Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Закриття багдадської газети «Аль Гауза».


Василь Дарчук Огляд західної преси: Закриття багдадської газети «Аль Гауза».

Прага, 31 березня 2004 – Закриття популярної іракської газети «Аль Гауза» за звинуваченням у поширенні антиамериканських чуток, розпалюванні ненависті і підриванні стабільності в Іраку викликало широкі відгуки серед західних оглядачів. Більшість коментаторів гостро критикують рішення коаліційної адміністрації в Багдаді за цей крок, який, на їхню думку, лише поглибить антипатії до коаліційної влади.

Серед відгуків на цю тему ми наведемо сьогоднішню редакційну статтю в газеті «Нью-Йорк таймс». Газета різко критикувала рішення керівника тимчасової коаліції в Багдаді Пола Бремера закрити популярний шиїтський тижневик «Аль Гауза». Автори редакційної статті вважають, що цей крок підриває пряму мету коаліції в Іраку, тобто установлення стабільності й демократії. 28 березня глава коаліційної адміністрації Бремер послав солдатів закрити тижневик на підставі звинувачень у «друкуванні неправдивих антиамериканських чуток, які поширювали ненависть, підривали стабільність і посередньо підбурювали до насилля», пише газета «Нью-Йорк таймс».

Згідно зі звинуваченнями, серед інших повідомлень шиїтська газета писала про зацікавленість американської сторони в атаках на нових недосвідчених іракських поліцейських, чим наставляла громадську думку проти американської присутності в Іраку. Проте, на думку газети, подібні повідомлення не породжують ворожості до американців, а лише відображають її. І забороняти ці повідомлення, додає газета, це не найкращий шлях розвіяти цю зловорожість. Тяжко було би повірити, веде далі газета, що жителі Багдада, які бачили закриття багдадського тижневика, відтепер неначебто побажають відкинути попередні чутки, поширювані усно, в летючках, і про які писала закрита шиїтська газета «Аль Гауза». Або можливо це демонстрація військової цензури, пише на закінчення газета «Нью-Йорк таймс», з метою переконати скептичних іракців у головній меті триваючої окупації Іраку – допомогти перетворити його, тобто Ірак, в регіональний приклад свободи американського зразка.

Протягом останніх днів не менш критичними були й інші відгуки на закриття багдадського тижневика, хоча журналісти стверджують упередженість і антиамериканську спрямованість згаданого шиїтського тижневика. Інформаційні агентства повідомили з Багдада про демонстрацію протесту проти закриття газети, яку влаштували шиїтські активісти і на яку зібралося кількасот осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG