Доступність посилання

ТОП новини

Центрвиборчком переймається рівним доступом до ЗМІ кандидатів у президенти?


Марина Пирожук

Київ, 20 серпня 2004 - Голова Центральної виборчої комісії Сергій Ківалов вважає, що центральні засоби масової інформації необ’єктивно висвітлюють виборчу кампанію кандидатів у Президенти. Про це він заявив сьогодні у Києві під час наради з керівниками центральних телеканалів і друкованих засобів масової інформації. Сергій ківалов наголосив, що окремі телеканали висвітлюють діяльність лише 1-2 кандидатів, що є порушенням закону про вибори президента. Про нерівномірність висвітлення кампанії претендентів на президентське крісло говорив сьогодні і голова комітету «Рівність можливостей» Олександр Чекмищев.

На сьогоднішній зустрічі з керівниками центральних ЗМІ Сергій ківалов зазначив, що ЦВК регулярно отримує скарги від представників кандидатів у президенти стосовно необ»єктивності ЗМІ. Окремі телеканали висвітлюють діяльність лише 1-2 кандидатів, що за словами глави ЦВК , є порушенням закону про вибори.

Аналогічні скарги на адресу мас-медіа, за словами Ківалова, надходять також і в суди.

Глава ЦВК закликав журналістів відокремлювати факти від коментарів і не маніпулювати виборцями

Сергій Ківалов

Зараз ми маємо ситуацію, яка далека від такої, яку передбачає закон. Окремі канали висвітлюють діяльність лише одного-двох кандидатів в основному. Я нагадую, що кандидатів на пост президента України у нас 26, а не 2.

Я розумію реалії, усвідомлюю, що разом з передвиборними технологіями, змагання юридичних служб, друковані та електронні ЗМІ відіграють значну роль під час виборів.

Але я закликаю пам’ятати про основну місію ЗМІ – неупереджено і збалансовано інформувати своїх читачів та глядачів про те, що відбуваються в передвиборних перегонах, відокремлювати факти від коментарів, не маніпулювати виборцями.

Марина Пирожук

Сергій Ківалов наголосив, що громадяни мають право отримувати достовірну інформацію, і подавати саме таку інформацію є обов’язком ЗМІ. У цьому зв’язку він закликав журналістів дотримуватися норм закону.

Заступник голови парламентського комітету з інформаційної політики та питань свободи слова Юрій Артеменко вважає нещирими такі заклики глави ЦВК.

Юрій Артеменко

Дуже багато фактів до нас надходить до комітету. Типові грубі порушення з боку, в першу чергу, провладних сил і кандидата від влади. ЦВК на це не реагує.

Якщо конкретніше, то 97 скарг довіреної особи Віктора Ющенка, які є в ЦВК, то вони в більшості своїй стосуються саме нерівного висвітлення ЗМІ.

В нашій країні, в тому числі, і ЦВК є дві речі: одна річ, то це для публіки, ЗМІ, народу, а інша про те, що робиться. (речення нерозбірливо).

Марина Пирожук

Зауваження глави ЦВК та парламентського комітету з приводу невідповідної роботи мас-медіа потвердив і голова неурядової організації “Рівність можливостей” Олександр Чекмишев.

Сьогодні на прес-конференції він заявив, що починаючи з червня загальнонацiональнi телеканали в контекстi виборчої кампанiї представляли Віктора Януковича у 2 рази активнiше, нiж iнших кандидатiв у президенти.

Олександр Чекмишев

Фактично, у ЗМІ, як електронних і друкованих був присутній переважно лише один кандидат – це нинішній прем’єр-міністр України Віктор Янукович.

Також, але значно меншою мірою, був представлений кандидат Віктор Ющенко. При чому на адресу останнього висловлювалася максимальна кількість інформації у негативній тональності.

Десь на третьому місці, як в загальнонаціональному та регіональному зрізі був представлений Олександр Мороз і вже за Петро Симоненко та інші кандидати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG