Доступність посилання

ТОП новини

Чи зміняться відносини між Україною та Америкою після президентських виборів в обох державах?


Сергій Кисельов, Влада Саюк

Київ, 3 листопада 2004 - Посол США в Україні Джон Гербст вважає, що жодних суттєвих змін в американсько-українських відносинах після завершення президентських виборів в обох державах не відбудеться. Якщо, звичайно, другий тур виборів в Україні буде чеснішим від першого. Таку думку американський дипломат висловив в інтерв’ю радіо “Свобода” у середу вранці, коли ще не були відомі результати виборів ні в Києві, ні у Вашингтоні. Офіційної реакції української влади на результати голосування в Америці немає. А політики в українській столиці по-різному оцінюють перспективи діалогу.

Американське посольство в Україні запросило в гості зарубіжних та українських дипломатів, політиків та журналістів. Ми очікували результатів американських виборів і самі могли взяти участь у символічному голосуванні. У кутку великої зали стояли дві кабінки, у яких гості могли заповнити символічні бюлетені з іменами американських кандидатів на посаду президента й опустити їх у замкнені на замки дві дерев''яні скриньки. Запрошеним роздавали пластикові капелюхи в біло-синьо-червоних тонах американського прапора – в таких радянські карикатуристи традиційно зображували "Дядечка Сема". А також значки з написами "Віва Буш" та "Керрі Едвардс – міць Америки".

Посол США в Україні Джон Гербст почепив на лацкани піджака обидва значки. І на запитання про те, кого він підтримує на президентських виборах, дипломат відповів: "Я не маю свого кандидата – ні в Україні, ні в Сполучених Штатах". В інтерв’ю для радіо "Свобода" пан Гербст висловив переконання, що незалежно від того, кого оберуть президентом США, стосунки між Вашингтоном і Києвом залишатимуться незмінно добрими. За його словами, є консенсус і в демократів, і в республіканців стосовно американської політики щодо України.

"Я вважаю, що наша політика щодо України буде стабільною. І залежатиме від того, що тут відбуватиметься. Упродовж останніх 10-12 років ця наша політика була практично незмінною й послідовною. Я не думаю, що в ній сталися якісь суттєві зміни щодо України, коли Буш прийшов до влади. І я так само не думаю, що можуть статися якісь суттєві зміни, якщо до влади прийде Керрі. Тим не менше, наші стосунки залежатимуть від того, що відбуватиметься з вашими виборами. Не в сенсі того, кого в Україні оберуть. Бо ми радо працюватимемо як з паном Януковичем, так і з паном Ющенком. А в тому сенсі, у який спосіб ці вибори буде проведено", – додав посол США в Україні Джон Гербст.

Колишній посол України в США, радник голови Верховної Ради з міжнародної політики Юрій Щербак також каже радіо “Свобода”, що американська політика щодо України драматично не зміниться. Але він помічає певну різницю між демократами і республіканцями в Америці. Юрій Щербак:

"США мають свої національні інтереси в Україні, вони не хочуть, аби Україна стала частиною нової російської імперії. Це очевидно. І вони на всіх рівнях про це заявляють – як Буш, так і Керрі. Можуть бути лише якісь поправки, корективи, певні акценти переставлені.

Скажімо, якщо демократи виграють, вони можуть більше наполягати на правах людини, може, менше будуть надавати значення відправці нашого контингенту в Ірак, тому що вони самі хочуть вийти із тієї війни. Тобто, важко передбачити, але фундаментальні інтереси Сполучених Штатів щодо України – вони будуть збережені".


Натомість керівник парламентського комітету з питань європейської інтеграції, колишній міністр закордонних справ України Борис Тарасюк вважає, що будь-яка американська адміністрація буде переглядати відносини з Україною. Але залежно від виборів у самій Україні.

"Якщо переможе кандидат від влади, то ми можемо очікувати перегляду відносин з боку Сполучених Штатів у той бік, що навряд чи Україну будуть розглядати як потенційного кандидата на вступ до НАТО. І навряд чи ми можемо очікувати серйозних проривів у відносинах між Україною і Сполученими Штатами Америки", – зауважив Борис Тарасюк.

Він очікує глибоких змін в українсько-американських відносинах у разі перемоги Віктора Ющенка.

А ось як прокоментував вибори у Сполучених Штатах перший народний депутат України, народжений в Америці (і який потім відмовився від американського громадянства), колега Бориса Тарасюка по фракції "Наша Україна" Роман Зварич:

“Результати виборів у Америці ніяк не вплинуть не тільки на зовнішню політику США стосовно України. Загальні вектори зовнішньої політики США щонайменше на рік і у суттєвому вимірі не зазнають жодних змін. На відміну від інших нестабільних країн (у тому числі і України) вектори зовнішньої політики у США визначаються довгими роками”.

Зі свого боку, лідер українських комуністів Петро Симоненко вважає, що ім`я господаря Білого дому не важливе для України, бо Америка лише їй шкодить:

“Американці ж не будуть змінювати свої стратегічні інтереси залежно від того, кого вони обрали. Як вони були такими хижацькими відносно інтересів на території тієї ж України чи колишнього Радянського Союзу, так вони і залишаться, бо вони давно вже визначені, як стратегічні інтереси. Американцям дуже вигідно мати тут маріонетковий уряд, маріонеткових президентів, які будуть виконувати волю тих, хто сьогодні бажає бачити територію України, як таку, що просто забезпечує інтереси американської політики”.

Натомість Ярослав Сухий з фракції "Трудова Україна," що підтримує нинішній уряд, критично оцінює політику нинішньої Адміністрації США щодо України. Він називає політику Білого дому цинічною.

"З перемогою Буша стосовно до нас знову буде продовжуватися ота завідомо лицемірна цинічна політика, вбачаючи у нас якихось майже злочинців. А на той час Україна так і не домоглася (не дивлячись на свої дійсно успіхи в економіці) визнання України державою з ринковою економікою".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG