Доступність посилання

ТОП новини

Українська громада Угорщини протестувала проти сплюндрування образу Кобзаря і домоглася свого.


Мар’яна Драч Аудіозапис:

Прага, 28 травня 2004 – У Будапешті збиралися відкрити пам`ятник Тарасові Шевченкові. Це мало статися 1-го червня під час візиту до Угорщини голови Верховної Ради України Володимира Литвина. Здавалося, це радісна подія для української громади, але вона навпаки – обурилася. Українці Угорщини звернулися з відкритим листом до українців усього світу та до української влади із закликом не відкривати такого погруддя Кобзареві. В чому причина конфлікту, нам детальніше розповість голова Товариства української культури Угорщини і Державного самоврядування українців у цій державі пані Ярослава Хортяні.

Ця скульптура в бронзі (погруддя) нічим не нагадує Шевченка. Це не відома нам людина, яка має стояти в Будапешті під іменем Шевченка.

Ми, які весь час хотіли, щоб тут був пам’ятник Шевченка... І коли побачили цю скульптуру, керівництво нашої громади вжахнулося – як можуть люди знущатися над пам’яттю Шевченка і доказувати нам (і хто в це не вірить – може подивитися сайти), що це Шевченко.


Мар’яна Драч

Скажіть, будь ласка, хто є автором скульптурного бюсту Шевченка?

Ярослава Хортяні

Автором є лауреат премії Мукачі Морошич Іштван. Я про нього нічого не чула в Угорщині, але якусь він премію отримав.

Коли ми були в його майстерні,щоб подивитися цю скульптуру, ми побачили, що в нього було повно матеріалу для того, щоб уловити образ Шевченка. Чому він цього не зробив , ми не знаємо. Друге питання, чи взагалі хотілося вловити цей образ? І третє питання: може, в нього була якась скульптура вже готова? І він вирішив це продати мерії і сказати, що це Шевченко.

Мар’яна Драч

Тобто, гроші за пам’ятник платить чи платила мерія Будапешта, так?

Ярослава Хортяні

Гроші за пам’ятник платить мерія Будапешта. Це одне. Теж вони нас позбавили того святого, такої справи, що українські громади, де вони не бувають у світі, збирають гроші на церкву і на Шевченка. Ніхто не хотів їхніх грошей.

Але ж ми не знали, що це все готується зараз, що готується “потьомкінський” пам’ятник Шевченку до відкриття головою Верховної Ради паном Литвином, який, я не знаю, чи бачив, що він їде відкривати.

Мар’яна Драч

А яка роль українського посольства в Будапешті у цій справі?

Ярослава Хортяні

Я думаю, що про роль їхню я краще зараз не хочу говорити. Саме те, що посол сказав, що це Шевченко, вже говорить про їхню роль. І чого вони так поспішно хотіли зробити – це ще раз підкреслює їхню роль. А третє – що вони все це робили за нашою спиною.

Мар’яна Драч

Але ви зустрічалися з послом...

Ярослава Хортяні

Ми зустрічалися. Як нам каже цей посол, що це мистецьке бачення. Ми знали, що колись цей пам’ятник мав ставитися під бункером ІІ Світової війни, це ми припинили – сказали, що це ганебне таке місце. Вони пообіцяли ще раніше (попередній посол), що знайдуть гідне місце. І ми думали, що вони його шукають – уже кілька років. Ми не знали, що вони вже його знайшли.

Потім виявляється, що мерія 5-го району, де має стояти пам’ятник, проголосувала 13 травня. Значить, нам не було сказано. Нашого представника (у нас є Самоврядування українців Будапешту) не було повідомлено. А те написане в законі про меншини , що коли щось робиться, що торкається української меншини, то мають запитати їхню думку, їхньої згоди.

Мар’яна Драч

Тобто, іншими словами, Ви не задоволені і українською владою, і угорською в даній ситуації?

Ярослава Хортяні

Ні, угорська влада тут ні при чому. Це в мерії одна компанія, можна сказати, задумала ставити пам’ятник. Угорська влада чекала до пори. Якщо скаже наша влада, представники нашої влади, що це страхіття не може стояти, вони одразу це відміняють. Розумієте?

Мар’яна Драч

Зрозуміло. Тобто, ви зараз очікуєте якогось рішення?

Ярослава Хортяні

Ми чекаємо. Чому ми й звернулися до всіх громад українських світових наших: допоможіть нам, допоможіть цій маленькій громаді припинити це знущання.

Це ж символ нашого народу, символ нації! Та куди ж, люди ви добрі, пхаєте ніж у саме серце? Якщо це буде страхіття стояти – ми будем позбавлені, щоб колись у Будапешті стояв гідний пам’ятник Шевченку.

Мар’яна Драч

Почути думку українських дипломатів у Будапешті ми не змогли. радіо “Свобода” сказали, що коментарів з цього приводу посольство не дає. І щойно надійшла інформація, що угорська влада відреагувала на протест української громади і скасувала заплановане на 1-ше червня відкриття погруддя Шевченкові у Будапешті. Українська діаспора тепер сама збирає гроші на інший пам`ятник Кобзареві.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG