Доступність посилання

ТОП новини

Кучма захоплений стабільністю в Брунеї.


Сергій Драчук Кучма захоплений стабільністю в Брунеї.

Прага, 8 березня 2004 – Президент України Леонід Кучма перебуває з державним візитом у Брунеї, офіційно – з метою активізувати співпрацю між двома державами. Цього сторони намагалися досягти зустрічами українського президента з брунейськими урядовцями й газовиками, а ще – обміном високими державними нагородами для обох керівників та їхніх дружин і державним обідом на честь Леоніда Кучми.

Президент України Леонід Кучма має тепер іще один титул – Дато Лайла Утама, за назвою однієї з найвищих нагород Держави Бруней Даруссалам: Султан цієї держави Хаджи Хассанал Болкіях Му’іззаддін Ваддаулах вручив українському президентові Найпочесніший орден королівської родини «Лайла Утама» першого класу; Людмила Кучма отримала такий самий орден «Сері Утама» другого класу. В чому власне суть нагороди, не зовсім ясно, але на світлинах орден виглядає гарно; вдалося дізнатися, що вручається він не те щоб за заслуги, а радше за посадою, зокрема й головам іноземних держав та членам їхніх родин. Утім, брунейцям мало що скажуть імена Князя Ярослава Мудрого й Княгині Ольги – а ці українські ордени отримали в відповідь брунейський Султан та його дружина.

На державному обіді на честь президента України Леонід Кучма говорив про те, що нинішня зустріч має стати наріжним каменем міцного й надійного підмурівку майбутньої українсько-брунейської дружби, й зазначав поступ високої стабільності й гармонійних відносин у Брунеї без жодних політичних несподіванок і струсів. Про це повідомила прес-служба українського президента, яка працює набагато оперативніше, ніж брунейські засоби інформації, приступні в інтернеті (які й Україну називають колишньою частиною «Союзної Радянської Соціялістичної Росії»).

Дійсно, Держава Бруней Даруссалам (а останнє слово арабською мовою, мовою ісламу, означає «Дім миру») живе спокійно й доволі заможно завдяки багатим покладам нафти й природного газу. Особливо заможно живе сам султан із родиною, що є фактично приватним власником ресурсів усієї своєї країни: завдяки цьому він бував найбагатшою людиною планети, що з майном на 40 мільярдів доларів обганяв самого Била Ґейтса. Але життя на широку стопу (подейкують, що дорогущих спортивних авт у султанських гаражах понад п’ять тисяч) разом із великими видатками на соціяльні справи його держави зменшили султанову, так би мовити, «вартість»; нині журнал «Форбз» оцінює його «лише» в понад 14 мільярдів доларів.

Зате в невеликій державі на північно-західному краєчку острова Борнео в Малайському архіпелазі панує соціяльний мир, існує єдина дозволена політична партія і утверджено офіційну ідеологію, чи то пак національну філософію – малайської ісламської монархії, що тримається на трьох засадах: традиціях і звичаях малайців, ісламській вірі, главою якої в державі є сам султан, та непорушності монархії, що її нинішня династія перебуває при владі без жодних виборів уже 29-те покоління.

Ідеться в перебігу візиту Леоніда Кучми до Брунею й про конкретніші речі – про співпрацю з цією країною, хай і з населенням тільки ледь понад 300 тисяч і цілком незалежною не так віддавна, з 1984 року. У понеділок український президент вів розмову про інвестиційні проєкти й відвідував підприємство Брунейської компанії зрідженого природного газу.

9 березня президент України продовжить свою азійську поїздку відвідинами Таїланду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG