Доступність посилання

ТОП новини

Український флот покидає Севастополь?


Володимир Притула

Севастополь, 2 серпня 2004 - Посилаючись на „добре поінформовані джерела," громадський комітет „Український Севастополь” повідомив, що президенти Росії та України домовилися про виведення українських військових кораблів із Севастополя. За цими ж даними, українські кораблі мають перевести до бази на озері Донузлав у північно-західному Криму. Офіційні особи у Києві кажуть, що йдеться про виведення лише частини флоту.

У заяві громадського комітету „Український Севастополь” стверджується, що Військово-морські сили України не зможуть існувати і розвиватися в Донузлаві - через відсутність там повноцінної берегової інфраструктури, а тому у таких умовах український військовий флот досить швидко загине. Виведення ВМС України із Севастополя означатиме встановлення збройними силами Російської Федерації над цим українським містом цілковитого контролю, і більш-менш швидку передачу міста росіянам, що стане „геополітичною катастрофою на півдні України”, мовиться у заяві громадського комітету „Український Севастополь”.

В інтерв''ю радіо "Свобода" координатор громадського комітету Микола Владзимирський заявив:

"Метою даної інформації є прагнення добитись якогось офіційного пояснення, намірів перебазувати частину кораблів чи повністю український флот до Донузлаву. Ця інформація надходить від різних джерел, різні тлумачення є. Є офіцери Військово-морських сил, які стурбовані цією ситуацією. Очевидно, що будь-які зміни і перебазування до необладнаних інфраструктур і районів Донузлава, скажімо, (ну, не порівняти його з Севастополем) є погіршенням стратегічної військової ситуації в Севастополі. Я, на жаль, побоююсь, що це є в одному ряду з демілітаризацією Балаклави, що не може не принести якоїсь шкоди інтересам військовим, тому що сталося погіршення базування військових сил морських ".

Микола Владимирський каже, що його джерела у військовому середовищі в Севастополі є дуже надійними. І саме за їхніми даними, уже в серпні зі Стрілецької бухти Севастополя в район селища Новоозерного, що на узбережжі Донузлава, будуть перебазовані кораблі бригади охорони водного району ВМС України. За ними з головної бази у Севастополі до Донузлава підуть й інші українські кораблі. За даними військових джерел, новою головною базою українського флоту стане озеро Донузлав, де в селищі Новоозерне зараз розташований Південний військово-морський район ВМС України. Крім того, як планується, головний штаб українського флоту буде переведений із Севастополя до Києва. Раніше до Феодосії був перекинутий батальйон морської піхоти і, практично, демілітаризована Балаклавська бухта – звідти виводяться навіть прикордонники.

У заяві громадського комітету „Український Севастополь” стверджується, що моральний стан багатьох офіцерів ВМС України – пригнічений: “Вони кажуть про "останній парад" українського флоту, про загибель ескадри, про зраду вищого керівництва після 12 років боротьби за територіальну цілісність України”. Автори заяви закликали Верховну Раду України та український народ „стати на захист інтересів української держави”.

Представники опозиції обіцяють, що парламент подбає про український флот. Говорить заступник голови парламентського комітету у закордонних справах Ігор Осташ (фракція "Наша Україна"):

“Без сумніву, це питання в першу чергу зовнішньополітичної орієнтації України. На жаль, дійсно, ми можемо говорити, що практично всі наші зусилля на шляху євроінтеграційному, на шляху входження України до Європи практично перекреслені останніми місяцями діяльності на посту Президента Леоніда Кучми. Не можна допустити того, щоб українські ВМС були виведені із Севастополя. Це дуже серйозна помилка. І в такій ситуації звичайно повинна реагувати Верховна України, бо Верховна Рада приймала Конституцію і ратифіковувала угоди про Чорноморський флот. Тому очевидно вихід зараз один: восени треба ставити питання про долю Севастополя, про виконання Конституції. Як на мене, на цей раз гарант Конституції явно перевищив свої повноваження".

Але українська влада відкидає звинувачення. На прохання радіо "Свобода" представник прес-служби Міністерства оборони України Віктор Власюк так прокоментував повідомлення про виведення українського флоту із Севастополя:

"У зв’язку з організаційно-штатними заходами, які відбуваються зараз у Міністерстві оборони, можливо, що окремі надводні кораблі( їх буде не дуже багато) згодом будуть міняти місце своєї дислокації. І вони будуть переведені чи в Донузлав, чи то в селище Мирний. Але говорити про те, що, як тут говорять, український флот залишить Севастополь , немає жодних підстав".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG