Доступність посилання

ТОП новини

Поліпшувати імідж держави українська влада намагалася, заткнувши роти німецьким ЗМІ – нові заяви генерала Кравченка.


Марія Щур Поліпшувати імідж держави українська влада намагалася, заткнувши роти німецьким ЗМІ – нові заяви генерала Кравченка.

Прага, 23 лютого 2004 – Повернуті трофейні цінності не допомогли покращити атмосферу візиту президента України Леоніда Кучми до Німеччини. Заяви генерала розвідки Валерія Кравченка зіпсували настрій не лише українському президентові, але й німецькому канцлерові Ґергарду Шредеру. Після недільного інтерв’ю генерала німецькому телеканалу канцлер має давати відповідь, що він думає про те, що українським спецслужбам доручається слідкувати за німецькими журналістами та політиками, які розслідують неприємні для Києва справи.

Україна сподівається, що Німеччина, яка є другим після Росії торговельним партнером України, допоможе Україні у розвитку стосунків з Європейським Союзом – з таким посланням приїжджав до Берліна президент Леонід Кучма. Однак не про це питали в нього журналісти. Більшість запитань стосувалася заяв генерала Кравченка.

А після від’їзду українського президента на деякі з цих запитань муситиме відповісти і німецький уряд. Депутат Європейського парламенту Ґабріелле Штаунер вимагає офіційного пояснення від федерального уряду про те, що означає нова заява генерала Кравченка. У неділю в інтерв’ю німецькому телеканалу ZDF він заявив, що йому було наказано слідкувати за німецькими репортерами, які розслідували справу торгівлі дитячими органами та справу зникнення дітей у Харкові. Як стверджує Кравченко, він мав запобігти, щоб передача, присвячена правам людини, «Мона Ліза» вийшла в ефір. Також генерал мав слідкувати за діяльністю депутата до Європейського Парламенту від баварського християнсько-соціального союзу Ґабріелле Штаунер, яка винесла цю справу на обговорення Європейського Парламенту і домагалася від України розслідування цієї справи.

«Україна намагається представити себе, як країну, що майже готова до вступу до ЄС, але нам та колегам у Раді Європи ясно, що саме у царині прав людини ще далеко не все в порядку», - сказала в жовтні у передачі ZDF Ґабріелле Штаунер.

Тепер вона вважає, що в Україні порушують і її права. За повідомленням Інтернет-видання «Spiegel online», німецькі секретні служби знали про діяльність Кравченка. А отже німецька парламентарка хоче знати, що саме їм було відомо про порушення її особистих прав та норм правової держави.

«Я була перелякана і здивована, коли дізналася від журналістів ZDF про останні заяви Валерія Кравченка», - сказала в інтерв''ю «Німецькій хвилі» Ґабріелле Штаунер. «Звісно, я знаю, що в Україні поки що не вдалося повністю реалізувати основні засади правововї держави. Але не думала, що справа зайде так далеко та існуватиме небезпека, що можуть стежити навіть за німецькою журналісткою чи членом Європейського парламенту».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG