Доступність посилання

ТОП новини

Польські українці у виборах в Європарламент.


Володимир Павлів

Аудіозапис:

Варшава, 14 червня 2004 - Вибори до Європейського парламенту, що відбулися у неділю в Польщі, виявили рекордно низьке зацікавлення польського суспільства цими виборами за весь період незалежності, починаючи від 1989 року. За даними Державної виборчої комісії Польщі, у виборах до Європарламенту взяло участь 20, 42% виборців. Найбільшу підтримку на цих виборах ( майже 24% ) отримала ліберальна партія “Громадянська платформа”. Однак, низьке зацікавлення поляків цими виборами призвело до відчутного успіху партій, котрі декларують себе або як противників ЄС взагалі, або як євроскептики. Ці партії : “Ліга польських родин”, “Самооборона”, “Право і справедливість” - в сумі набрали теж близько третини голосів. Результати цих виборів викликають інтерес зокрема й тих, хто цікавиться розвитком польсько-українських стосунків, а також української громади, що мешкає у цій країні.

У своїх передвиборчих програмах різні партії давали чимало обіцянок про те, які саме пріоритети вони збираються відстоюватимуть у Європейському парламенті. Якщо вірити цим обіцянкам, то вступ України до Євросоюзу буде відстоювати щонайменше 21 із 54 польських євродепутатів - представників трьох партій, котрі однозначно заявляли про це у своїх програмах, а саме: “Ліга польських родин”, “Самооборона” і “Союз свободи”. Ще семеро депутатів, представників партії “Право і справедливість”, реалізуючи обіцянки своєї партії, повинні домагатися створення в межах ЄС Фонду Доброго Сусідства, який мав би підтримувати громадські, наукові та освітні ініціативи в Україні та Білорусі. Втім, жодна з польських партій, котра матиме своїх представників у наступному Європейському парламенті, не декларувала якихось недоброзичливих намірів щодо України чи українців. Однак, передвиборчі обіцянки – це одне, а реальна діяльність – це дещо, а часом - зовсім інше. Саме тому Об”єднання Українців Польщі напередодні виборів звернулося до польських українців із закликом підтримати на цих виборах людей, котрі шануватимуть добросусідські взаємини, права національних меншин і загальні правила демократії – говорить голова Об”єднання Мирон Кертичак:

Говорить Мирон Кертичак: “Важливо те, щоб ми підтримували тих людей, які здатні будуть у своїй публічній діяльності взяти до уваги оті європейські стандарти з питань національних меншин, слободи слова, врешті, основ діяльності позаурядових організацій. Скорочено кажучи, тих розумних людей в різних угрупованнях було чимало і тому рішення було за місцевими чи регіональними структурами громадських українських організацій, кого на місцях підтримувати”.

На жаль, польські українці, через свою розсіяність по всій Польщі, не мають можливості підтримувати своїх кандидатів, тобто активістів українських організацій. Тому Мирон Кертичак не дуже вірить в те, що серед майбутніх польських євро-депутатів опиниться хоч один етнічний українець:

Говорить Мирон Кертичак: “Сумніваюся...тут виборчі округи і виборчі можливості нашого електорату є надто обмежені, щоб була змога вибрати прямо когось спосеред наших діячів, активістів, які є видними у громадському житті української громади. Тут таких шансів не було у цих виборах. Натомість були шанси, що люди, які з нами співпрацювали протягом останніх 15 років, які розуміли і давали докази своєї діяльності, що розуміли права людини, права національних меншин, що ці люди все-таки попадуть в Європарламент і будуть там нашими амбасадорами”.

Скільки саме людей, налаштованих доброзичливо до України і українців, потрапить до Європейського парламенту з Польщі, стане відомо тоді, коли партії, що перемогли у цих виборах, визначаться з персональним складом своїх представництв.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG