Доступність посилання

ТОП новини

РОСІЙСЬКІ ПОЛІТОЛОГИ ВВАЖАЮТЬ, ЩО В УКРАЇНІ НІ ПРОРОСІЙСЬКИЙ, НІ ПРОЗАХІДНИЙ ПОЛІТИК НЕ МОЖЕ ПРЕТЕНДУВАТИ НА ПОСТ ПРЕЗИДЕНТА.


Російські політологи вважають, що в Україні проросійський політик не може претендувати на вищий пост у державі, втім, як і прозахідний.

Про це йшлося сьогодні в Москві на "круглому столі" на тему українських виборів за участю провідних російських і українських експертів, організованому фондом "Единство во имя России".

Зокрема, як передає РІА "Новости", провідні російські політологи вже не сумніваються, що Президентом України стане один із двох Вікторів - діючий прем''єр-міністр ЯНУКОВИЧ або екс-прем''єр ЮЩЕНКО, оцінюючи їх шанси, як "50 на 50".

"Перед Україною стоїть непростий вибір між двома Вікторами. Хто з них доб''ється вікторії, куди він поведе країну, що це означає для Росії - питання, на які навряд чи відповість зараз навіть майбутній переможець", - вважає Віктор КУВАЛДІН із "Горбачов Фонда".

Більшість російських аналітиків вважає, що В.ЯНУКОВИЧ проводитиме "проросійський курс", тоді як В.ЮЩЕНКО виражатиме "прозахідний вектор".

"Не виходить із цього, що В.ЮЩЕНКО - прозахідний, а В.ЯНУКОВИЧ - проросійський політик. Треба визнати, що в Україні проросійський політик не може претендувати на вищий пост у державі, втім, як і прозахідний. На українських теренах править бал здоровий націоналізм нації, що формується", - сказав В.КУВАЛДІН.

Ряд політологів, як наприклад Сергій МАРКОВ, який очолює Інститут політичних досліджень, вважає, що "прозахідний" В.ЮЩЕНКО не відповідає інтересам як російської держави, так і російського бізнесу.

С.МАРКОВ вважає, що з приходом В.ЮЩЕНКА може ускладнитися військово-технічна співпраця України з Росією, виникнуть проблеми з російською базою Чорноморського флоту в Севастополі. "Я навіть побоююся видавлювання російського бізнесу з геополітичних причин", - сказав С.МАРКОВ.

Українські аналітики, на відміну від російських, не вважають, що відносини між Росією і Україною залежать від прийдешніх виборів.

"Не варто гіперболізувати результат виборів на взаємостосунки Росії й України. Домовлятися про архітектуру відносин доведеться не стільки з урядом, скільки з парламентом, а також фінансово-промисловими групами, які знаходяться в Донецьку або Дніпропетровську", - вважає Дмитро ВИДРІН, директор Європейського інституту інтеграції і розвитку.

На його думку, центр влади в Україні все більш зміщуватиметься у бік парламенту, а не Президента. "Відносини з Росією різнитимуться не так істотно, як це представляється зараз. Не маючи явної більшості, переможець буде вимушений відіграватися перед електоратом того, хто програв. В.ЯНУКОВИЧ вимушений буде стати більш прозахідним, а В.ЮЩЕНКО - просхідним", - вважає Олександр ЛИТВИНЕНКО, заступник директора Інституту стратегічних досліджень.

UNIAN

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG