Доступність посилання

ТОП новини

Мороз готовий підтримати Ющенка за певних умов.


Марина Пирожук

Київ, 3 листопада 2004 - Соціалістична партія України готова підтримати кандидата у президенти Віктора Ющенка за умов виконання ним певних вимог. Таке рішення соціалісти ухвалили сьогодні на засіданні політвиконкому партії. Серед ключових умов соціалістів – підтримка «нашоукраїнцями» політичної реформи. Останні не проти проведення політреформи, але не зараз.

Соціалісти сподіваються, що уже до суботи вони завершать переговори з кандидатом у президенти Віктором Ющенком. За словами лідера соціалістів Олександра Мороза, в цей день соцпартія планує провести чергове засідання політради, на якому буде ухвалене остаточне рішення про підтримку Ющенка.

Мороз наголошує, що соціалісти підтримають Ющенка у другому турі, якщо той візьме на себе зобов''язання виконати ключові положення програми Соцпартії. У разі досягнення домовленості сторони планують укласти відповідну угоду або між Соцпартією й блоком "Наша Україна", або безпосередньо між Морозом і Ющенком.

Член соцпартії Юрій Луценко каже, що участь фракції «Наша Україна» у проведенні політреформи є основною умовою соціалістів. Про інші вимоги Юрій Луценко.

Юрій Луценко

Вимоги СПУ зводяться до певної соціалізації програми Ющенка. Мова йде про указ президента, який би унеможливив продажу землі з наступного року. Тобто треба відмінити указ Кучми про вето на відповідний закон. Треба зробити указ президента про терміновий вивід українських військ з Іраку. Треба зробити ряд заходів з ціно- і тарифоутворень та зменшення житлово-комунальних послуг для населення, а також ряд інших соціальних вимог.

Крім того є зовнішньо-політичні настрої на збереження та розвиток добросусідських відносин із усіма сусідами, насамперед із Росією, про затвердження нейтрального статусу України.

Я думаю, що всі ці ініціативи збігаються з нинішньою позицією Ющенка, який змушений був відкорегувати свою програми згідно з вимог виборцями. Тобто ми фактично лише повторимо те, на що уже давно пішов у своїх публічних виступах, але вимагаємо певних політичних гарантій щодо дотримання такого курсу.

Марина Пирожук

Луценко переконаний, що команда Ющенка позитивно відгукнеться на пропозиції та вимоги соціалістів. Сам Ющенко поки що не коментує заяви соціалістів.

Представник «Нашої України» Сергій Соболєв каже, що швидше за все вимоги соціалістів будуть задоволені, крім питання політреформи, яку «нашоукраїнці» вважають доцільним проводити лише після парламентських виборів 2006 року.

Сергій Соболєв

Вимога стосовно політичної реформи абсолютно співпадає з точкою зору нашої фракції, де ми вважаємо, що так, політична реформа необхідна, але час її ведення повинен бути після парламентських виборів 2006 року. Повинні бути чітко визначені противаги і баланс гілок влади.

Я думаю, що на таких умовах наша фракція пристане до вимог соціалістів щодо необхідності проведення політичної реформи. Абсолютно чітко біде повинно бути зафіксовано введення в дію політичної реформи після парламентських виборів 2006 року.

Марина Пирожук

Тим часом соціалісти наполягають на негайному проведенні політреформи. Нагадаємо, що лідер Соцпартії Мороз , за попередніми даними ЦВК, посів третє місце на президентських виборах 31 жовтня, набравши менше, ніж 6%.

Лідерами перегонів , за попередніми даними ЦВК, є Віктор Янукович та Віктор Ющенко. Наразі ЦВК порахувала майже 98% бюлетенів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG