Доступність посилання

ТОП новини

До третьої річниці ісламських терактів в Америці.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 10 вересня 2004 - Три роки тому на Сполучені Штати напали ісламські терористи. Сталися події, які змінили життя не лише лише американців, але й усього світу, бо Америка відтак оголосила війну міжнародній терористичній мережі Аль Каїда і споріденим з нею режимам.

Ранок 11-го вересня у Нью-Йорку був сонячний, безхмарний, по-літньому теплий. Зненацька у небі над містом з”явився пасажирський лайнер, що летів надто низько у напрямку хмарочосів Світового торговельного центру на південному закругленні острова Мангеттен. То був боїнг 757 авіакомпанії “Америкен Ейрлайн”, що йшов з Бостона, перший з чотирьох лайнерів, захоплених терористами. Вони перетворили літаки з пасажирами на керовані бомби.

О 8.46 ранку перший лайнер врізався у 110-поверховий хмарочос на рівні 90-х поверхів. Знялася пекельної сили пожежа. Вибухнули тисячі літрів пального. Шматки заліза, скло вікон падали згори. За кілька хвилин свідком, завдяки телемережі “CNN”, став уже увесь світ.

“Це щойно сталося. Ви бачите жахливу картину, - сказала ведуча новин Керол Лін – Це Світовий Торговельний центр і ми отримали поки що непідтверджені повідомлення, що літак врізався в одну з башт Світового Торговельного центру”.

За кілька хвилин після того другий пасажирський лайнер, теж керований ісламськими терористами, пронизав сімдесяті поверхи другого хмарочоса-близнюка, що стояв поруч першого. Запалав і той велетень, 415 метирів заввишки. Стало ясно, що це скоординована атака, теракт нечуваних масштабів.

У цей час президент Джордж Буш був у Флориді, відвідував початкову школу. Помічник доповів йому про перший літак, але тоді ще гадали, що то катастрофа лайнера, нещасний випадок. Візит продовжувався. Одначе трохи згодом, коли запалав і другий хмарочос, шеф канцелярії Білого дому Ендрю Кард доповів:

“Пане президенте, другий лайнер врізався у Світовий Торговельний центр. Це напад на Америку”.

Буш тоді зробив свою першу публічну заяву :

“Я говорив з віце-президентом, з губернатором штату Нью-Йорк, з директором ФБР і я наказав вжити всіх ресурсів федерального уряду для допомоги жертвам і їхнім родинам, і почати розслідування з метою розшукати тих, хто здійснив цей акт. Ми не потерпимо тероризму проти нашої країни”, - сказав президент.

Але напад ще тривав. О 9.43 ранку лайнер з Вашингтона, захоплений п’ятьма терористами-самогубцями, впав на Пентагон, зруйнувавши частину будинку, поховавши під руїнами 125 службовців міністерства оборони разом з екіпажем лайнера і 63 пасажирами. Тимчасом у Нью-Йорку сотні пожеників бігли сходами палаючих хмарочосів, намагаючись врятувати людей і вивести їх на вулицю. Але вони не могли дістатися до відрізаних пожежею верхніх поверхів. Нестерпний жар вогню сягав 1100 градусів за Цельсієм і примушував багатьох людей стрибати з вікон сотих поверхів:

“Люди вистрибують з вікон. Я бачив принаймні 13 або 14 чоловік, що стрибали. Який жах. Неймовірно”.

Це голос свідка. Ваш кореспондент теж бачив. Закарбувалося у пам’яті, як двоє, узявшись за руки, летіли разом униз.

О 10 годині 5 хвилин перший хмарочос обвалився. Вогонь пожежі розплавив сталеву структуру.

Ви чуєте звук падіння велетня. Тисячі людей бігли, рятуючись від суцільної хмари пилу, що котилася вулицями південного Мангеттена. Якраз у ті хвилини група пасажирів четвертого захопленого лайнера чинила опір терористам. Завдяки своїм мобільним телефонам вони вже дізналися від рідних про напад на Нью-Йорк і Вашингтон і, використовуючи як таран візок зі сніданками, намагалися пробитися до кабини пілотів, де забарикадувалися терористи. Врешті-решт, терористи увігнали літак у лісову галявину в Пенсильванії. Всі загинули. Потім слідство з’ясувало, що пасажири, можливо, врятували Білий дім або Конгрес. Майже 3 тисячі жертв приніс Америці той день.

Президент Буш заявив: “Наші військові, вдома і за кордоном, у стані бойової готовності і ми вжили всіх необхідних заходів, щоб забезпечити функціонування нашого уряду”.

Так почалася нова ера війни з міжнародним тероризмом. Через 3 роки після ісламських терактів на території Сполучених Штатів американці підбивають певні пісумки війни: Афганістан позбувся режиму талібів і готується до перших президентських виборів. В Іраку нема диктатора Саддама Гусейна. Його схопили і мають судити. Низку лідерів “Аль Кайди” вбито або заарештовано. Жодного теракту за останні три роки не було в Америці. Війна ще далека від успішного завершення, але перші битви виграно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG