Доступність посилання

ТОП новини

Майже половина громадян України виступає за негайне виведення українських військ із Іраку, свідчать соціологи.


Сергій Кисельов

Київ, 30 вересня 2004 – Це засвідчило соціологічне дослідження, яке провела фірма "Юкрейн соціолоджі сервіс". На прес-конференції, що відбулася сьогодні, керівник цієї фірми Олександр Вишняк познайомив журналістів і з іншими даними щодо ставлення українців до іракської проблеми ще напередодні того, як учора в Іраку в результаті дорожньо-транспортної пригоди загинув іще один український миротворець.

Опитування проводилося з 8 по 19 вересня цього року в усіх без винятку реґіонах України. У ньому взяли участь понад 1800 респондентів. За словами керівника фірми "Юкрейн соціолоджі сервіс", доктора соціологічних наук Олександра Вишняка, дослідження засвідчило:

"Абсолютна більшість громадян України, за даними опитування, погоджується з твердженнями, які їх просили оцінити, що перебування українських військ в Іраку – це постійні людські втрати, безглузді жертви, що втрати української держави в Іраку не порівняти з перевагами, які вона отримує, і що присутність українських військ в Іраку породжує небезпеку терактів на території України , тобто, що ця участь вважається не тільки не ефективною, але навіть шкідливою".

За термінове виведення українського контингенту з Іраку виступає більшість населення і східних регіонів України, і західних. У центральній же та південній Україні до цієї проблеми ставляться дещо поміркованіше.

Як наголосив соціолог, відносна більшість українців не погоджується і з поширюваними політиками версіями, буцімто перебування українських миротворців в Іраку дозволяє отримувати вигідні економічні контракти на відбудову цієї країни. Не вірять респонденти, що від цього зростає й міжнародний імідж України. Не погоджуються вони і з тим, що участь українського контингенту в іракській кампанії поліпшує боєготовність та професійний рівень українських вояків.

Олександр Вишняк також зауважив:

"Більшість громадян, причому абсолютна більшість, тобто, значно більше від 50 % громадян України, виступає проти всіх різновидів військової участі України в Іраку: не тільки участі українських військових в бойових діях в Іраку, але й участі українських військовослужбовців в охороні певних об’єктів на території Іраку і участі українських військових у несенні патрульної служби на території Іраку. Найбільшою ж підтримкою, що стосується співпраці України з Іраком, користуються тільки суто благочинні акції".

Йдеться про надання гуманітарної допомоги : продуктів харчування, медикаментів, лікування та оздоровлення іракських дітей на території України.

Під час соціологічного дослідження також вивчалося, як ставляться українці до позиції провідних політиків щодо перебування українського миротворчого контингенту в Іраку. Респондентам пропонувалися прізвища Петра Симоненка, Віктора Ющенка, Олександра Мороза, Юлії Тимошенко, Віктора Януковича, Євгена Марчука, Володимира Литвина та Віктора Медведчука.

Про те, як позиція цих політиків бачиться у громадській свідомості, пан Вишняк повідомив:

"Громадяни знають про неї дуже мало. Більше від 60 % щодо кожного політика – не одного якогось – або говорять, що взагалі не знають позицію цього політика з питання Іраку, або не можуть визначитися, за що він: за перебування чи за вивід українських військ із Іраку.

Тобто, дві третини населення не знає позиції цих політиків. Що стосується тієї трохи більше як третини населення, яка заявила, що знає позицію цих політиків, то виявляється, що у свідомості громадян найпослідовнішими прихильниками виведення українських військ із Іраку є Петро Симоненко та Віктор Ющенко, також і Олександр Мороз. Так бачать це громадяни. Супротивниками ж виведення українських військ із Іраку громадяни України вважають Євгена Марчука та Віктора Медведчука.

А стосовно позиції прем’єр-міністра України, кандидата на Президента Віктора Януковича щодо перебування українських військ в Іраку українці розділилися майже порівну . Тільки на 4 % більше тих, хто вважає, що він проти виведення українських військ із Іраку, ніж тих, хто вважає, що – за. Враховуючи похибку вибірки, фактично його електорат у цьому питанні розколотий", – додав Олександр Вишняк, доктор соціології, керівник фірми "Юкрейн соціолоджі сервіс

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG