Доступність посилання

ТОП новини

В Ізраїлі ставлять під сумнів висновки ізраїльських спостерігачів, які визнали вибори в Україні демократичними.


Вольф Москович

Єрусалим, 26 листопада 2004 року - Разом з президентом Росії Путіним і всупереч багатьом іншим спостерігачам велика делегація ізраїльських спостерігачів заявила, що вибори в України законні. Ця заява викликала зніяковіння як у офіційних, так і у громадських колах Ізраїлю.

Стаття на цю тему в газеті ізраїльської інтелігенції “Гаарц” вийшла під заголовком “Ми проти всього світу”. А у самій статті з одного боку уточнюється Європа та США, а з іншого – Росія та Ізраїль.

Занепокоєність ситуацією, що сталася, оглядачі помічають і в посольстві Ізраїлю в Києві, і у єврейській общині в Україні, і навіть у Міністерстві закордонних справ Ізраїлю.

Московська газета “Правда” пише, посилаючись на думку ізраїльських спостерігачів, що є й інші точки зору про вибори в Україні. А один з московських телеканалів присвятив їм спеціальний репортаж.

В Ізраїлі лунають заяви, що поїздку ізраїльських спостерігачів, які належать до приватного Інституту досліджень СНД та Східної Європи фінансувала Москва.

МЗС Ізраїлю відмежується від висновків цієї делегації, а голова парламентської групи "Ізраїль – Україна" Михайло Нудельман розгнівано запитав: “Якщо Ющенко стане президентом, якого роду взаємини він зможе підтримувати з Ізраїлем після такої поведінки цієї делегації?”

Один з лідерів общини євреїв в Україні Йосип Зісельс різко засудив поведінку ізраїльських спостерігачів, а доктор Алекс Фельдман з інституту Мутагін у Тель-Авіві, член ізраїльської делегації спостерігачів назвав її заяву ганьбою, додавши, що частина колег делегації поділяють його думку.

Тим часом 80 відсотків з трьох тисяч виборців громадян України в Ізраїлі проголосували за Віктора Януковича. Це найвищий відсоток у всій українській західній діаспорі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG