Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Сербiї на надзвичайнiй сесiї призначив нових депутатiв до парламенту державного об’єднання Сербiя i Чорногорiя (СiЧ). Згiдно з новим розкладом сил у вищому законодавчому органi Сербiї, найбiльше депутатiв у Парламентi Об’єднання матимуть ультранацiоналiстична Радикальна партiя та консервативна Демократична партiя Сербiї Воїслава Коштуницi.


Михайло Рамач Парламент Сербiї на надзвичайнiй сесiї призначив нових депутатiв до парламенту державного об’єднання Сербiя i Чорногорiя (СiЧ). Згiдно з новим розкладом сил у вищому законодавчому органi Сербiї, найбiльше депутатiв у Парламентi Об’єднання матимуть ультранацiоналiстична Радикальна партiя та консервативна Демократична партiя Сербiї Воїслава Коштуницi.

Белград, 9 лютого 2004 – Депутатiв до Парламенту державного об’єднання не обирають. Їх згiдно зі складом призначають парламенти двох республiк – Сербiї i Чорногорiї. У Парламентi державного об’єднання досi мали бiльшiсть реформаторськi партiї.

Нинi ситуацiя змiнилася: бiльше половини депутатiв, призначених сербським Парламентом на пiдставi нового розкладу сил у ньому, виступає за ревiзiю угоди про створення Державного об’єднання та за ревiзiю зовнiшньої полiтики. Пiд ревiзiєю вони мають на увазi розширення повноважень органiв Об’єднання. Щодо зовнiшньої полiтики, сербськi ультранацiоналiсти та правоцентристи виступають проти спiвробiтництва з Мiжнародним трибуналом з воєнних злочинiв та за сповiльнення процесiв приєднання державного об’єднання до Європейського союзу та до Програми НАТО Партнерство заради миру. Правду кажучи, такi процеси щойно розпочалися.

Не чекаючи на призначення нових депутатiв iз Сербiї, президент Чорногорiї Мило Дюканович нещодавно ствердив, що чорногорська сторона вважає неприйнятною будь-яку ревiзiю вiдносин мiж двома республiками. Вiн, до речi, нагадав, що Сербiя i Чорногорiя – держави-члени Об’єднання. Iншими словами, самостiйнi держави.

А белградськi централiсти тим часом заявляють, що вони найближчим часом вимагатимуть звiльнення прозахiдного мiнiстра закордонних справ Ґорана Свилановича та мiнiстра з питань прав людини Расима Ляїча. Їхнє звiльнення, на думку оглядачiв, могло б призвести до вiдставки Вiча мiнiстрiв державного об’єднання й нової кризи хисткої сербсько-чорногорської спiвдружностi.

Мiнiстр оборони Борис Тадич попереджає, що ревiзiя зовнiшньої полiтики могла б мати катастрофiчнi наслiдки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG