Доступність посилання

ТОП новини

Дік Чейні балатуватиметься у віце-президенти США.


Мирослава Гонгадзе

Вашингтон, 16 липня 2004 - Віце-президент США Дік Чейні балотуватиметься у парі з Джорджем Бушем на цьогорічних президентських виборах. Про це у четвер повідомив речник Білого Дому Скот МакКлелен.

Ще рік тому навколо питання, чи Дік Чейні буде балотуватись на наступний термін, відбувались різні спекуляції. Говорили, що через політичні причини чи через проблеми зі здоров’ям він відмовиться іти на другий термін. Але цього тижня це питання з’ясувалось остаточно. Даючи в неділю інтерв’ю телеканалу С-SPAN, Дік Чейні розповів, що казав йому з приводу цієї номінації Джордж Буш:

“Він дав мені зрозуміти дуже чітко, що хоче, щоб я балотувався знову. Як я опинився тут з самого початку? Він переконав мене чотири роки тому, що хоче, щоб я обійняв цю посаду не лише як кандидат, але як хтось, хто буде частиною урядової команди. І він сказав дуже чітко, що не хотів би розбивати команду” .

І вже в четвер увечері Білий Дім підтвердив цю інформацію офіційно. Незважаючи на те, що Чейні має достатньо підтримки в республіканській партії, деякі однопарційці все ж вважають, що його треба замінити. Він мав чотири серцеві напади, багато запитань залишається і щодо його ролі у розв’язанні війни в Іраку. Останнім же скандалом, пов’язаним з Чейні, був його виступ у Конгресі декілька тижнів тому, коли він нецензурними словами звернувся до одного з законодавців. Потім цей скандал довго обговорювали в медіа з точки зору його моральної правомірності.

Серед можливих претендентів на номінацію віце-президента називали сенатора Джона МкКейна з Арізони, державного секретаря Коліна Пауела і навіть радника з питань національної безпеки Кондолізу Райс. Кандидат від демократичної партії Джон Керрі, коментуючи цю новину, висловив переконання, що, якщо Буш знайде заміну для Чейні, то це буде останнім кроком у низці невиконаних обіцянок Буша перед Америкою.

“Це означатиме, що президентське слово не має ніякої ваги”,- сказав Керрі.

Дружина Діка Чейні - Лінн з радістю повідомила журналістам, що її чоловік прийме пропозицію номінуватись у віце-президенти на наступній конвенції республіканської партії, яка відбудеться у вересні в Нью-Йорку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG