Доступність посилання

ТОП новини

Вміст діоксинів у крові Ющенка в шість тисяч перевищує норму: голландські експерти.


Мар’яна Драч

Прага, 15 грудня 2004 року – Вміст діоксинів у крові Віктора Ющенка у шість тисяч разів перевищує норму, і це другий найвищий рівень, зафіксований в історії. Про це заявив журналістам професор Вільного університету в Амстердамі Абрахам Браувер. Саме там на замовлення віденських лікарів проводять експертизу крові кандидата на посаду президента України. В Амстердамі сподіваються до кінця цього тижня встановити й тип отрути.

Діоксини - це токсичні хімічні речовини, які є побічним продуктом спалювання відходів від виробництва пестицидів та інших хімічних процесів. З можливих 400 різновидів діоксинів голландські експерти наразі вже вичленували 29, які могли нашкодити Ющенкові.

Оглядачі тим часом висувають різні припущення, хто саме міг отруїти чільного українського політика і які наслідки це може мати для його здоров''я.

Найбільш сенсаційну заяву зробив мюнхенський токсиколог Макс Даундерер. Він каже, що нібито Ющенко дуже хворий, що під загрозою всі його органи, а найбільше хімікати впливають на мозок. Ба більше. Мюнхенський експерт стверджує, що отруєння діоксинами призводить до депресій і до самовбивства. Висновки Даундерера цитують кілька західних видань – німецький журнал "Фокус" і британська газета "Дейлі Міррор." Стаття у британському виданні має назву "Віктор - сім років у пеклі", а її автори стверджують, що одужання чільного українського політика може тривати сім років.

Натомість головний токсиколог Москви Юрій Остапенко ставить під сумнів висновки мюнхенського експерта. В інтерв`ю радіостанції "Ехо Москви" Остапенко заявив, що ступінь хвороби Ющенка можуть визначати лише лікарі, які безпосередньо бачили й обстежували пацієнта. Російський токсиколог також каже, що у медичній літературі немає доказів того, що люди, яких труїли діоксинами, потребують суто психологічної допомоги.

Зі свого боку віденський лікар Ющенка Міхаель Цимпфер заявив радіо “Свобода”, що з медичного погляду Ющенко може виконувати обов`язки президента. "Зараз у нього лише проблеми зі шкірою і ще залишився біль, але він може з цим справитися," - каже Цимпфер. Водночас віденський лікар говорить, що доки шкіра Ющенка повернеться до норми, можуть пройти роки. Не менш важливе питання, хто саме міг отруїти українського політика. Про можливу роль спецслужб у цій справі пише у середу американська газета "Нью-Йорк Таймс." Кореспондент розпитував колишнього офіцера Федеральної служби безпеки Росії Олександра Литвиненка та колишнього радянського генерала і співробітника КДБ Олега Калугіна. Вони обоє вважають, що Віктора Ющенка отруїли за допомогою української спецслужби і підозрюють, що тут, можливо, не обійшлося без росіян. За словами Литвиненка, який працював в російських органах з 1988-го по 1999-ий роки, у Москві діє таємна лабораторія ФСБ, яка спеціалізується на отрутах.

І російські, і українські офіційні особи рішуче відкидають причетність до замаху на Ющенка. Але колишні російські офіцери наводять кілька прикладів того, як російська влада за підозрами використовувала психотропні препарати й отрути, щоб нашкодити своїм опонентам. Російський банкір Іван Ківеліді і його секретар загинули у 1995-му році після того, як користувалися телефоном, який вірогідно був вкритий отрутою. У 2002-му році помер після того, як відкрив отруєний лист, саудівський повстанець Хаттаб. Він воював з чеченцями проти російських військ. У вересні цього року відома російська журналістка Анна Політковська втратила свідомість після того, як випила чай на борту літака, який прямував у Беслан.

Як зауважує "Нью-Йорк Таймс," спецслужби є номером один у списку підозрюваних у замаху на Ющенка, але дехто не виключає, що до цього були причетні кримінальні структури. Пошуки істини тривають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG