Доступність посилання

ТОП новини

Участь у президентських перегонах кандидатів, які, на думку політологів, не мають шансів посісти найвищу в Україні посаду.


Тарас Марусик Гості: Олександр Ржавський - кандидат в президенти України, лідер об’єднання “Єдина родина”; Богдан Бойко - керівник “Народного Руху України за єдність”.












Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 22 липня 2004 року.

Тарас Марусик

Добрий вечір, Україно!

Радіо “Свобода” продовжує свої вечірні програми. З вами передача “Вечірня Свобода”. Перед мікрофоном Тарас Марусик.

Вітаємо всіх, хто нас слухає!

Тема сьогоднішньої “Вечірньої Свободи”: “Участь у президентських перегонах кандидатів, які, на думку політологів, не мають шансів посісти найвищу в Україні посаду”.

Наші гості: кандидати в президенти України Олександр Ржавський, лідер об’єднання “Єдина родина”, і Богдан Бойко, керівник “Народного Руху України за єдність”.

Вітаю Вас, шановні гості!

Олександр Ржавський

Добрий вечір!

Богдан Бойко

Добрий вечір!

Тарас Марусик

Як завше в цей час, ми працюємо в прямому етері. Подаю телефон для наших радіослухачів: 490-29-05, код Києва – 044. Якщо ви зважитесь дзвонити, то прошу це робити з 20-ї години 30-ти хвилин.

Перед тим, як розпочати розмову, пропоную послухати думку директора школи політичної аналітики при Національному університеті “Києво-Могилянська Академія”, кандидата політичних наук Ростислава Павленка на тему нашої розмови. Його розпитував мій колега Олекса Починок. Олекса Починок

Пане Ростиславе, на цей час досить довгий вже існує список кандидатів на президентську посаду, шанси багатьох із них оцінюються, як наближені до нуля. З Вашого погляду – це технологічні розробки влади чи все-таки бажання “засвітити” свої партії та рухи?

Ростислав Павленко

Тут є дві причини. Перша причина – це амбіції деяких кандидатів, до амбіцій деяких кандидатів входить так само бажання або забезпечити собі доступний майданчик, достатню відомість для виборів 2006-го року, або це політтехнологічні кроки, спрямовані чи то на заповнення певних ніш і, отже, відвоювання декількох відсотків, наприклад, від позиції В.Ющенка, або це технологічна річ, спрямована на отримання місць у виборчих комісіях, отримання додаткових голосів у виборчих комісіях і, отже, впливу на прийняття рішень.

Олекса Починок

Сьогодні на прес-конференції Сергій Доренко, відомий російський політкілер, як його називають, сказав, що він приїхав в Україну агітувати за комуністичні ідеали, за комунізм, а якщо одержить український паспорт, то почне агітувати за Симоненка.

Як відомо, у 1999-му році Доренко агітував на гроші Пінчука на так званому “вуличному телебаченні” за Кучму. От в світлі цих політтехнологій як Ви це можете прокоментувати?

Ростислав Павленко

По-перше, громадяни інших країн не мають права втручатися у виборче справи в цій державі, тобто, спочатку йому все ж таки треба отримати українське громадянство.

По-друге, це цілком може бути використане не стільки агітацією за Симоненка, оскільки, зрозуміло, що він президентом не стане за жодних обставин, як один із технологічних ходів проти В.Ющенка, оскільки, зрозуміло, що С.Доренко має певний досвід так званих чорних технологій і тут цілком можливе використання його якраз в цьому напрямку: начебто агітації за Симоненка, але насправді, скажімо, агітація проти Ющенка.

Олекса Починок

Серед тих, хто, так би мовити, в третьому чи в другому ешелоні, також три Олександри: Ржавський, Базилюк та Яковенко. Як Ви можете оцінити їхню участь: чи це є чергова політтехнологічна розробка, чи, можливо, щире їхнє прагнення змінити щось в Україні?

Ростислав Павленко

Це йдеться або про їх особисті амбіції, або поєднання їх особистих амбіцій з тими технологічними речами, про які я вже казав, тобто це або обійняття певної ніші і, скажімо, відбирання декількох відсотків, які будуть дуже важливі в першому турі з символічної точки зору, наскільки, скажімо, В.Ющенко матиме перемогу над іншими кандидатами або, з іншого боку, це, власне, такий технічний підхід до того, як буде сформовано виборчі комісії, скільки голосів матиме той чи інший кандидат, який вже буде змагатися в другому турі.

Олекса Починок

І що Ви можете сказати про Богдана Бойка?

Ростислав Павленко

Це, я думаю, так само поєднання певних персональних амбіцій і поєднання технологічних підходів.

Як я вже говорив, виборці вже достатньо свідомі для того, аби розкусити всі ці суто технологічні підходи, і, я думаю, що цілком може бути, що це гроші викинуті на вітер.

Тарас Марусик

Це був політолог Ростислав Павленко. З ним розмовляв Олекса Починок.

А зараз послухайте невеликий уривок з сьогоднішньої прес-конференції Сергія Доренка. Подаємо спеціально російською, щоб краще відчути “аромат” цих слів.

Сергій Доренко (переклад)

Я підтримував війну в Чечні і підтримую до цього часу. В 99-му році у вересні я стояв на висотці над Гаміяхом, коли йшов бій за Новолакське, і казав: “Килимові” бомбардування”. І Путін тоді підтримував мене. Я зустрічався з ним, і він казав, я кажу: “Не дуже перебираю, Володимире Володимировичу?” Він казав: “Нічого, нічого”.

“Входити до Чечні, бомбувати до самих гір, до Грузії, зрівняти, напалмом все залити,” – ось що говорив і говорю до цих пір. Я підтримував війну в Чечні і Путіна, коли він заявив, що він буде її вести. Але він, на жаль, не виконав обіцянки”.

Тарас Марусик

Отже, якщо резюмувати, Сергій Доренко сказав, що Чечню треба бомбувати і залити її напалмом, щоб зрівняти з землею.

Шановні гості, перше запитання торкається останнього синхронну. Як би Ви прокоментували це висловлювання?

Богдан Бойко

Це натуральний фашизм.

Олександр Ржавський

Найбільша цінність – це людське життя і її свобода, і її права. В будь-який спосіб ніхто не має права відбирати це життя, які б амбіції, які б кошти за цим не стояли б.

Тарас Марусик

А тепер я пропоную повернутися до першого інтерв’ю мого колеги Олекси Починка з Р.Павленком і або опонувати думці політолога, або, може, підтримати її.

Богдан Бойко

Я хотів подякувати за запрошення сюди і привітати всіх радіослухачів, а по-друге, сказати, що я, м’яко кажучи, здивований Вашою ремаркою перед нашою передачею: кандидати мають шанс, не мають шанс... Якщо ви – радіо “Свобода” і рівно до всіх відноситеся, то Ваша ремарка перед початком передачі є, перш за все, дивною. Я не надіявся на такий вступ у цій передачі. Це раз.

Тепер друге. Абсолютний підхід з точки зору однієї команди в тих коментарях, які Ви дали. Ростислав Павленко, наскільки мені відомо, це є людина одного кандидата і його коментар не виважений по відношенню до тих людей, які беруть участь у виборчій кампанії. Тому, як з точки зору об’єктивності, Ви вже поставили себе на одну сторону, хоча нас зараз є 15 сторін.

Тепер, що стосується технології чи не технології кандидата в президенти.

Я вам хочу сказати так: я в політиці із 89-го року, я утворював НРУ, я підставляв свою голову тоді, коли можна було в 91-му році загриміти в Сибір чи бути розстріляним, тоді, коли ті, хто тоді сиділи в Компартії, грали гарну технологічну роль.

Тоді говорити по відношенню до мене, що я виконую якусь технологічну роль, – це на совісті тих, хто це говорить. Я був тоді українським патріотом, коли вони ще співали славу КПРС, і я зараз український патріот, і буду ним до кінця своїх днів.

Ні в які технології я не граюся, я хочу, щоб в Україні був лад і порядок.

Тарас Марусик

Дякую.

Перед тим, як надати слово О.Ржавському, я дозволю собі невелику репліку. Тут не було, скажімо так, з боку радіо “Свобода” чи з мого боку особисто будь-яких переваг чи пріоритетів. Я виходжу з тих цифр, які були на останніх виборах: скажімо, чи в пана Ржавського як в кандидата в президенти, чи Вашого блоку, який Ви очолювали...

Богдан Бойко

Це окрема тема для розмови.

Тарас Марусик

... у ВР. Правильно, я просто кажу, що виходжу з тих цифр, які були, і ні пан Ржавський як кандидат в президенти, ні очолюваний Вами блок не набрали навіть, якщо я не помиляюся, одного відсотка. Я тільки з цього виходив...

Богдан Бойко

Це окрема розмова.

Тарас Марусик

Це не була моя думка, а про це пишуть дуже багато політологів.

І ще одне запитання до Вас, бо я не знав, що Ростислав Павленко, Ви сказали, що він від одного кандидата. Я подав його офіційний титул, який я на візитці бачив. Тобто, Ви маєте на увазі він від якого кандидата, від Ющенка?

Богдан Бойко

Я маю на увазі, що те, що ви сказали, - це є суцільна осанна Віктору Андрійовичу. Давайте перейдемо до розмови...

Тарас Марусик

Я сказав чи Ростислав Павленко?

Богдан Бойко

Це і Ви сказали, і Ростислав Павленко.

Тарас Марусик

Гаразд.

Слово О. Ржавському. Будь ласка.

Олександр Ржавський

Я думаю, що радіо “Свобода” потрібно простити, оскільки ми всі розуміємо, що ми можемо будь-що дуже часто сказати і сховатися за будь-які юридичні гачки чи за візитівки, чи за назви. Інша справа поклястися чимось святим чи то з Богом бути – ото справа інша, тому давайте це не будемо просто обговорювати.

Я можу сказати, що Р.Павленко сказав дуже цінну річ, він сказав, що от, наприклад, Симоненко немає жодного шансу тут перемогти.

Я скажу, хто дійсно немає жодного шансу тут перемогти, то це немає якраз Симоненко і Вітренко. Бо якщо сьогодні запитати будь-кого з “НУ” чи когось запитати із навіть таких дуже явних націоналістів і сказати, що буде якщо у другий тур вийде О.Ржавський, наприклад, і П.Симоненко, який досьогодні має рейтинг у 10 разів вищий, ніж я, то за кого ви проголосуєте?

Я тут думаю так, що вся Україна чи велика її більшість проголосує за нікому абсолютно невідомого Ржавського, ніж за Петра Миколайовича, який має такий високий рейтинг сьогодні.

Я вам можу сказати ще інше, що на думку спортивних аналітиків, які теж спеціалісти свого часу і свого плану, ніхто з них навіть не підозрював, що збірна Греції може стати чемпіоном. Але все ж таки так сталося.

Доведу ще одну думку до вас, і я думаю, що ви прекрасно її пам’ятаєте. Дивіться: коли була ситуація на виборах ’99-го року, де я брав участь, там була така ситуація, коли перше місце займав Кучма, друге – Симоненко, третє займав Мороз. Так от, у першому випадку такої конструкції, коли був Кучма-Симоненко, Симоненко не мав шансів виграти. А в конструкції, якби Симоненко, наприклад, знімав свою кандидатуру на користь Мороза, маючи рейтинг удвічі менший, ніж у нього, Кучма не мав шансів просто перемогти Симоненка. Я сам знаю, говорив там з робітниками дільничних комісій і інших, бо я сам був усередині цього процесу, і всі казали: ви знаєте, якщо залишиться там Симоненко, тоді якось можна підходити, щось там говорити якимось чином. Бо всім же зрозуміло, що був там певний тиск і таке інше. Але казали: якщо буде Мороз, то навіть не підходити і не говорити про це.

Тому сказати, хто має шансів, хто не має шансів – це досить така, знаєте, справа неблагодарна. І я абсолютно впевнений, що сьогодні ви говорите таким чином, бо сподіваєтесь, що так воно буде по цим розкладам.

До речі, я можу сказати: гіпотетично, звичайно, може так статися, бо ми всі ж повинні бути діалектиками, розуміти, що там може бути, що статися. І тому я скажу, що якщо говорити за конструкцію, наприклад, чи то буде Ющенко і Янукович, по-перше, не факт, що може перемогти Ющенко чи переможе там Янукович. Зовсім не факт, хто залишиться у чому. Якщо навіть казати, що є такі кандидати, які мають доволі менший відсоток, наприклад, той же Мороз, чи той же Кінах, чи той же Ржавський, то я можу вам сказати: зовсім не факт, що може перемогти у цьому Ющенко, оскільки тільки в першому турі люди голосують “за” когось. А в другому турі вони голосують, як правило, тільки ті люди, яких кандидати не ввійшли до другого туру, як правило, голосують “проти”. Тобто, вони голосують “проти” когось. І тому на користь того невідомого чи, можливо, не дуже рейтингового кандидата проголосують і комуністи, і соціалісти і таке інше, щоб не віддати голоси, наприклад, тому ж Ющенку. Чому ми говоримо за Віктора Андрійовича сьогодні, оскільки ваш меседж стосовно того, що ми не є прихильниками когось із кандидатів, то я теж вважаю, що всі люди достойні стати не тільки кандидатами в президенти, а й президентами України. Я сподіваюся, що Україна все-таки отримає нормального президента через кілька місяців.

Тарас Марусик

Дякую, пане Ржавський. Я уточню для слухачів, оскільки Ви кілька разів говорили “ваш меседж”. Я хочу себе, так би мовити, відсторонити від цього, бо це був меседж, як Ви сказали, тобто послання, політолога.

До речі, політологи не тільки з одного боку, і з різних боків, хоча я розумію, що прогнози – це часто справа невдячна і Ваш приклад з чемпіонату світу з футболу в цьому сенсі показовий... Але політологи з різних боків і навіть, скажімо, я не знаю, як означити Дмитра Корчинського, хто він – політолог, політик... Так він теж заявив, що в другий тур однозначно вийдуть Ющенко і Янукович. Але це інше питання.

Тепер моє запитання до пана Бойка. Пане Богдане, скажіть, будь ласка, що Ви пропонуєте, якщо так можна коротко, стисло, в разі Вашої перемоги на президентських виборах?

Богдан Бойко

Перш за все, я хотів би подякувати за це запитання, оскільки воно означає відповідь на мету моєї участі у президентській кампанії.

Я відповідаю, що метою моєї участі в цій президентській кампанії є необхідність відтворити, відновити потужність національно-патріотичних сил в українській політиці, щоб можна було рухати Україну далі. Перш за все, ми вважаємо, що повинен бути кардинально інший підхід до питань побудови Української держави. Вперше ми говоримо про те, що в Україні повинна бути побудована Українська національна народна держава. Жоден із кандидатів про це не говорить. Ми говоримо далі, що повинна бути ліквідовано режим космополітичної олігархії. Це те, що в Україні зараз найбільше зло. Результатом дій 2000-го року було ліквідовано національно-патріотичну течію в українській політиці. І утворилося дві космополітично-олігархічні групи. Перша – це ліберально-космополітична, провладна. Друга – комуно-космополітична група, яка зараз є в Україні. Космополітична провладна розділилася на так звану опозицію і так звану владу. За всіма цими людьми стоять одні й ті самі грошові мішки, одні й ті самі ідеї, одні й ті самі люди. Яка різниця мені зараз, українському патріотові, чи прийде група на чолі з Суркісом й Медведчуком, чи прийде група на чолі з Порошенком й Червоненком? Одного поля ягоди. Тому ми відновлюємо, говоримо, що це повинно бути ліквідовано. Ця система повинна бути ліквідована. Ми переглянемо умови олігархічної приватизації, заберемо майно як від Червоненків і Порошенків, так і від Суркісів й Медведчуків через закон. Я є антикомуніст і не визнаю будь-яких союзів з комуністами. Не буду я ходити так, як ходили тоді Ющенко, Порошенко, Костенко, Тарасюк тут по Хрещатику з червоними прапорами і обнімалися з Петром Симоненком. Ми відновимо смертну кару за найбільш тяжкі злочини, які проводяться в Україні. Ми повернемо те, що було награбовано в Україні. Україна повинна стати національною народною державою. От з чим я йду. Ніхто з цим не йде. І ми наведемо лад, порядок.

Тарас Марусик

Дякую, пане Бойко. Тепер те саме запитання до Вас, пане Ржавський. Що Ви пропонуєте? Отак квінтесенція Вашої програми.

Олександр Ржавський

Це – створення в Україні умов для того, щоб були у нас рівні можливості для кожного із громадян. Це: недопущення бізнесу у владу ні під яким приводом і ні під яким “соусом”. І це Україна для українських громадян. Україна – багатонаціональна держава. І я вважаю, що вона повинна відстоювати, власне, чисто свої інтереси і ніякі інші. На цьому хотілось би ще додати, можливо, таке дещо спірне питання. Але я хотів би сказати, що я вважаю, що Україна мусить стати центром миру. Центром миру – я не вважаю, як то кажуть, “пупом Землі”, а центром мирних, екологічних і інших ініціатив, які якраз і можуть впровадитися в Україні. І, звичайно, зробити надзвичайно багато надзвичайно важливого для усього світу.

Оскільки події 11 вересня показали, що ніяка держава, навіть найбагатша, найсильніша в світі, як США, не може захиститись своєю армадою, своїми авіаносцями, підводними човнами. Вона не може захиститися від терористів. Тому ми можемо говорити: значить, щось у нашому домі не так. Значить, в чомусь є провокаційність якась нашого життя чи наших життєвих установок. І тому я вважаю, що Україна, зробивши перший крок, можливо, невірний, з самого початку, коли ми відмовилися від ядерної зброї... І навіть на минулих виборах ’99-го року я говорив, що Україна повинна відмовитись від без’ядерного статусу України. Це ідея була Ржавського. В одному із пунктів моєї програми ’99-го року, а не якогось, по-моєму, члена уряду, який заявив, що це якась нова ідея у 2001 році чи 2002-му. Тому ми сьогодні говоримо, що Україна повинна і піти у цьому, відмовитись взагалі від армії. І зрозуміти так, що армія і озброєні люди мають зовсім інші дефініції. Армія завжди практично виступає і може виступити як агресор. Якщо це в нас є прикордонні війська і прикордонні катери, які мають ті ж ракетні установки, гармати, все ж таки це не армія і його неможливо послати з війною на якусь іншу країну. Армія – це завжди агресор. І його можна хоч сьогодні послати на те, щоб захищати державу чи завоювати її. Не має значення. Тому якраз відмова від армії як від агресивної сили, як і створення держави, яка не має озброєння, якраз це, може, додасть Україні оті можливості, яких сьогодні немає ні в кого у світі.

І я думаю, що весь світ сьогодні знаходиться у такому дуже проблемному пошуку – де знайти ті нові форми людського співіснування сьогодні у світі для того, щоб можна було якось жити далі.

Тарас Марусик

Пане Ржавський, одне Вам додаткове запитання. В контексті того, що Ви сказали на початку про бізнес і владу, що вони несумісні практично.

Олександр Ржавський

Несумісні.

Тарас Марусик

Отже, відповідно до поданої Вами декларації, Ви є, здається, найзаможнішим кандидатом у президенти. А, як відомо, зарплата у президента України становить приблизно 5 тисяч гривень на місяць – може, я помиляюсь. Чи Ви згодні на суттєве погіршення Вашого матеріального стану у разі перемоги на президентських виборах?

Олександр Ржавський

Я можу сказати, що я люблю людей і працюю я на народ, на відміну від інших, можливо, кандидатів у президенти. Можливо, від всіх кандидатів у президенти. І можу сказати: знаєте, художник, який досить заможний, він пише картини не для того, щоб їх продати і заробити собі кошти. Йому просто це цікаво робити. Тому мені опікуватися проблемами народу набагато важливіше, бо я від цього відчуваю задоволення і я чую в цьому своє призначення.

А що стосується тих грошей, які я отримую, це неактивна фаза бізнесу. Це – створення підприємства, яке я створював протягом 10 років. І з перших кроків, з ’88-го по ’97-ий рік, перед тим, як балотуватися у ВР, я практично все передав своїм партнерам по бізнесу. Сьогодні у мене нема таких підприємств, оскільки директор має завжди від 5 там до 15%, і вони працюють. Так, напротязі ’93-го – ’96-го років я максимально диверсифікував свій бізнес у невеличкі підприємства. Там немає жодного підприємства, яке має бодай 100 працівників. Це, звичайно, 30-40. От уявіть собі, якщо їх створено 5 десятків. Кожен може хто по 500 гривень заробити, а хто – 10 тисяч.

Але ж при великій кількості це дає мені можливість заробляти. Я можу сказати, це не залежить від мене, це не є мій бізнес. Бізнес - це бізнес-структури, вони просто створені.

Але я вважаю, що працювати в бізнесі і бути в політиці – це аморально. І олігархом називається не Біл Гейтс, він має 170 (чи скільки там у нього) незліченних тих мільярдів, які він має.

Він не є олігархом, він є просто бізнесмен. Але бізнесмен, який створює закони для того, щоб щось потім отримати згідно закону (тут пан Бойко каже, що ми заберемо), вибачте, він покладе це на стіл і скаже: “Я виконував закон”.

Згідно цього закону, вони вже поперепродували ці підприємства вже десять разів, купили собі власність в інших країнах за ці гроші. Не зважаючи на те, що вони тут знаходяться, то практично всі найпотужніші оператори фінансовими ресурсами зараз, вони всі мають одні практично частку української власності.

Тарас Марусик

Дякую Вам, пане Ржавський. У нас є перший слухач. Добрий вечір!

Слухач

Добрий вечір! У мене запитання до пана Ржавського. Пробачте, що не чиста українська мова, але я – росіянин. Звідки такі, пробачте, дурні гроші, які Ви витрачаєте в трубу?

І друге – це, мабуть, завдання влади – відтягнути голоси від опозиції? Тепер до Бойка. Який “Рух за єдність”, якщо Ви ходите окремо, як Вітренко?

Який Ви патріот, мабуть люди теж Вас оцінять. Будьте здорові!

Тарас Марусик

Дякуємо. Отже, так як в порядку запитань. Пане Ржавський, Ви відповідаєте.

Олександр Ржавський

Дякую Вам за запитання, я розумію Вашу мову, нічого страшного, могли б і на російській сказати. Ви знаєте, відриваючи голоси від опозиції, по-моєму, Ви тут не досить добре розібралися на мій погляд.

Кого Ви вважаєте за опозицію? За олігархічну опозицію? Чи за кого? За тих людей, які, можливо, носять у себе в кишені таблички від тих дверей, які вони перед цим займали, і просто хочуть назад начепити ці таблички.

Сьогодні постійно кажуть про домовленості щодо посад, щодо розподілу повноважень і таке інше. Про що Ви ведете мову? Опозиція?

Опозиція буде такою ж за п’ять років, якщо вона поміняється. Я сьогодні представляю третю силу, я сьогодні представляю силу народу, силу людей.

Я якраз є, щоб Ви знали, президент з народу. Якщо Ви мені дорікаєте, що там заробляю, як ви кажете, дурні гроші, у мене також є партнери невисокої сили бізнесмени, які заробляють собі, причому дуже серйозною працею по тридцять-двадцять тисяч доларів на місяць, але ж Ви не думайте, я ж утримую і партію, я утримую і машини, я утримую все.

Ви бачили мою декларацію. А от Ви мені скажіть, шановний (Ви кажете про опозицію), а Ви вірите тим дурницям, які написані в деклараціях кандидатів, навіть тих же опозиційних, про яких Ви ведете мову.

Про що Ви думаєте? Подивіться на себе і подивіться на ті декларації, подивіться на все те, що люди носять на собі. Ви хочете сказати, що хтось їздить на УАЗиках чи на причепах до своїх друзів у гості?

Не кажіть дурниць, ми ж всі розуміємо, про що йде мова. Якраз у нас, на жаль, і є, що сьогодні на кухні ми говоримо про одне, при людях говоримо про інше, а я хочу за щирість виступити, за тих людей, які можуть сказати правду, які, до речі, можуть сказати, що так, я роблю це.

Я не звинувачую ті прізвища, які називав пан Бойко. Знаєте, неможливо лаяти щуку за те, що вона з’їла карася. Це просто інші люди, вони просто такі, тому це просто треба зрозуміти.

Але коли прийду я і стану президентом, то я скажу: “Ні, хлопці, сьогодні все закінчено”.

Якраз у моїй програмі (хтось там мені дорікає за методи Путіна), так от метод Путіна якраз і заключався в тому, що він сказав, що до цього можна робити, це було тоді, це було вчора, ми будемо, звичайно, розбиратися, якщо там було щось жахливе, але з сьогоднішнього дня ніхто не зможу вкрасти у держави кошти, використовуючи владу.

Тарас Марусик

Дякую, пане Ржавський. Пане Бойко.

Богдан Бойко

Я хотів би також сказати (упереджуючи в наступному дзвінки), шановні люди, мені не потрібен ні Ющенко, ні Тимошенко, хай вони йдуть, вони потрібні на виборах, вони потрібні також, щоб мати і бути в спектральному політичному полі України.

Я звертаюся до тих людей, які розуміють, що іде обман. З однієї сторони олігархи, і з другої сторони олігархи. Я пропоную інших шлях – шлях українських патріотів.

Тому я не йду проти Ющенка, я йду за тих людей, які хочуть, щоб до влади прийшли українські патріоти. От і все. А чи патріот я, чи ні, я вже своїм життям довів це.

Тарас Марусик

Дякую, пане Бойко. У нас ще один слухач. Добрий вечір! Ми Вас слухаємо.

Слухач

Це Ви до мене?

Тарас Марусик

Так, так, це Ви пан Василь, здається.

Слухач

Це з Черкас, інженер Міняйло Василь Дмитрович. Я хотів сказати, що у Вас на програмі сьогодні зібралися совєцькі гебісти, якби додати до них ще пана Корчинського і...

Тарас Марусик

Я перепрошую, пане Міняйло, у нас справді мало часу залишилося до кінця передачі. Коротко формулюйте запитання. Якщо можна, оминайте якісь образливі речі.

Слухач

Я не образливі... Я хочу сказати, що у нас у Центральній Україні всі за Ющенка, навіть люди, яким по 70 і більше років, за нього голосують. А за цих людей, які у Вас на передачі, ніхто голосувати не буде.

Тарас Марусик

Дякуємо за Вашу думку. Я так зрозумів, що у Вас запитань немає.

Богдан Бойко

Я хотів би відповісти. Мені дуже боляче, що я чую такі слова від, напевно, патріота України, але цей чоловік, на жаль, обдурений олігархічною, космополітичною пропагандою.

І прийде дуже швидко той час, коли Ви опам’ятаєтеся і побачите, що “хрін редьки не солодший”, що буде те, що було, що оберете собі месію, то будете через рік ходити і проклинати.

Обирайте людей, які ніколи Вас не обманювали, тоді Ви і будете мати справу.

Тарас Марусик

Дякую, пане Бойко. Я ще хочу скористатися з можливості поставити, мені здається, питання і логічне, і важливе. Кому ви віддасте свої голоси в разі невиходу в другий тур?

Олександр Ржавський

Дуже коротко скажу. По-перше, давайте подивимося, хто вийде в другий тур – це раз, а по-друге, давайте будемо дивитися, як проходитиме ця дана кампанія.

Справа в тому, що сьогодні пропонують підписувати чи про чесні вибори домовленості, ще якісь там проблеми. Але висуваються одні технологічні кандидати.

З одного боку, пропонуються підписати договір про чесні вибори, а висувається кандидат Корчинський, з іншого боку висувається кандидат Бродський.

Скажіть, будь ласка, це чесні вибори? Це ми маємо грати цією профанацією? Давайте дивитися, хто стане у фіналі, і тоді будемо обирати, що краще бути, чи розстріляним, чи повішеним, тоді давайте будемо дивитися.

Богдан Бойко

Я вважаю, що я повинен увійти в другий тур, і я вийду, якщо Господь Бог є над нашою землею. Якщо буде і далі так, то буде дуже тяжко нашим людям.

З другої сторони, в мене є 12 пунктів – основні засади, які ми сформулювали. Хто мені з кандидатів, якщо я не увійду, відповість позитивно на ті питання, на ті пункти, письмово, публічно скаже, що він за побудову національної української держави, він за ліквідацію режиму космополітичної олігархії, він за інші речі, які я тут назвав.

Тарас Марусик

Тобто після першого туру, якщо Ви не вийдете в другий тур, Ви це опублікуєте?

Богдан Бойко

Це опубліковано у моїй програмі. Якщо хтось підпишеться під цими документами офіційно, тоді я попрошу людей, щоб підтримали. Якщо цього не буде, то я буду просити не голосувати людей, бо в другий тур вийшли жулики.

Тарас Марусик

Добре, дякую. Оскільки нам залишається дуже мало часу до закінчення етеру, приймаємо останній дзвоник, дуже коротке запитання. Добрий вечір!

Слухач

Добрий вечір! Я хотів би спитати цих двох претендентів на президентську посаду, чи вони самі до цього додумалися, чи... (бо дуже у них “на зубах” Ющенко, дуже мало говорять про провладного кандидата, а все стараються на Ющенка, на Ющенка) – це одне.

А друге: вони хочуть мабуть дуже спровокувати Ющенка, щоб він був таким патріотом, як вони. Він не менший патріот, ніж вони. Але не можна зараз говорити про патріотизм так, як вони говорять.

Вони хочуть, щоб Ющенко відштовхнув від себе багато виборців.

Тарас Марусик

Вибачте, я мушу Вас вже перервати. Короткі репліки. Пане Бойко, будь ласка.

Богдан Бойко

Я хочу сказати, що людина в публічній політиці повинна говорити те, що вона буде робити. Якщо говорити в Карпатах, що я за національну ідею, а приїхати в Одесу і співати “руськіє бєрьози”, то це брехати і тим, і тим.

Я правду кажу в очі. Я за українську національну державу. Хай небагато, але ті, хто мене підтримають, будуть знати, що я стояв і стояти буду, доки жити буду, на цій позиції.

Олександр Ржавський

Дуже коротко і я скажу, що, повірте, я не маю ніяких претензій ні до Віктора Андрійовича, ні до Віктора Федоровича. Я думаю, що люди мають право висуватися, вони напевно хороші достойники.

Я хочу розказати свою ідею, я хочу розказати свою програму, я хочу довести до вас, що я теж маю...

Богдан Бойко

Право.

Олександр Ржавський

...право, я маю рацію, я маю своїх прихильників. Повірте, я теж така ж людина, як і вони.

Богдан Бойко

Я також підтримую цю позицію.

Тарас Марусик

Дякую нашим гостям. Нагадаю слухачам радіо “Свобода”, що це були кандидати в президенти України: Олександр Ржавський – лідер об’єднання “Єдина родина”, Богдан Бойко – керівник “Народного Руху України за єдність”.

Я, Тарас Марусик, прощаюся з вами. На все добре!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG