Доступність посилання

ТОП новини

Як ожиріння вбиває американців.


Юрій Дулерайн Як ожиріння вбиває американців.

Нью-Йорк, 9 березня 2004 - Переїдання в Америці набуло настільки загрозливих масштабів, що стало в однією з головних причин передчасної смерті. Такого висновку доходить спеціальне дослідження у Сполучених Штатах, зроблене на замовлення міністерства охорони здоров’я й соціального обслуговування.

Іноземні туристи в Америці часто звертають увагу на те, що у вуличному натовпі багато товстунів, причому не лише живіт випирає, як то, скажімо в тих британців, які надміру полюбляють пиво, а опасистих у діаметрі, по колу, як Лучано Паваротті, знаменитий оперний тенор. За висновком дієтологів, причиною такого кругового ожиріння є багата на жири й цукор так звана швидка їжа в усіляких МакДональдсах, Бургер-Кінгах та Вендіс і брак фізичної активності. Люди занадто багато часу проводять за комп’ютером, перед телевізором, мало ходять пішки, бо у всіх автомобілі. Анекдоти типу “краще переїсти, ніж недопити” вже не всі сприймають як гумор. Цифри справді застрашують: внаслідок переїдання й браку фізичних вправ 2000-го року померло 400 тисяч американців. Це на 33% більше, ніж 1990-го року, у 8 разів більше, ніж річна кількість загиблих в автомобільних катастрофах. Натомість, смертність від хвороб, пов’язаних з курінням тютюну, за десятиріччя зросла менш, ніж на 9 %. Доповідь, щойно опублікована федеральним Центром контролю й запобігання захворюванням, доходить висновку, що якщо тенденція не зміниться, то ожиріння незабаром випередить куріння й стане вбивцею номер один. Доктор Джулі Гербердінг, директор Центру, каже: “Тютюн і ожиріння - це номер один і номер два серед причин смерті. Це подібне до того, що ми бачили 1990-го року, але велика різниця полягає в тому, що ожиріння майже наздогнало тютюн, як провідна причина смерті в цій країні”. За статистикою, ожиріння охоплює 9 мільйонів дітей і дві третини дорослого населення Сполучених Штатів.

Міністр охорони здоров’я і соціального обслуговування Томмі Томпсон, який їздить Вашингтоном верхи на мотоциклі Гарлі-Дейвідсон, затятий ворог куріння, фанатично відданий спортові, каже: “Ми з вами просто занадто жирні, пані й панове, і ми будемо вживати заходів”. Серед цих заходів – нові рекламні оголошення, що намовляють ходити по сходах замість їздити в ліфті, пити чисту воду, а не зацукорену содову, більше споживати овочів і фруктів. Між іншим, мережа МакДональдс вже повідомила, що до кінця року в її ресторанах, а їх понад 13 тисяч в самій лише Америці, вже не подаватимуть в екстра-великих порціях смажену картоплю й содову.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG