Доступність посилання

ТОП новини

Підписано двосторонній документ про Рік Польщі в Україні.


Володимир Павлів Підписано двосторонній документ про Рік Польщі в Україні.

Варшава, 16 березня 2004 року.

“Рік Польщі в Україні” розпочнеться 30 березня з концерту Національного симфонічного оркестру з міста Катовіце у Київському оперному театрі. Офіційний документ з цього приводу підписали в неділю у Варшаві міністр культури Польщі Вальдемар Домбровський та віце-прем’єр уряду України Дмитро Табачник. У понеділок на запрошення Інституту Адама Міцкевича до Польщі прибула група українських журналістів, котрі упродовж тижня будуть знайомитися з культурними установами Варшави та Кракова. Після повернення до своїх редакцій в Україні ці журналісти мали б заохотити своїх читачів, слухачів чи глядачів, відвідати культурні заходи, які проходитимуть в різних українських містах в межах Року Польщі.

На урочистості підписання угоди міністром культури Польщі та українським віце-прем’єром журналістам представили також програму заходів “Року Польщі в Україні”, котра включає майже 150 різних подій зі сфер мистецтва, культури, політики, економіки. Польська сторона не приховує, що очікує в результаті проведення цих заходів суттєвого зближення польської і української культури та польського і українського народів у цілому.

Говорить Вальдемар Домбровський: Наміром кожного заходу в рамках Року Польщі в Україні є встановлення структури наших контактів так, щоб закінчення Року Польщі було фактично початком стосунків у їхній новій якості. Щоб вони набули глибокого європейського сенсу: існування у центрі Європи Польщі та України.

Однак, у Польщі теж добре усвідомлюють, що на розвиток двосторонніх стосунків матимуть вплив не стільки культурні події, скільки події у сфері політики та економіки. А у цій сфері “Рік Польщі в Україні” розпочався зі скандалу, пов’язаного з відмовою Індустріальному союзові Донбасу у приватизації металургійного заводу у місті Ченстохова. Говорить голова польсько-української парламентської групи Ян Бира: ”При кожній нагоді, чи ми будемо розмовляти про культурні події чи про інші, підозрюю, що в Україні десь там у тлі буде присутнім програний тендер на приватизацію Гути Ченстохова”.

Не сприятиме Рокові Польщі і те, що діється зараз в Україні із незалежними засобами масової інформації, вважає Ян Бира, адже це стосується не лише свободи слова в цілому, а й вільного слова з Польщі.

Говорить Ян Бира: “Я хочу звернути увагу на те, що радіо “Континент” транслювало також передачі польського радіо “Полонія”, отже це теж є якимось обмеженням польсько-українського діалогу”.

Офіційно Рік Польщі в Україні розпочнеться за два тижні, але вже зараз можна сказати, що його розвиток матиме безпосередній вплив і на проведення наступного Року України у Польщі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG