Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: Спостерігачі відзначають масові порушення під час голосування; Третина кримчан не змогли скористатися своїм виборчим правом; На Львівщині на деяких виборчих дільницях вимкнули світло, а до Луганська стягнули з десяток автобусів з “відкріпниками”.


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 2 листопада 2004 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. У київській студії перед мікрофоном Надія Шерстюк, звукооператор Михайло Петренко.

Вибори в Україні:

-

Спостерігачі відзначають масові порушення під час голосування;

-

Третина кримчан не змогли скористатися своїм виборчим правом;

-

На Львівщині на деяких виборчих дільницях вимкнули світло, а до Луганська стягнули з десяток автобусів з “відкріпниками”.

Про ці теми далі впродовж наступних 15 хвилин.

Спостерігачі на виборах Президента України від Ради Європи та ОБСЄ повідомляють про значні порушення Конституційного права українських громадян на вільне волевиявлення. З іноземними фахівцями погоджуються і спостерігачі від українських громадських організацій.

Детальніше Богдана Костюк.

Богдана Костюк

Центр демократичних ініціатив і Комітет виборців серед найтиповіших подій називають фальсифікації зі списками виборців на дільницях, при чому ці порушення спостерігалися фактично на усіх територіальних виборчих округах. За словами експерта КВУ Олексія Кошеля...

Олексій Кошель

Ми можемо говорити, що ці порушення мали системний характер, в першу чергу в тих регіонах, де є проющенківські симпатії. Таким чином можна сказати, що значний відсоток виборців не міг взяти участь у виборах. Серед цих виборців дуже великий відсоток симпатиків кандидата від опозиції.

Також спостерігали переміщення, так звану “міграцію”, виборців зі Сходу на Захід. Величезна кількість. Кілька тижнів тому КВУ називав 16 тисяч чоловік і заявляв, що часто ця група людей формується на базі військоматів окремих Східних регіонів.

Чому прокуратура, чому СБУ не зреагувало на цю інформацію, адже це їхній прямий обов’язок?

Ці виборці-“міграти” “мігрували” Україною і масово голосували. Є зафіксовані окремі випадки, можна говорити, що вони мають навіть системний характер, коли ці люди голосували по кілька разів, це люди, які мали по кілька відкріпних посвідчень і голосували по кілька разів.

Це є системним порушенням? Є. Воно могло вплинути на загальну частину? Звичайно могло.

Богдана Костюк

Названа Олексієм Кошелем технологія відома під назвою “карусель”, про що розповів правник, голова Профспілки юристів Григорій Кабанченко.

Григорій Кабанченко

Це своєрідна технологія, яка використовувалася все життя, всіма народними депутатами, мерами, незалежно від статусу, їх опозиційності, не опозиційності. Я знаю цю технологію, і ви про це знаєте.

Що треба було зробити? Треба було зробити трошки кращий закон, свідомо народними депутатами зроблено недосконалий закон, і кожний думав, що він його використає.

Богдана Костюк

Професор Кабанченко стверджує, що для забезпечення більшої прозорості і зменшення кількості порушень у процесі волевиявлення громадян України, необхідно змінити закон про вибори. І, крім того, надати рівні можливості і права кандидатам від влади та від опозиції для висвітлення своїх програм. Адже кандидати у президенти чи у народні депутати у першу чергу - громадяни України, які живуть і повинні діяти згідно чинному законодавству.

Надія Шерстюк

Неправильно складені списки виборців, невідповідні для голосування приміщення, численні скарги у місцеві суди, вимкнення світла на кількох дільницях і тисячі спостерігачів зі східних регіонів України – усе це було характерно для Львівщини на цих президентських виборах.

Галина Терещук детальніше про порушення прав виборців у Львівській області.

Галина Терещук

На Львівщині вибори пройшли прозоро і чесно, толерантно і спокійно. Так вважає комітет виборців у Львівській області. Упродовж голосування не відбулось жодної провокації, якихось хуліганських витівок.

Хіба що на 3-ох дільницях Львова та у Стрию без попередження вимкнули електроенергію саме тоді, коли зі скриньок висипали бюлетені для підрахунку. Двох осіб навіть впіймали на гарячому, коли вони намагались перерізати кабелі. Ці люди були із обленерго.

Для спостерігачів із Донеччини та Луганщини, а їх у Львівську область привезли від 4-х до 5-ти тисяч осіб, вони прибули у 70 вагонах, проведення дня голосування у Львові та районах стало прикладом зразкової поведінки виборців.

Щодо організації, то неправильно складені списки виборів на багатьох дільницях стали причиною великих черг, а суди задовольнили сотні скарг щодо права на участь у виборах.

Ситуацію зі складанням списків з’ясовує комітет виборців у Львівській області, а штаб кандидата у президенти Віктора Ющенка звинувачує у цьому органи місцевого самоврядування. Адже у списки увійшли небіжчики, натомість не внесли цілі будинки, а той усі парні номери будинків кількох вулиць Львова.

Штаб Віктора Ющенка називає це безвідповідальністю й халатністю з боку місцевої влади, тому що ЖЕКи добре знають платників комунальних послуг і мають точні списки мешканців.

На одній із дільниць були виявлені близько 30 бюлетенів, на яких навпроти прізвища Віктор Янукович уже були позначки з друкарні.

Роман Кошовий голова правління комітету виборців у Львівській області зазначає:

Роман Кошовий

Фактів масового, що виборцям дають чи по запрошеннях, чи по якихось інших документах бюлетені, або що виборці голосують не в кабінках, а за межами кабінки – таких порушень немає, лише поодинокі випадки.

Проте можна відзначити те, що в переважаючій більшості дільничних виборчих комісіях кількість скриньок і кабінок для голосування є недостатня, згідно норм, які передбачає стаття, якщо не помиляюся, стаття 94 закону “Про вибори”.

Галина Терещук

Якщо комітет виборців і міжнародні спостерігачі не зафіксували якісь грубі порушення під час голосування у Львівській області, то спостерігачі з Донеччини, які назвали себе членами партії Віктора Януковича, займалися масовим штампування актів про порушення законодавства.

Спершу вони перераховували бюлетені, через що робота дільниць затримувалась на півгодини, у свою чергу спостерігачі зі Сходу складали про це акт. Вони писали акти про пошкодження на урнах, що не такі кабінки для голосування, невідповідної ширини й довжини дірки в скриньках.

Однак усі ці зауваги радше б мали бути скеровані до ЦВК, вважають політологи.

Цікаво, що у розмові з кореспондентом радіо “Свобода” жоден спостерігач із східних регіонів України не говорив про якісь порушення. Послухайте спостерігача з Макіївки Донецької області.

Спостерігач

Я приїхав з Макіївки. Жодних грубих порушень не виявив. Звісно, якщо людина не бачить, їй зобов’язані допомогти. До мене дуже гарно ставляться члени виборчої дільниці і львів’яни.

Галина Терещук

Однак ближче до закриття дільниць, до спостерігачів із Донеччини телефонували, і після цього вони швиденько писали до 20 актів, як зізнавались членам виборчих дільниць, це було їхнє основне завдання на виборах на Львівщині.

Також гості із Донецька масово голосували за відкріпними посвідченнями. У середньому на кожну дільницю завітали до 20 таких туристів, привезених автобусами з позначками на замовлення.

У місцях позбавлення волі у Львівській області більшість його тимчасових мешканців, за даними штабу Віктора Ющенка, проголосували за їхнього кандидата.

Насамкінець зауважу, що хід голосування на Львівщині висвітлювало багато представників польських ЗМІ, а також із Голландії та Німеччини.

До того ж, національне телебачення Польщі темі президентських виборів в Україні виділило більшеефірного часу, аніж деякі українські канали.

Надія Шерстюк

Десятки тисяч кримських виборців 31-го жовтня не змогли реалізувати своє конституційне право обирати. За повідомленням кримського відділення Комітету виборців України, порушення, пов’язані із неправильним складанням списків виборців, мали масовий характер.

Детальніше про це розповідає наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Володимир Притула

Кримське відділення Комітету виборців України повідомило, що порушення, пов’язані з відсутністю виборців у списках або ж внесенням до них невірної інформації, були тотальними і найсуттєвішими під час голосування на території автономії 31-го жовтня.

За словами голови Комітету Романа Черьомухіна, вони мало масовий характер. За його даними, від 15% до 30% усіх виборців зіштовхнулися з цією проблемою, і більшість з них не змогла проголосувати.

Роман Черьомухін

Виборці не зуміли реалізувати своє конституційне право проголосувати, очевидно, з вини держави, тому що була організована така система, за якої частина людей це право не змогла реалізувати.

Якщо стоїть черга до територіальної комісії з 400 людей, то далеко не всі дочекаються закінчення цієї черги. Є люди патріотичні, які стоятимуть і чекатимуть, а є ті, які просто повернуться і підуть, хоча вони бажали і хотіли проголосувати.

Володимир Притула

Повідомив голова Кримського відділення Комітету виборців України Роман Черьомухін.

Один з керівників кримського виборчого штабу Віктора Януковича народний депутат України від СДПУ(О) Єфим Фікс відповідальність за ситуацію, що виникла, покладає на самих виборців, хоч і не тільки на них.

Єфим Фікс

Тут винні не тільки виборці, хоча вони і мусили це завдання розв’язати заздалегідь. Тут взаємна відповідальність законодавця, виборця і кандидата у президенти.

Володимир Притула

Вважає представник кримського штабу Віктора Януковича Єфим Фікс.

Керівник кримського виборчого штабу Віктора Ющенка Валерій Пробий-Голова на прес-конференції у ніч підрахунку голосів заявив, що порушення прав виборців під час голосування були масовими.

Валерій Пробий-Голова

Все, що можна було порушити, починаючи від конституційних прав громадян і закінчуючи роботою на самих дільницях - практично весь цей “букет” був присутній на кримському виборчому полі. Настільки багато було різного роду порушень, що ми практично фіксували, напевно, тільки кожне п’яте, оскільки, їх справді була колосальна кількість.

Надія Шерстюк

Згідно з офіційною інформацією ЦВК, понад 80 відсотків виборців Луганщини віддали свої голоси Вікторові Януковичу. Проте, як стверджують місцеві політики, правозахисники і спостерігачі, такий результат був досягнутий через велику кількість порушень під час виборів.

Розповідає Василь Соколенко.

Василь Соколенко

Боротьбу за голоси виборців, при чому в порушення закону, як стверджують луганські правозахисники, масово включилися і міліція, і чиновники державних установ, і навіть члени дільничних та територіальних комісій.

31-го жовтня в луганських церквах МП священики пропонували прихожанам не тільки свої газети з різними заявами про те, за якого ж кандидата голосувати, при чому скрізь фігурувало прізвище Януковича, а й звернення митрополита Луганського і Старопільського до пастви Луганської єпархії. Митрополит теж прямо агітував за Януковича.

Чиновники обласної адміністрації приїжджали, так би мовити, чергувати до приміщень територіально-виборчих комісій. Подібне спостерігалося, наприклад, в Сіверсько-Донецьку. Бандити в день виборів діяли безкарно. Так у Красному Лучі неподалік міської ради вони перекинули автобус, в якому їхав відомий правозахисник Микола Козирєв, котрий є довіреною особою В.Ющенка, і викрали людину, яку і досі міліція розшукує.

На сьогодні луганські правозахисники зробили висновок: до масових порушень чинного законодавства і навіть до провокацій владні структури ретельно готувалися. При цьому намагалися дістати про виборців якомога більше інформації.

Ось що з цього приводу говорить керівник луганської жіночої правозахисної організації “Чайка” Лариса Заливна.

Лариса Заливна

Коли я подивилася, кому не принесли запрошень, і хто був не включений до списків, то виявилося чомусь, що це люди, які налаштовані як активні громадяни. Замість цих людей (це явище дуже розповсюджене, якщо, наприклад, на дільниці, де є 2-1,5 тисячі виборців, а 300 виборців не внесені до списків, то це вже явище, яке можна зробити навмисне.

Ми маємо свідчення одного жителя станиці Луганської про те, що він бачив у лісі напередодні виборів десь біля десятку великих автобусів типу “Ікарус”. Це були автобуси із Єнакієве, Макіївки. Цей чоловік запитав тих людей, які були там, мовляв, що ви тут робите? “Ми приїхали гриби збирати, але тут будемо завтра і голосувати”. “А де ви будете голосувати?” “Я не знаю де, але ми тут будемо голосувати”.

Василь Соколенко

До речі, повідомлення про автобуси заповнені чужими виборцями з відкріпними талонами 31-го жовтня виборчий штаб Ющенка одержував неодноразово.

На тлі цих всіх порушень вразило повідомлення з Лисичанська. Там місцеві соціалісти виявили на одній із виборчих дільниць дві урни з підробними бюлетенями. Одна з них була вже опечатана, а інша перебувала в стадії комплектації.

Цікаво, що після повідомлення з Лисичанська, яке надійшло до обласного виборчого штабу О.Мороза, там відразу невідомі відключили міжміський зв’язок.

Надія Шерстюк

Шановні слухачі, це була програма “Права людини: українська реальність”. Над випуском у київській студії працювали укладач і ведуча Надія Шерстюк, звукооператор Михайло Петренко.

На все добре, шановні слухачі!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG