Доступність посилання

ТОП новини

ЮЩЕНКО ВИПЕРЕДЖАЄ ЯНУКОВИЧА ЗА РЕЙТИНГОМ НА 7%, ЯК І НАПРИКІНЦІ СЕРПНЯ – ОПИТУВАННЯ.


Розрив між кандидатами на пост Президента України Віктором ЮЩЕНКОМ і Віктором ЯНУКОВИЧЕМ за перші два тижні вересня не змінився і становить 7% як у першому, так і у другому турах голосування.

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать результати загальноукраїнського хвильового опитування за результатами шести перших хвиль, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» і центром «Соціс».

Згідно з опитуванням, у першому турі президентських виборів за В.ЮЩЕНКА збираються голосувати 31,4% опитаних, далі ідуть: В.ЯНУКОВИЧ (24,2%), Петро СИМОНЕНКО (7%), Олександр МОРОЗ (6,5%,) Наталія ВІТРЕНКО (1,7%), Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ (0,7%), Анатолій КІНАХ (0,6%), Олександр ОМЕЛЬЧЕНКО (0,4%), Дмитро КОРЧИНСЬКИЙ та Олександр ЯКОВЕНКО (по 0,2%). По 0,1% набрали Богдан БОЙКО, Василь ВОЛГА, Микола ГРАБАР, Віталій КОНОНОВ, В.КРИВОБОКОВ. 11 інших кандидатів взагалі не отримали в опитуванні жодного голосу.

Якщо до другого туру вийдуть В.ЮЩЕНКО та В.ЯНУКОВИЧ, то за лідера «Нашої України» в середині вересня проголосували б 40,4%, за В.ЯНУКОВИЧА – 33,4%, проти обох – 9%. А не підуть в такому разі на вибори 7% респондентів.

За результатами опитування, у першому турі В.ЮЩЕНКО лідирує у західному регіоні України, де за нього готові проголосувати 69% опитаних, та у центральному регіоні (32%). В.ЯНУКОВИЧ за результатами опитування може перемогти у східному регіоні (42%) та південному регіоні (31%).

У другому турі В.ЮЩЕНКО має переважаючу підтримку виборців у західному регіоні (75%) та центральному регіоні (29%). В.ЯНУКОВИЧ, за даними опитування, може набрати більше голосів у східному (53%) та південному (38%) регіонах.

Найбільш впевнені у своєму виборі під час першого туру голосування виборці П.СИМОНЕНКА (82%), серед прибічників В.ЮЩЕНКА впевнені в остаточному виборі 76%, О.МОРОЗА (71%) і В.ЯНУКОВИЧА (69%).

Згідно з результатами опитування, більше половини населення України знає дату проведення президентських виборів (58%).

У виборах мають намір обов’язково взяти участь 70% респондентів і ще 16% зазначили, що, скоріше за все, візьмуть участь у виборах.

Основними інформаційними джерелами, що впливають на вибір опитаних, є виступи кандидатів на телебаченні (29%), публікації в газетах (18%) і поради людей, яким вони довіряють (18%).

Найменше впливають на вибір респондентів реклама на щитах та плакатах (2%), особисті зустрічі (4%) і телевізійні агітаційні ролики (5%).

Серед причин вибору кандидата головними є ідеї та пропозиції політика (29%), те, що кандидат виражає інтереси виборців (22%), особисті якості кандидата (18%), досвід попередньої діяльності (11%).

Загальноукраїнське хвильове опитування проведене фондом «Демократичні ініціативи» і центром «СОЦІС». Установче (стартове) опитування проведене з 19 по 26 серпня, перша хвиля опитування – 1-2 вересня, а шоста хвиля – 11-12 вересня 2004 року. Опитування проводилося за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками і охоплює всі області України. Всього було опитано 2 тис. респондентів, похибка репрезентативності не перевищує 2,2%.

УНІАН

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG