Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-польський кордон у 2003 році.


Володимир Павлів Українсько-польський кордон у 2003 році.

Варшава, 29 грудня 2003 - Головною подією року, о минає, в українсько-польських стосунках було впровадження Польщею візового режиму для українських громадян. Цій події передувала дискусія по обидві сторони кордону про те, чи не стане польський кордон новою “залізною завісою”, тим більше, що 1 травня 2004 року цей кордон стане частиною зовнішнього кордону Європейського Союзу. Офіційні джерела як польські, так і українські твердять, що так не станеться, а як буде насправді, стане відомо лише після формального вступу Польщі до ЄС. В даний же момент кордон, принаймні з польського боку, перебуває у стані пристосування до європейських стандартів прикордонної охорони.

Присутність Європейського Союзу є помітною практично на всіх польських як прикордонних переходах, так і на прикордонних заставах, уздовж всього кордону з Україною. На цій ділянці діє 9 польських прикордонних застав. Кожна з них упродовж останнього року оснащена комп”ютерними системами спостереження, сучасною колесною та гусеничною технікою, приладами нічного бачення, спонсорованими із коштів Європейського Союзу. Прикордонникам навіть трішки незвично, що тепер головна ставка в охороні кордону робиться не на їхню пильність, а на чутливість спеціальної техніки.

Такої техніки не бракує і на прикордонних переходах. Найновіше “диво техніки”, яким прикордонники хваляться журналістам, – це детектори, котрі реагують на удари людського серця. За їхньою допомогою можна визначити, чи у автомобілі переховуються люди, навіть без необхідності заглядати всередину автомобіля. Самим же прикордонникам все частіше доводиться займатися оперативною та пошуковою роботою із затримання організованих груп нелегальних іммігрантів та їхніх провідників з місцевого населення. Упродовж 2003-го року на польсько-українському кордоні було затримано майже 100 організованих груп, до яких увійшло всього 500 нелегальних імігрантів. Це на сто осіб більше, ніж рік тому. У переважній більшості порушники кордону – це вихідці з Азії чи й навіть Африки, але після впровадження віз дещо збільшилася і кількість громадян України, котрі намагались нелегально подолати так званий “зелений кордон”. Говорить речник Підкарпатського відділення Прикордонної охорони Польщі Ельжбета Пікор:

“За півтора місяця ми затримали на зеленому кордоні лише 30 громадян України, котрі переважно поодинці йшли всупереч правилам до Польщі, щоб тут працювати. Вони цього не приховували. На запитання, чому не йдуть по візи, відповідали, що великі черги під польськими консульствами або що треба платити, а в них немає грошей”.

Та як виявилося, говорить пані Пікор, більшість із цих людей не могли отримати візи тому, що у Польщі мали раніше проблеми із правоохоронними органами. Всі ж інші українці йдуть легально через прикордонні пункти. Згідно зі спостереженнями польських прикордонників рух на переходах повернувся майже до того ж стану, який був перед впровадженням віз. От тільки дещо зменшилося так званих човників, що жили з контрабанди алкоголю і цигарок. Возити алкоголь стало невигідно, а от цигарки везуть і надалі, говорить керівник митної служби на прикордонному переході Медика Адам Сова: “У даний момент на 90% до Польщі везуть цигарки, бо на них мають найбільший зиск. Стараємося це контролювати. Вдається в принципі на 100 %. Бо цей прецедент полягає в тім, що контрабанду несуть не у багажі, а на собі”.

Рекордисткою року, о минає, Адам Сова назвав громадянку України, котра умудрилась приклеїти до власного тіла 300 пачок сигарет. Окрім цигарок, все частіше везуть теж наркотики чи валюту. Щоправда, значні суми валюти везуть не завжди нелегально. Працівники митниці у Медиці не можуть забути, як у 2003-му році їм довелося на власні очі мільйон доларів у валізці, котрі громадянин України побажав задекларувати, щоб не мати проблем із вивозом цих грошей із Польщі. На наше запитання, чи задекларував він цю суму на українському кордоні, ніхто з польських митників не вмів дати відповіді. Та зрештою, це й не входить до їхніх обов’язків.

Адже майбутній зовнішній кордон ЄС має бути “залізною завісою” тільки для тих, кого вважатиме злочинцем Європейський Союз, а не Україна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG