіо “Люкс”. Це зовсім інша російськомовна радіостанція. Ми не хочемо нікого повторювати. Ми повинні мати своє обличчя. З працівниками радіо “Люкс, з якими ми контактуємо, в нас нормальні людські стосунки, взаємна повага. Небо велике, ефір великий, місця вистачить всім.

Андрій Криштальський

Залишається лише додати, що колектив радіо “Сім’я і дім” складається переважно із молодих журналістів. Хоча, як стверджує Іван Корсак, декотрі з них пройшли стажування в західних радіостанціях.

Тарас Марусик

І нарешті про ситуацію у Василькові Київської області. Представники територіальної громади міста вважають, що обласна державна адміністрація постійно обмежує їхнє право на самоврядування. Зокрема, вони стверджують, що влада робить чергову спробу усунути з посади законно обраного голову Валерія Поповича.

Про це йдеться в матеріалі мого колеги Володимира Ляшка, який прозвучав на початку тижня.

Володимир Ляшко

Складні стосунки між обласною держадміністрацією та міською радою Василькова, яку очолив Валерій Попович, почалися ще з 1999 року, коли міський голова був незаконно заарештований, а згодом, поновлений на цій посаді знову ж таки рішенням суду. Ситуацію у Василькові спеціально розглядала Тимчасова слідча комісія парламенту.

Керуючий справами міськвиконкому Анатолій Боровик розповідає:

Анатолій Боровик

Це питання було предметом розгляду на Парламентській Асамблеї РЄ, воно розглядалося державним департаментом США. В решті-решт, через декілька років територіальна громада виборців м. Василькова знову обрала Поповича міським головою. І от те, що відбувається, схоже на дві краплини води на те, що відбувалося в 99-му році.

Як нам стало відомо сьогодні, обласна прокуратура отримала доручення відкрити кримінальну справу проти міського голови, щоб потім діяти так, як діяли в 1999-му році.

Володимир Ляшко

У 1999-му році прокуратура перевіряла скаргу громадянина Панченка, сьогодні - скаргу громадянина Гаркавенка, колишнього начальника міськвідділу освіти, діяльності якого Парламентська комісія теж дала відповідну оцінку. Причому, теперішня перевірка проводилася в пожежному порядку з залученням великої кількості працівників міськвиконкому для роботи в суботу та неділю.

Анатолій Боровик

І коли ми запитали старшого слідчого Ганну Миколаївну, чи правомірно це, що змусили вони працювати у вихідні дні увесь апарат міської ради, вона відповіла, що ні.

Володимир Ляшко

Анатолій Боровик повідомив, що Васильківська міськрада працює під постійним пресом непередбачуваних морально-психологічних і фінансових труднощів.

Анатолій Боровик

Відключення електроенергії від об’єктів, які забезпечують життєдіяльність міста, нічим невмотивована. Це відбувалося на першотравневі свята, на День Перемоги, на Великдень, була блокада банківських рахунків. Що мається на увазі? З подачі голови Васильківської райдержадміністрації Кожаром, виконуючи, очевидно, замовлення свого обласного начальства, була подана скарга до господарського суду Київської області з вимогою зняти з рахунки міської ради півмільйона гривень і накласти арешт на рахунок міської ради. Ви розумієте, що це таке? Це невиплата заробітної плати, невиплата соціальних виплат і таке інше.

Суддя Київського обласного господарського суду Грекова винесла рішення: частково задовольнити прохання Кожара, тобто рахунок не блокувати, але стягнути 500 тисяч.

Була подана апеляційна скарга. І як тільки справа вийшла за межі Київської області (розглядав цю справу регіональний суд) було прийнято рішення скасувати повністю ухвалу Київського обласного господарського суду.

Володимир Ляшко

Депутат Київської облради від Васильківського виборчого округу №5 Ольга Клименко доповіла жителям міста, що засідання бюджетної комісії облради проходять непрозоро і дотації серед міст розподіляються волюнтаристськими методами.

Тепер громада і міська рада Василькова наполягають на виконанні прем’єр-міністром і Президентом України постанови Верховної Ради від червня 2001-го року про зняття з посади голови Київської облдержадміністрації Анатолія Засухи за "масові порушення прав громадян."

Тарас Марусик

Як повідомило агентство УНІАН, на прес-конференції 11 грудня Анатолій Боровик висловив думку, що після того, як прокуратура винесе остаточний обвинувачувальний висновок і передасть рішення до суду, Валерія Поповича можуть зняти з посади мера Василькова і поставити на його місце людину, яка буде повністю підконтрольна Київській облдержадміністрації.

Крім того, Анатолій Боровик повідомив, що Васильківська територіальна громада вже звернулася з листами до Президента, голови Верховної Ради та президента Асоціації міст та громад України Олександра Омельченка.

Це була оглядова програма “Тиждень реґіонів”. Її підготував і провів Тарас Марусик. Зі мною в студії працював Михайло Петренко. На все добре, шановні слухачі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG