Доступність посилання

ТОП новини

Чи продавала Україна ядерну тактичну зброю “Аль-Каїді”?


Зиновій Фрис Чи продавала Україна ядерну тактичну зброю “Аль-Каїді”?

Прага, 9 лютого 2004 - Минулої суботи близькі до “Аль-Каїди” джерела повідомили арабській газеті "Аль-Хайят", що ця організація нібито дістала від України тактичну ядерну зброю. Відповідну угоду, написала газета, уклали українські вчені з керівництвом “Аль-Каїди” під час візиту 1998 року до афганського міста Кандагар, тодішнього оплоту "Талібану". Відтак керівники терористичної організації на чолі з Бен Ладеном нібито закупили чемодани з ядерною зброю і заховали їх "у надійних місцях".

За словами арабського видання "Аль-Хайят", близькі до “Аль-Каїди” джерела заявили, що організація "вдасться до використання цієї зброї в протистоянні з американськими військами лише у двох випадках". Першим з них є використання його на теренах самих Сполучених Штатів з метою демонстрування тих руйнівних наслідків, до яких може призвести використання такої зброї проти будь-якої арабської чи мусульманської країни. Другим випадком стане ситуація, в якій організація зазнає такого нищівного удару, що їй не залишиться поля для маневру, і єдиним засобом вижити для неї буде використання атомної чи хімічної зброї проти своїх ворогів.

У державній службі експортного контролю України цю публікацію розцінили як "провокацію". Заступник голови відомства Олександр М"якушко заявив журналістам, що "Україна завжди дотримувалась усіх міжнародних санкцій щодо "Талібану". При цьому він уточнив, що контакти з Афганістаном у військово-технічній галузі не підтримуються з 1993 року.

Валентин Бадрак з українського центру досліджень армії, конверсії та роззброєння в інтерв"ю для радіо "Свобода" так прокоментував появу публікації в арабському виданні:

“Попередній аналіз цієї ситуації дає нам підстави для сумніву в тому, що така активність, такі дії мали місце насправді. І ми схиляємося до того, що це є інформаційно превентивна акція проти України, і вона пов’язана передусім з тим, щоб дискредитувати Україну, як учасника міжнародного ринку, як ринку чутливої продукції”.

Я маю на увазі озброєння, військову техніку, технології, так і можливо потенційного отримувача контрактів в Іраку на відбудову цієї країни. Це версія попередня. Вона, звичайно, може бути ще не точною”.

На запитання, хто зацікавлений у таких діях проти України, пан Бадрак каже:

“Звичайно, щоб називати зараз якусь країну-замовника, або певне якесь угруповання було б некоректним. Але радимо просто звернутися до того, хто є найбільшими конкурентами України, скажімо, на ринку озброєнь, який є дуже делікатним ринком і на якому немає друзів і на якому конкуренти вдаються до будь-яких дій, в тому числі і до таких дій, як інформаційні операції. Це є дуже, скажімо так, поширені методи боротьби з конкурентами.

Так само і шалена боротьба сьогодні розгортається навколо отримання контрактів в Іраку, тому тут також можуть бути такі попередні превентивні дії.

Що стосується технічного аспекту, то ми переконані, що той рівень контролю, який був організований з боку США, в тому числі, розгортання певних осередків у самій Україні. Я маю на увазі такі структури, як НТЦ, який навіть контролював і продовжує контролювати наукові організації, окремих вчених, які здатні генерувати ядерні або інші критичні технології.

Все це дає підстави нам казати про технічну малоймовірність або навіть неможливість здійснити те, що було описано у газеті”.

Народний депутат України, колишній міністр оборони Олександр Кузьмук повідомлення про продаж Україною тактичної ядерної зброї терористичній організації “Аль-Каїда” (нагадаємо, 1998 року саме він очолював військове відомство) назвав "небилицею". За словами екс-міністра, тактичну зброю вивезли з України і здали Росії ще на початку 90-х років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG