Доступність посилання

ТОП новини

На виборах президента України у США переміг Віктор Ющенко.


Сергій Куделя

Вашингтон, 1 листопада 2004 - З близько 7 тисяч українських громадян, які взяли участь у голосуванні у США, більше 6 тисяч, або понад 90% підтримали кандидата у президенти Віктора Ющенка. Близько 2% голосів було віддано за прем’єр-міністра Віктора Януковича. Найбільша кількість виборців проголосувала у консульствах України у Нью-Йорку та Чікаго. За висновками спостерігачів, найпоширенішою проблемою під час голосування була погана поінформованість громадян про вимоги до участі у виборах за кордоном. Внаслідок цього, більше сотні громадян, що прибули на виборчі дільниці, не змогли проголосувати за свого кандидата.

При вході на виборчу дільницю у Вашингтоні першим виборців зустрічало усміхнене обличчя прем’єра Віктора Януковича. Інформаційні щити кандидатів у президенти були розміщені таким чином, що фотографію та передвиборчу програму глави уряду не можна було не помітити проходячи у зал для голосування. Однак, навряд чи це мало якийсь вплив на виборців. Серед них у Вашингтоні знайшлося лише 24 особи, які віддали свій голос за Януковича, або 4% від загальної кількості виборців на цій дільниці. Водночас, його головний опонент Віктор Ющенко отримав у Вашингтоні 88% голосів. Один з прихильників Ющенка, Геннадій Арнаутов з Одеси сподівається, що президентські вибори в Україні визначать шлях її подальшого розвитку:

“Очікування в мене дуже великі. Я вважаю, що на даному етапі Україна обирає не конкретну людину, а куди вона хоче йти. Особисто я гадаю, що це випадок, коли обираємо шлях нашого майбутнього. Потрібно, щоб відбулися зміни в тому, як влада ставиться до своїх громадян. Підготовка до цих виборів показала, що влада фактично нехтує думкою своїх громадян та нав’язує свою думку. При чому нав’язує це найбруднішими способами”.

Більш скептичним щодо результатів цьогорічних виборів був Олександр Мережко з Києва. Хоча він також каже, що підтримав Віктора Ющенка, однак зробив це не через свою довіру до цього кандидата. Продовжує Олександр Мережко:

“Головне, що треба зробити в Україні, це створити певний баланс сил, і тому я підтримую Ющенка. Не тому, що я вважаю його провідним політиком чи мені подобається його програма, а для того, щоб був баланс сил. Але, на жаль, я вважаю, що незалежно від того, хто переможе на цих виборах, програє Україна, бо це буде сприяти подальшому розколу. І етнічному, і релігійному, і політичному. Тобто, ніяких оптимістчних очікувань у мене взагалі немає щодо цих виборів”.

Одним з виборців, які прибули на вашингтонську дільницю для голосування, був і директор київського радіо “Континент” Сергій Шолох, який нещодавно отримав статус біженця у США. Він сподівається, що переможцем виборів стане Віктор Ющенко, а можливість перемоги Віктора Янукович розцінює як катастрофу для України:

“Якщо виграє Янукович, то він уже має дві ходки. Він пахан. Досвід у нього є, і він поверне Україну у комуністичний табір. Якщо ж виграє Ющенко, то Україна піде до європейських стандартів, до західних стандартів.”

Єдиною додатковою дільницею, яку вдалося відкрити у Північній Америці, стала дільниця у місті Калгарі. Її створили завдяки ініціативі місцевих українських студентів. Однак, за день до виборів ЦВК вирішила закрити цю дільницю, визнавши своє попереднє рішення про її відкриття недійсним. В результаті, 1300 українських громадян, зареєстрованих у Калгарі, були позбавлені права голосу. Плакати на протест проти цього рішення були встановлені навпроти виборчих дільниць у Вашингтоні та Чікаго.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG