Доступність посилання

ТОП новини

В Україну не пустили радника американських правозахисників.


Тарас Марусик

Київ, 13 жовтня 2004 - В Україну у неділю пізно ввечері не впустили сербського політичного активіста Олександра Марича. А у вівтрок не пустили у середу вислали його без жодних пояснень вислали з Києва. Олександр Марич є радником американської правозахисної організації "Фрідом Гаус." А в Бєлграді він відомий як один із співзасновників молодіжного руху “Отпор”, що боровся за повалення режиму Слободана Мілошевича.

З проханням пояснити, чому Марича не пустили на територію України, Радіо Свобода звернулося до помічника голови Державної прикордонної служби України Анатолія Самарченка:

“Деякі ЗМІ повідомили, що він був затриманий. Це не відповідає дійсності. Він був не пропущений в Україну, тому що прикордонники отримали доручення правоохоронних органів України щодо непропуску його на територію України. Коли він прилетів в Бориспіль йому було про це повідомлення і запропоновано покинути Україну в будь-яку країну світу, що він і зробив. У 07:15 сьогодні ранку вилетів на Будапешт”.

Ми попросили Анатолія Самарченка уточнити, від яких правоохоронних органів надійшло доручення в Державну прикордонну службу, якого змісту та за чиїм підписом:

“Не можу сказати, бо це конфіденційна інформація. Ми отримали доручення від СБУ”.

Тим часом прес-секретар Служби безпеки України Марина Остапенко сказала, що СБУ не коментує цієї справи. Посольство США в Україні поки що також утримується від коментарів.

А ось що повідомив нашим колегам з 5-го каналу сам Александр Марич:

“Мене депортували без жодних пояснень, чому недозволений в’їзд до України, хоча до цього часу я був тут дуже багато разів. Після ночі проведеної за ґратами в аеропорту “Бориспіль” (разом із представниками кримінального світу та наркоділерами) я хочу наголосити, що це є мій перший арешт. Мене депортують літаком до Будапешта. Ще раз наголошую, без жодних пояснень з боку української влади. Я вважаю, що це не є спосіб і шлях України до Європи, демократичного устрою, демократичного суспільства.”

Головний редактор інтернет-видання "Прозора політика" Олександр Дергачов каже Радіо Свобода, що інцидент з Маричем пов`язаний із наближеннням виборів:

"Для української влади цей представник "Фрідом Гаус" дуже вчасно намагався перетнути кордон. Раніше тільки позначалася, а зараз розкручується ідея загрози грузинського варіанту, сербського варіанту. І тут дуже зручний такий привід, щоб говорити про те, що готуються за участі інструкторів дуже досвідчених до дестабілізації, порушення громадського спокою в Україні і що влада тут вже пильнує і не допустить."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG