Доступність посилання

ТОП новини

“Партія влади” і президентські вибори в Україні.


Зиновій Фрис Гість: Сергій Тигіпко - керівник виборчого штабу Віктора Януковича, голова Нацбанку України.













Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 16 липня 2004 року.

Зиновій Фрис

"Вечірня Свобода" в прямому ефірі у п’ятницю, 16-го липня, передача про основні події в Україні.

Учасники передачі мають шанс говорити про все, що вони вважають за потрібне і можливе.

Перед мікрофоном Зиновій Фрис. Мені допомагають Ангеліна Шкуренко і Сергій Балабанов.

Добрий вечір!

Наш гість сьогодні - Сергій Тигіпко, керівник виборчого штабу Віктора Януковича, голова Нацбанку України.

До речі, на час виборчої кампанії пан Тигіпко взяв відпустку, пан Тигіпко є також лідером партії "Трудова Україна".

Хочу нагадати нашим слухачам, та й самому пану Тигіпку, аудіоцитату нашого гостя з передачі "Вечірня Свобода" від 23-го жовтня 2002-го року. Сергій Тигіпко

Слава Богу, що на Україні є опозиція, реальна опозиція! Слава Богу! Комусь це здається, що в нас це велике горе.

Мене лякає набагато інша ситуація, коли в країні немає опозиції, і коли немає своїх “морозів”, Тимошенко, Ющенко і так далі - це говорить, що ми зараз хворіємо. Дійсно, ми хворіємо. Але це хвороба росту, і ми перейдемо це, і ми будемо демократичною країною, і це зразу надасть нашої економіки, і ми підемо набагато швидше, ніж ми рухаємося зараз.

Зиновій Фрис

Сказав, нагадаю, наш гість Сергій Тигіпко в ефірі "Вечірньої Свободи" 23-го жовтня 2002-го року.

Дуже коротко, пане Тигіпко, для початку, скажіть, для отих (як Ви сказали майже 2 роки тому), "для когось", українська опозиція в принципі й донині залишається "великим горем"? Чому?

Сергій Тигіпко

Добрий вечір, всім!

Зиновій Фрис

Добрий вечір!

Сергій Тигіпко

Дійсно, я можу сказати, що опозиція – це завжди проблема, проблема для влади. Але мені здається, що це якраз нормально, тому що йде нормальна політична конкуренція, і, мені здається, що завжди опозиція є незручністю для влади, але без цієї незручності не обійтися демократичній державі. Тому підписуюся знову під тим, що я говорив того разу.

Зиновій Фрис

Ми просимо долучитися до розмови наших слухачів, від яких чекаємо виключно запитань і виключно по суті обговорюваної теми.

А наша тема така: "Партія влади" і вибори Президента України".

Пане Тигіпко, коли я кажу "партія влади", то, звичайно, беру в лапки це словосполучення, оскільки не я його видумав, його часто вживають в українських мас-медіа, його часто вживає опозиція.

Моє перше запитання таке: чи Ви погоджуєтеся з тим, що в Україні існує "партія влади", яка, мовляв, узурпувала в Україні все, що можна, а сьогодні робить усе для того, щоб під час президентських виборів в жодному разі не випустити владу з рук? Де правда, а де вигадки недоброзичливців?

Сергій Тигіпко

Якщо під “партією влади” розуміти ті політичні партії, які об’єдналися у більшість в парламенті, і які вже достатньо довгий час створюють і створили уряд, і цей уряд достатньо вдало працює, то я можу погодитися, що сьогодні ці партії, абсолютно всі практично парламентські партії більшості, об’єдналися знову, і практично всі вони вже підтримали В.Януковича як єдиного свого кандидата.

Дійсно ми не хотіли б віддавати владу, ми вважаємо, що цей кандидат буде більш ефективним для України і такий кандидат якраз потрібен для українців.

Зиновій Фрис

Пане Тигіпко, а якщо загалом, то хто сьогодні в Україні, власне, влада, не “партія влади” як одну із частин Ви назвали парламентську більшість, а влада реальна?

В одному з наших ефірів Ви сказали, що "не треба все валити на Президента", коли йому приписують всі узурпаторські чи якісь інші якості.

Скажіть, будь ласка, хто, в кого тоді та реальна влада в Україні: прем’єр-міністра, а, може, як це ми дуже часто чуємо, у керівника адміністрації, керівника держави, пана Медведчука? Хто тягне за ті мало чи зовсім непомітні ниточки, які змушують функціонувати механізм того, що діється в державі сьогодні, пане Тигіпко?

Сергій Тигіпко

Питання у нас такі, я бачу, з самого початку трошки теоретичні...

Зиновій Фрис

Це для початку.

Сергій Тигіпко

Так давайте розженемося зараз.

Що стосується влади, то я тоді почав би її ділити.

Якщо ми говоримо про законодавчу владу, то сьогодні, я думаю, вона згуртована в парламенті, в першу чергу, в більшості парламенту.

Якщо ми говоримо про виконавчу гілку влади, то тут у нас превалює президентська гілка і президентський початок, то безумовно велику роль тут відіграє і уряд.

Якщо ми говоримо про судову владу, то та реформа, яка почалася і не завершена сьогодні, я вважаю, що достатньо багато проблем створює українцям і державі в цілому, то вона у судах згуртована. Сьогодні, я не думаю, якщо відверто казати, дуже серйозно влада впливає на ці суди, часто ми бачимо, що сама влада ображається на ці суди, на ті чи інші рішення.

Така, на жаль, може, не дуже конкретна відповідь, тому що саме запитання не дуже конкретне.

Зиновій Фрис

Пане Тигіпко, якщо виходити з Вашої відповіді, то і події в Мукачевому, і суди, які відбувалися після того, як там відбувалися вибори мера, на ці суди також не впливала влада?

Сергій Тигіпко

Ви знаєте, гадати впливала-не впливала я не буду. Я вважаю, що суди сьогодні, подобається нам чи не подобається, вони працюють в тому законодавчому полі, яке сформоване на Україні.

Воно може подобатися чи не подобатися, але я не маю повноважень, і я не вважаю, що сьогодні я повинен якось жорстко критикувати оцю гілку влади, судову - вона якраз повинна в демократичній державі бути достатньо незалежною.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Тигіпко. Я сподіваюся, що Ваші відповіді були щирими.

Тепер давайте безпосередньо до президентських виборів в Україні.

Ви очолили виборчий штаб Віктора Януковича, якого часто називають "єдиним кандидатом від влади". І Ви, зрештою, також це сказали на початку.

Оглядачі по-різному пробують оцінити цей Ваш крок, по-різному Вас і характеризують. Одні кажуть, що це сильний крок влади, що Тигіпко доволі авторитетна фігура на українському політичному Олімпі, і він зробить багато для Януковича у виборчий період. Інші кажуть дещо інше.

Ми маємо дві точки зору, двох політологів. Ось що каже Кость Бондаренко.

Кость Бондаренко

С.Тигіпко є одним із найяскравіших представників колишньої комсомольської еліти, які найуспішнішим чином зарекомендували себе чи проявили себе в умовах української незалежності, перейшовши із комсомольського середовища у середовище фінансове.

Ставши банкіром, він створив один із найбільших банків України і забезпечив йому успіх.

Далі прийшов на роботу в уряд, де також зарекомендував себе як прихильник реформ.

Після цього він став одним із тих людей, які продемонстрували, що можна набути у бізнесі системи менеджменту і застосувати у політиці, і сприяв встановленню та зміцненню партії “Трудова Україна”.

У нього є бажання стати прем’єром, він цього бажання не приховує.

Я думаю, що нинішній його прихід у команду Януковича є спробою консенсусу еліт, є спробою продемонструвати командну гру. Тепер, принаймні можна сказати з впевненістю, що можна уявити, якою буде команда Януковича у випадку його перемоги.

Тобто Віктор Янукович, очевидно, надасть можливість Сергієві Тигіпку очолити уряд і продемонструвати свої здібності на урядовій роботі.

Зиновій Фрис

Ось як змалював політичний портрет Сергія Тигіпка провідний науковий співробітник Інституту світової економіки та міжнародних відносин, відомий політолог Володимир Полохало.

Володимир Полохало

Сергій Тигіпко цікава політична фігура в українському політикумі, але безперечно він не належить до яскравих, самодостатніх політичних особистостей.

І спроби Сергія Тигіпка влаштувати інтенсивний і екстенсивний піар в кінці минулого року та на початку цього року не призвели до якого-небудь поліпшення його рейтингу, який складає 1-3%, тобто в межах соціологічна похибки.

Водночас Сергій Тигіпко цікавий тим, що він є уповноваженим президента України, що його політична і бізнесова кар’єра цілком пов’язана з колишньою партійною номенклатурою, оскільки він був сам виходець із Комсомолу і був уповноваженим по розподілу колишніх партійних коштів, по розподілу колишньої державної власності.

Власне, це і стало основою його політичного і фінансового бізнесу. Інакше кажучи, він є зобов’язаним, уповноваженим президента, зобов’язаний тим, хто його призначив цим уповноваженим.

Зробити якісь самостійні кроки, стати, піднятися вище, ніж просто довірена особа Сергій Тигіпко так і не зміг. Тим не менше він є сьогодні головою НБУ, він сьогодні очолює партію, яка близька до президента.

Віктор Янукович і “донецька група” інкорпорувала Сергія Тигіпка і він став формально керівником виборчого штабу формально саме тому, що виборчу кампанію Януковича будуть робити інші. Він став молодшим партнером донецького клану. Це означає, що в майбутньому власної політичної перспективи Тигіпко не матиме.

Він працював з Віктором Ющенком, але по суті зрадив його і по суті долучився до тієї гострої критики діяльності Віктора Ющенка. Але ця політична зрада не принесла якихось серйозних дивідендів. Він знову буде молодшим партнером, він знову уповноваженим.

Зиновій Фрис

Заявив Володимир Полохало.

Пане Тигіпко, ось такі дві діаметрально протилежні характеристики. Якщо Вас щось дуже обурило, здивувало, якщо Ви хочете щось сказати з приводу цих двох характеристик, то у Вас, звичайно, є можливість щось сказати. Якщо ні, то йдемо далі.

Сергій Тигіпко

Нічого не будемо говорити. Кожний політолог має свою думку.

Зиновій Фрис

Деякі політологи, не тільки Кость Бондаренко, якого ми щойно чули вважають, що у випадку обрання Януковича президентом Вам, пане Тигіпко, гарантоване крісло прем’єр-міністра, посади, яку, на думку тих же політологів, Ви давно не проти обійняти? Скажіть, будь ласка, це була ваша умова, коли вам пропонували місце керівника виборчого штабу, а чи Ви взагалі про це говорили, про місце прем’єра?

Сергій Тигіпко

Ви знаєте, коли об’єднуються різні політичні партії і пробують призвести до перемоги свого кандидата, у нашому випадку Януковича, то говорити про розподіл якихось посад на цьому етапі, то я вважаю, що це було б абсолютно не вірно.

Тому що тільки віддайте саму велику посаду і попробуйте помирити один з одним. Не було таких розмов і я не ставив ніяких умов. Я вважаю, що Віктор Янукович краща кандидатура на сьогоднішній момент. Він просто принесе більше користі державі. Тому я з великим задоволенням включаюсь в цю роботу.

Буде моя участь формальна, як сказали, чи ні? Я кажу, що я спробую доказати, що ця участь буде значною і не формальною.

Зиновій Фрис

Є перший дзвінок від слухачки з Дніпропетровщини, до речі, Вашої землячки. Слухаємо Вас.

Добрий вечір!

Слухачка

Добрий вечір! Алла Павлівна.

В мене питання до пана Тигіпка. Скажіть, будь ласка, чи не вважаєте Ви, що пан Янукович хоче використати Вас, як банкіра і використати гроші НБУ? Це ж все-таки і наші людські гроші.

Сергій Тигіпко

Алла Павлівна, можу сказати, що тут можете бути абсолютно спокійні, тому що використати гроші НБУ на передвиборчі якісь технології неможливо.

НБУ робить емісію, але ці гроші практично на 100% ідуть на викуп валюти, які складають валютні резерви України. сьогодні це цифра більше 10 млрд. доларів складає. От коли я прийшов було 4,4 млрд., зараз більше 10 млрд.

Вони всі розміщені по закону прийнятому ВР достатньо в надійних банках і в надійні цінні папери. Тому забрати ці гроші можливо тільки з одного рішення ВР. Таких рішень ніхто приймати зараз не буде.

Я Вам гарантую, що гривня буде стабільною до кінця передвиборної кампанії і фінансова ситуація в країні теж.

Зиновій Фрис

Ви останніми днями заявляли Ви заявляли, що вірите в перемогу Януковича. На чому ця упевненість грунтується?

Сергій Тигіпко

Дійсно, я вірю в цю перемогу. Чому? Тому що взяти і розкрити трошки людські якості, якості управлінців, керівників, скажімо, основних кандидатів, то тут Янукович самий ефективний буде, ефективний менеджер.

У нас є вже держава, слава Богу. Але якою вона якраз будуть вирішувати люди, які будуть очолювати державу. Він краще всього знає справу, з урахуванням того, що 5 років очолював Донецьку обласну адміністрацію.

До речі, яка сьогодні виробляє біля 25% всього ВВП України. Він людина організована і може організувати людей. До речі, можу сказати, що хто з ним працював, то з дуже великою любов’ю і повагою ставляться.

Він чоловік слова. Навіть з опозиції ніхто не скаже, що Янукович сказав і не зробив. Він дуже працездатна особа. Я вважаю, що якщо ми розкриємо ці якості, як людини його, побачать це українці, то безумовно вони за нього проголосують.

Зиновій Фрис

Пане Тигіпко, ось я дістав буквально сьогодні листа. До української редакції радіо “Свобода” надійшов електронний лист від нашого слухача.

В мене думка виникає з точки зору свого свого живота - коли Янукович заступав на посаду прем’єра м’ясо (полядвиця ) була по 12 грн., а сьогодні чомусь по 30, а відбивну хоча 1 раз в тиждень хочеться навіть пенсіонеру.

Ось такого електронного листа ми дістали.

Мені важко судити скільки коштувало м’ясо до і після приходу, бо ми живемо в Чехії.

Ось такий захід. Ви б могли щось сказати по суті цього закиду слухача?

Сергій Тигіпко

Безумовно. Ми на Україні зараз маємо дуже швидке економічне зростання – більше 11% зростає ВВП. Такого зростання ще не було ні при одному уряді.

Основна проблема, яка, я вважаю, є сьогодні в державі, то це зростання цін. Безумовно, при такому економічному зростанні ціни не можуть залишатися стабільними, тим більше, був не урожай і ціни на нафту зростають.

Але коли ми говоримо про чисту дискусію, то будемо казати, що це горе, яке сьогодні є і з яким треба боротися. Всі уряди стикалися з цими проблемами. Скажімо, зростання цін під час керівництва урядом Ющенка було більше 25%.

Боротися з цим урядами, на жаль, на сьогоднішній день важко. Основана проблема, яку, я вважаю, Янукович буде вирішувати і зараз вирішує. Треба, щоб пенсії і зарплати в бюджетній сфері, в першу чергу вчителів і лікарів випереджали зростання цін.

От тоді ми можемо сказати, що ми поступово життя українців покращуємо. Сьогодні це є. Оце, мені здається, саме головне.

Зиновій Фрис

Пане Тигіпко, дуже часто ми чуємо, що економічне зростання України якесь надзвичайне (17%). Називають, що це зростання найбільше на пострадянських теренах.

Знову ж таки, як контраргумент чуємо, що пересічні українці, на жаль, цього не відчувають. Чому не відчувають?

Сергій Тигіпко

Все дуже просто, па Зиновій. Ви назвали 17%. З таким темпами зростає промисловість.

Але коли ви додасте зростання заробітної плати і пенсії (а, умовно кажучи, хай це буде 20%), від цього віднімете 7-8% зростання цін, то ви отримаєте прибавок, скажімо, 13 гривень. Якщо ви отримували 400 гривень, а почали отримувати, скажімо там, 450, ви відчуєте це значно? Ні, не відчуєте. І тому треба казати відверто: так, є економічне зростання. Так, почала Україна підніматися з колін, слава Богу. Але життя українців сьогодні важке. І середня заробітна плата по Україні трохи більша 100 доларів. Тому нам і потрібен ефективний менеджер, тому нам і потрібно робити, а не розмовляти.

Зиновій Фрис

Дякую. Слухачка з Одеси. Будь ласка, Ваше запитання.

Слухачка (переклад з російської)

Добрий вечір.

Зиновій Фрис

Добрий.

Слухачка

Я хотіла заперечити панові Тигіпко з того приводу, що Янукович є людина слова. От наскільки я спостерігаю з політикою, він його тричі порушив. Перший раз – коли була домовленість, щоб опозиція підтримала його програму, а він обіцяв, що його фракція проголосує за пропорційні вибори. Другий раз він начебто був не дуже за ЄЕП, а в результаті примусив голосувати за нього. І третій раз він був проти реверсу. В результаті він цей реверс – тимчасовий чи ні – підтвердив.

Зиновій Фрис

Дякую.

Слухачка

І питання в мене таке до Тигіпка. Чи вважає він і чи не шкодує, що він буквально по трупам пішов на цю посаду в НБУ? Тому що був дуже успішний банкір Стельмах. Я вважаю, що це було негарно – на зайняту посаду отак просто...

Зиновій Фрис

Дякую-дякую. Пане Тигіпко, будь ласка.

Сергій Тигіпко

Що стосується пропорційних виборів, то...

Зиновій Фрис

Отже, слухачка не погоджується, що Янукович – людина слова.

Сергій Тигіпко

Так. Давайте я її буду переконувати в ефірі. Пропорційні вибори: партія “Регіони України” в подавляючій більшості своїй голосувала за пропорційні вибори і за закон, який про них говорив.

Що стосується ЄЕП, то ніколи Янукович не заявляв, що він проти ЄЕП. І те, що він підтримав нашу інтеграцію до певної міри, скажімо, до міри зони вільної торгівлі, я вважаю це абсолютно вірно. Це йде на користь українцям, всім українцям і на Сході, і на Заході. А я вважаю, що це саме головне.

Що стосується реверсу, то я вважаю, що коли у вас є шанси зробити його більш ефективним і, дійсно, качати нафту в один бік, то це добре. І Прем’єр-міністр повинен це робити. Але коли не вдається переконати господарів нафти, що давайте качати цю нафту, то він тоді повинен бути ефективним менеджером. Він тоді починає робити те, щоб ці труби не згнили в землі українській, а щоб вони працювали, давали робочі місця і давали податки, для вчителів, лікарів і для пенсіонерів пенсію. Тому я вважаю, що нічого тут такого не було. Він нічого не казав такого, що він порушив. Треба бути точними.

Що стосується по трупам – слава Богу, пан Стельмах живий-здоровий. Ми з ним регулярно спілкуємося, маємо гарні стосунки. Те, що лякали всіх, що прийде Тигіпко – почнеться емісія, гривня не буде стабільною, валютні резерви будуть використані кудись. Все не так. Гривня тільки посилилася за цей час. Валютні резерви більше, ніж в два рази зросли, і НБУ працює, я вважаю, достатньо ефективно.

Зиновій Фрис

Пане Тигіпко, дуже часто доводиться чути (мені, в кожному разі, доводилося) останніми днями: судячи з поведінки нинішньої влади, кандидатура Януковича як ніби-то остаточного кандидата влади зовсім не остаточна. Мовляв, ця влада якась дуже млява, вона каже, що підтримує Януковича, але насправді думає про когось іншого, або думає про щось інше. І мовиться про якісь незвичайний, сенсаційний сценарій, який готується до осені владою, сценарій, який ніби готують в кабінеті Медведчука. Що Ви на такі припущення? Очевидно, варто про це говорити, хоча це і припущення, хоча це і здогадки, оскільки про це доводиться чути часто. Будь ласка.

Сергій Тигіпко

Мені здається, що дуже добре, коли говорять, що влада млява в політичному процесі. Це говорить, що не використовується адміністративний ресурс. Цьому тільки можна аплодувати.

Що стосується остаточного кандидата, то я вважаю, що він остаточний, і як би не змінилась ситуація, якщо Віктор Янукович, не дай Боже, сам не зніме себе (а я переконаний: цього не буде), я його буду підтримувати до кінця. Які б рішення хто не приймав в яких кабінетах. Тому я вважаю, що це – кандидат, який іде на перемогу, який має великі шанси на цю перемогу.

Зиновій Фрис

Прес-секретар Віктора Януковича якось сказала, що тільки сліпий не бачить, що Віктор Янукович стане президентом. Скажіть, будь ласка, в Україні багато таких людей?

Сергій Тигіпко

Сьогодні по всім соціологічним дослідженням, які стосуються такого запитання “Хто, Ви вважаєте, стане наступним президентом України?”, у Януковича велика тут перевага. І він випереджає всіх кандидатів по цим соціологічним дослідженням. Тому більшість якраз українців вважають, що він буде президентом. Я до них приєднуюся.

Зиновій Фрис

Останніми днями, пане Тигіпко, Ви заявляли, що належить більше показувати Януковича як людину, більше показувати його людське обличчя.

Вибачте, пане Тигіпко, а що, сьогодні у Януковича якесь інше обличчя – нелюдське? Про що йдеться, коли Ви кажете “показати більше як людину його”?

Сергій Тигіпко

Йдеться про те, що сьогодні Янукович – Прем’єр-міністр. І постійно показують його у роботі: то він поїхав в одну область і розбирається з одним питанням, то в іншу область – з другим питанням. Ніхто не бачив Януковича, який є в родині. Ніхто не бачив його двох синів, його онука. Ніхто не розмовляв з його дружиною. Ніхто не бачив Януковича, як він займається спортом, як він займається голубами, яких він дуже полюбляє, і з дитинства цим займається. Ніхто не бачив Януковича як віруючу людину. І ніхто про це не говорив. Мені здається, що оцих якраз людських рис йому катастрофічно не вистачає. Тому наше завдання – показати якраз оці основні людські риси. Якщо залишиться тільки бюрократ – це погано буде.

Зиновій Фрис

Пане Сергію, і в продовження цього: а Ви не вважаєте, що такої посади, як президент (поки що Янукович – кандидат у президенти) найкраще людське обличчя – обличчя з бездоганною репутацією?

Скажіть, будь ласка, чи ті дві судимості Януковича, навіть погашені (хоча не зовсім зрозуміло, як зникли всі документи щодо цих судимостей), додають Вам як керівнику виборчого штабу оптимізму щодо Ваших планів більше показувати людське обличчя Януковича?

Сергій Тигіпко

Що стосується оптимізму, то я можу сказати, що якщо б їх не було, то у мене б було більше оптимізму. Але я вважаю, що людина, яка була реабілітована в ’78-му році, і пан Пельше свого часу (чи товариш Пельше) сам підписав цю реабілітацію, після цього яка вступила в комуністичну партію України, отримала вищу освіту, очолювала великі організації, була депутатом, очолювала область, очолив уряд України, своєю роботою за це й час показала, що вона абсолютно нормальна людина. І може очолювати і країну.

Що стосується бездоганної репутації, я не знаю ні одного кандидата, який має таку репутацію. Я давно заявляв і зараз ще підкреслюю: святих на політичному олімпі України нема. Якщо знаєте там когось – скажіть, будь ласка.

Зиновій Фрис

Ви знаєте, я цього робити не буду. Скажіть, будь ласка, пане Тигіпко, от після того, як прес-секретар пана Януковича Ганна Стеців вперше офіційно розповіла широкій громадськості про дві судимості свого шефа і чисто по-жіночому (в неї це гарно вийшло) всіляко його вигороджувала, дуже багато людей з числа слухачів, журналістів, аналітиків висловлювались в тому сенсі, що сам задум відбілити Януковича в такий спосіб, в який це робила пані Стеців, був і залишається контрпродуктивним: чим більше його відбілюють, тим гірше для самого Януковича.

Одна наша слухачка сказала в ефірі: “побільше б таких друзів біля Януковича як Ганна Стеців, тоді й ворогів йому не треба”. Російські політтехнологи негативно оцінили те, як саме Стеців пробувала реабілітувати Януковича.

Чи можуть ті дві судимості кандидата в президенти Януковича переконати і громадян України, і світову громадськість, що Україні потрібен саме такий президент?

Чи сам факт балотування такого кандидата, вибачте, не є посміховиськом для України?

Сергій Тигіпко

Пане Зиновію, я розумію, що ця тема буде дуже багато педалюватися. Сьогоднішнє наше інтерв’ю не є виключенням, я думаю, що про це буде дуже багато розмов.

Ображатися на це, я вважаю, пану Януковичу і тим людям, які пробують допомогти йому стати президентом, не потрібно. Не потрібно чому? Тому що, розумію, на це будуть тиснути ті люди, які будуть з ним конкурувати.

Нічого, будемо знаходити і інші можливості і ми, і будемо тиснути на інше. Найголовніше, мені здається, щоб ми тут не роз’єднали державу, щоб ми залишалися єдиною державою, яка намагалася б вирішити основні проблеми для людей, економічні проблеми для людей, соціальні проблеми для людей.

Тому я вважаю, що те, що було зроблено панною Ганною – це добре, тому що найголовніше тут одне – українці повинні знати правду, всю правду про тих людей, які претендують на найвищу посаду в їхній державі.

Вона це зробила (вдало, невдало - я це не буду говорити), зроблено і слава Богу, зроблено – пішли далі.

Давайте розбиратися – це катастрофа для України чи ні? Я вважаю, що ні, він більш ефективний менеджер. Для мене це головне сьогодні. І своєю роботу з 78-го року, коли він був реабілітований, він довів, що він працював не менше і не гірше тих, хто претендує сьогодні теж на цю посаду.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Тигіпко. Є слухачка, а потім я продовжу. Чи слухач?

Слухач

Пане Сергію, це з Вінниці Вас турбують, Володимир. Тріскотлива провладна тоталітарна пропаганда...

Зиновій Фрис

Ваше запитання, пане? Я так зрозумів, що пан слухач не підготував питання. Йдемо далі. Пане Тигіпко, Ви заявляли буквально днями, що у Вас залишаються гарні стосунки з Олександром Зінченком, який очолив штаб Ющенка.

І Ви ж сказали, що Ви не будете діяти проти Ющенка, але вже діють. Опозицію не видно на екранах державних телеканалів, не чути по державних радіоканалах, їй чинять опір на місцях, організовують провокації, скажімо, з фашистською символікою навколо фігури Ющенка.

Ви сьогодні на прес-конференції і в ефірі вже сказали, що проти використання адміністративного ресурсу, зробите все для того, аби чесно пройшли вибори, прозоро і так далі.

Скажіть, будь ласка, наскільки від Вас це залежить? Чи зможете Ви подолати, навіть при всіх Ваших найкращих побажаннях щирих і відвертих отих бюрократів на місцях (а їх сотні тисяч), аби вони цей адмінресурс не використовували?

Сергій Тигіпко

Дійсно можу сказати, що ми з Олександром Зінченком в нормальних стосунках, тому що, як сказав сьогодні Володимир Полохало, ми з одних лав вийшли, з молодіжної організації – комсомолу, де працювали одного часу.

Що стосується “проти Ющенка”, безумовно, ми не будемо будувати кампанію на тому, щоб поділити щось чи очорнити когось. Ми будемо показувати кращі якості свого кандидата і будемо за нього агітувати.

До речі, можу ще раз підкреслити, що Янукович сказав, що ніякого поділу на Схід і Захід України, ніякого поділу по мовним питанням, ніякого поділу по конфесійним питанням, ніякого поділу ліві-праві.

Тобто перемога будь-якою ціною йому не потрібна, і для мене це надзвичайно важливо.

Що стосується адміністративного тиску, безумовно, парламентські вибори вже показали, що це для нас залишається основним ризиком, тому що ці горе-помічники, які пробують допомогти, а якщо відверто казати, то вони тільки роблять вигляд, що вони допомагають, вони всі працюють проти того, щоб Янукович переміг.

Люди українські знають ситуацію, вони бачать, і як тільки на них починають тиснути, одразу реакція супротиву. Мені здається, що потрібно тим, хто дійсно хоче перемоги Януковича, зробити все, щоб цього не сталося.

І будуть дискусії, і до них Янукович готовий сьогодні на телебаченні відкрито. Я скажу відверто, я не можу гарантувати нічого, я одне хочу сказати, що я зроблю все для того, щоб цього адміністративного тиску не було, для того, щоб вибори пройшли прозоро.

Зиновій Фрис

Пане Сергію, очевидно, вже останнє запитання. Скажіть, будь ласка, всі кажуть, що ці вибори президентські особливі, що до них буде надзвичайний інтерес, можливо, найбільший за часи незалежності.

На Ваш погляд, яка основна інтрига наступних президентських виборів, якщо така, звичайно, є?

Сергій Тигіпко

Дійсно вибори будуть важливими, тому що сама держава зараз знаходиться в дуже цікавій ситуації. Ми практично можемо більш швидко рухатися до ЄС, поки що не заявили нам про те, що ми там вже будемо.

Але той, хто прийде, може своїми кроками значно посилити цей рух і привести Україну практично до ЄС, тому що всі добре розуміють, що ця людина мінімум п’ять років, але з великою вірогідністю на 10 років.

Тому, можливо, і така увага до цього серйозна. Не пройшла політична реформа. Влади у Президента дуже багато в Україні. Це і добре, і погано. На мій погляд, це більше погано, ніж добре.

В чому основна інтрига? Не знаю. Мені здається, що є достатньо потужна опозиція (я, може, і буду завершувати тим, чим починав), яка не порівнянно більш потужна, ніж опозиція в інших країнах, скажімо, СНД, наших сусідів.

В цьому є інтрига, в цьому є таке основне політичне змагання. Мені це, одразу можу сказати, подобається, тому що я вірю в політичну конкуренцію, якраз вона призведе до того, що Україна буде більш демократичною, в кінці-кінців це призведе і до стабільного економічного зростання.

Зиновій Фрис

Є ще трішечки часу, пане Тигіпко. Леонід Кучма сказав, що ці президентські вибори (це він сказав ще раніше) будуть найбруднішими в історії української незалежності.

Пане Тигіпко, що може зробити влада, що може зробити опозиція для того, аби ті вибори були бодай якимись цивілізованими.

Сергій Тигіпко

Я не думаю, що...

Зиновій Фрис

...аби того бруду було якомога менше, іншими словами.

Сергій Тигіпко

Ви знаєте, я не думаю, що це вдасться зробити, я вважаю, що і влада, і опозиція не повинні педалювати питання, які роз’єднують державу, які роз’єднують українців – це найголовніше.

Політична конкуренція, навіть якщо і буде бруд – це не найстрашніше. Ми пройшли надзвичайно важкий шлях як держава, як суспільство, ми ставали ближчими один одному.

Я вважаю, що ніякі політичні події, навіть такі важливі для держави, не повинні нас роз’єднувати. У нас спільні проблеми, ми повинні думати, як їх спільно вирішувати – це головне, на мій погляд.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Тигіпко за участь у передачі. Слухачам нагадаю, що сьогодні у програмі нашим гостем був Сергій Тигіпко, керівник виборчого штабу Віктора Януковича, голова НБУ (на час виборчої кампанії у відпустці), лідер партії “Трудова Україна”.

Пан Тигіпко належить до тих політиків провладних, як кажуть про нього, якого не засмучує той факт, що в Україні є потужна опозиція.

Дякую слухачам, дякую гостеві. Я зустрінуся з вами завтра в передачі “Листи на “Свободу”. Хай вам щастить! Хай щастить Україні!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG