Доступність посилання

ТОП новини

Кучма не повинен “правити з могили” - рішення про вивід війська з Іраку союзники чекають від нового керівництва України.


Марія Щур

Прага, 11 січня 2005 – Сполучені Штати вважають, що рішення про негайне виведення українських військових з Іраку має ухвалювати нове керівництво України. Тим часом міжнародні оглядачі зауважують, що хоча трагічний інцидент в Іраку із загибеллю українських військових і значно зменшить можливості для маневру нової української влади, виведення війська з Іраку не повинно зіпсувати стосунки України з партнерами по коаліції.

У Вашингтоні з розумінням поставилися до рішення українських парламентарів про негайне виведення українських миротворців з Іраку після інциденту, в результаті якого загинуло восьмеро українських солдат. На брифінгу у Вашингтоні заступник речника державного департаменту США Адам Ерелі дав зрозуміти, що це рішення було очікуваним:

“Я повністю відкидаю твердження, що хтось тікає зі страху. Насамперед, Україна сміливо підтримувала багатонаціональні сили в Іраку. Вони спрямували один з найбільших контингентів. Вони - важливий партнер у коаліції. Ми цінуємо їхній внесок і сумуємо через їхні втрати".

Він висловив глибокі співчуття у зв’язку із загибеллю вісьмох українців і одного казахського миротворця під час вибуху боєприпасів в Іраку в минулу неділю, 9 січня, і побажав якнайшвидшого одужання постраждалим.

Коментуючи повідомлення про те, що президент України Леонід Кучма дав розпорядження щодо виведення військ вже у першій половині року, Адам Ерелі заявив, що США очікують на вирішення питання подальшого перебування українців в Іраку після вступу на посаду новообраного президента України і формування нового уряду.

"Це буде питанням нового президента та нового парламенту. Ми, звичайно, будемо стежити за будь-якими змінами в українському контингенті, щоб вони були відповідним чином погоджені з багатонаціональними силами. І, я вважаю, усе, що буде зроблено в майбутньому, в жодному разі не повинне применшувати значення того, що було зроблено в минулому", - наголосив він.

Тим часом міжнародні оглядачі вважають, що рішення України про вивід її контингенту з Іраку не повинно негативно вплинути на її стосунки зі США, чи загалом з НАТО, але саме рішення має ухвалити вже новий президент. Таку думку в інтерв’ю радіо “Свобода” висловив аналітик Британської Оборонної Академії Джеймс Шерр:

“В юриспруденції існує такий принцип: люди не повинні намагатися правити з могили. Це не справа президента Леоніда Кучми давати накази про щось, що має статися у будь-якому разі, в той час, як президентом України вже є хтось інший. Гадаю, Віктор Ющенко та більшість людей, що його підтримують, не матимуть проблем з ухваленням такого рішення, яке відображає їхню позицію, волю парламенту та переконання, що їх висловлює громадська думка в Україні, а не президент Кучма”.

Разом із тим британський дослідник звертає увагу на те, що для союзників в Іраку головна проблема не в тому, що Україна має намір вивести своє військо з Іраку – про це Віктор Ющенко говорив раніше, і його позиція не новина. Важливо, як і коли це буде зроблено:

“Складне, делікатне та дуже практичне питання є питання про координацію та час. Віктор Ющенко справедливо казав, що він намагатиметься зробити цей вивід таким чином, щоб воно не зашкодило союзникам України. Проблема, яка постає зараз – це те, що після трагічної загибелі восьми українських військових президент Ющенко має набагато менші можливості для того, щоб зробити це спокійно та професійно. Але на мою думку, навіть за таких обставин виведення українських військових з Іраку не матиме негативного впливу на її стосунки з НАТО чи на перспективу її членства в організації”.

Однак, на думку іншого військового аналітика, Джуліана Ліндлі-Френча з Женеви, українське рішення все ж таки створить проблеми для альянсу в Іраку, тим більше, що і Польща пообіцяла вивести третину свого контингенту після виборів наприкінці січня.

“Українці та поляки кажуть, що наближаються вибори, Ірак відновлює свій суверенітет, тож справу зроблено. Насправді для стабілізації ситуації потрібні війська. Американці та британці збільшують свій контингент, у той час українці та поляки намагаються забратися звідти. Навряд чи це сприйметься з ентузіазмом в Лондоні чи Вашингтоні”, - вважає женевський аналітик.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG