Доступність посилання

ТОП новини

ДВІ ТРЕТИНИ ГРОМАДЯН ВВАЖАЮТЬ, ЩО НЕДАВНЄ ПІДВИЩЕННЯ ЗАРПЛАТ, ПЕНСІЙ, СТИПЕНДІЙ ПОВ''ЯЗАНО З ВИБОРАМИ - ОПИТУВАННЯ ЦЕНТРУ РАЗУМКОВА.


Більшість громадян України поки що не відчули підвищення зарплат, пенсій, стипендій та інших виплат. Згідно з результатами соціологічного опитування, проведеного Центром Разумкова з 9 по 14 вересня 2004 року, 68% респондентів, відповідаючи на запитання: "Чи відчули Ви на собі підвищення зарплат, пенсій, стипендій иа інших виплат, яке відбулося останнім часом?", дають негативну відповідь, 27% відповідають "трохи відчули", і лише 4% "відчули значною мірою" (1% - важко відповісти).

Дещо менше тих, хто не відчув підвищення зарплат і пенсій та інших виплат серед представників старшої вікової групи (53%), тоді як серед тих, кому від 35 до 54 років - 74%, серед молоді віком до 34 років - 78%. Проте серед представників старшої вікової групи лише 4% відповіли, що "відчули це підвищення значною мірою", а 42% - "трохи відчули".

Як повідомив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій БИЧЕНКО, дві третини опитаних вважають, що причиною недавнього підвищення зарплат, пенсій, стипендій стало наближення виборів. Відповідаючи на запитання: "Це підвищення є закономірним наслідком політики нинішнього уряду, чи спробою одержати більше прихильників перед виборами?", 21% дали відповідь "закономірним наслідком політики нинішнього Уряду, 65% - "спробою одержати більше прихильників перед виборами", 2% називали інші варіанти відповіді, а 12% важко відповісти.

Те, що підвищення зарплат, пенсій, стипендій пов''язано у виборами, вважає більшість жителів усіх регіонів. Найчастіше цю точку зору розділяють жителі Заходу (77%) і Півдня (71%) країни. У Центральному регіоні так вважають 66%, у Східному - 55% опитаних.

Серед тих, хто голосуватиме на виборах за Олександра МОРОЗА, 77% розглядають підвищення зарплат, пенсій, стипендій лише як передвиборний крок, серед представників електорату Петра СИМОНЕНКА - 67%, Віктора ЮЩЕНКА - 80%. Серед тих, хто вирішив підтримати на виборах Віктора ЯНУКОВИЧА, так вважають 42%, а 45% розділяють думку, що це підвищення є закономірним результатом діяльності уряду.

Серед тих, хто ще не визначився, за кого голосуватиме, також переважає точка зору, що підвищення зарплат та інших виплат насамперед викликане прагненням одержати більше голосів на виборах так вважають 61% з них.

Дослідження проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 9 по 14 вересня 2004 року в усіх регіонах України. Опитано 2012 респондентів старше 18 років у 122 населених пунктах за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична помилка вибірки – 2,3%.

UNIAN

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG