Доступність посилання

ТОП новини

Соціологи об’єдналися аби проконтролювати демократичність виборів


Марина Пирожук

Марина Пирожук

Чотири соціологічні інституції, а саме Київський міжнародний інститут соціології, Центри Разумкова: "Соціальний моніторинг” , "Социс" та фонд "Демократичні ініціативи" створили консорціум для проведення опитувань виборців після голосування на виборах Президента.

Соціологи планують опитати відразу після голосування близько 50 тисяч чоловік і заявляють, що запланований екзит-пол буде безпрецедентний в Україні.

У штабі кандидата у президенти від влади висловили з цього приводу занепокоєння.

Ініціатором об’єднання соціологічних служб виступив фонд “Демократичні ініціативи”. Експерт фонду, соціолог Ірина Бекешкіна каже, що це буде найбільше опитування в історії України, яке допоможе зафіксувати реальну картину волевиявлення громадян.

У рамках цього проекту соціологи планують провести опитування під час першого та можливого другого туру президентських виборів, а також серію передвиборчих опитувань.

Кожна соціологічна фірма буде опитувати у день виборів громадян самостійно, після чого результати опитування будуть об''єднані і опубліковані відразу після закриття виборчих дільниць. Ірина Бекешкіна каже, що такий спосіб допоможе соціологам зробити найбільш точний аналіз .

Ірина Бекешкіна

Об’єднання зусиль економічних фірм, по-перше, це об’єднання ресурсів, а по-друге, оскільки кожна з цих фірм робить, практично, своє опитування, то це певна форма порівняння результатів і контролю за діяльністю соціологічних фірм, тобто кожна з них має спрацювати якомога точніше.

Екзит-пол буде безпрецедентний в історії України, і в першому, і в другому турі буде опитуватися 50 респондентів. Потрібні потужні соціологічні мережі, велика кількість навчених, досвідчених екзтер’єрів.

Кожна з цих соціологічних фірм буде робити, власне, свій екзит-пол паралельно і ми можемо подивитися і порівняти результати тих 4 фірм.

Марина Пирожук

Така затія соціологів, схоже, не дуже сподобалася у штабі кандидата у президенти від влади Віктора Януковича. Керівник Центрального виборчого штабу Януковича Сергій Тигіпко заявляє, що не бачить необхідності проведення альтернативного підрахунку голосів під час виборів. Він переконаний, що такий підрахунок є ще однією технологією забезпечення голосів.

Він каже, що всі ці екзит-поли - звичайна спроба вплинути на громадську свідомість. На них особливо покладаються, коли прагнуть поставити пiд сумнів результати виборів.

Тигипко також наводить у приклад Венесуелу, де, за його словами, опозицiя, посилаючись саме на данi екзит-полу, назвала результати референдуму про довiру тамтешньому президенту шахрайством, що стало причиною людських жертв.

Ірина бекешкіна вважає, що такі коментарі свідчать про страх влади перед екзит-полом.

Ірина Бекешкіна

Мені взагалі дещо дивний коментар Тигіпка, тому що це певне побоювання просто екзит-полу. Oскільки, якщо пoдивитися на всі попередні екзит-поли, які проводилися в Україні, це є важлива для суспільства форма, де дуже багато населення не вірить у чесність виборів, це форма легітимації результатів.

Якщо людина прагне чесних виборів, то вона повинні всіляко підтримувати ці екзит-поли.

Марина Пирожук

При цьому Бекешкіна наголошує, що українські соціологи навчилися працювати на рівні світових стандартів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG