Доступність посилання

ТОП новини

Сергій Головатий лобіюватиме інтереси України в ПАРЄ?


Марина Пирожук

Київ, 26 січня 2005 - Сергій Головатий, якого днями обрано головою одного з найвпливовіших комітетів Парламентської Асамблеї Ради Європи - з юридичних питань і прав людини, вважає, що Рада Європи є наразі найголовнішою структурою, яка може допомогти Україні увійти в європейське товариство.

Як відомо, Сергій Головатий є членом парламентської делегації України у ПАРЄ. Він також є членом Моніторингового комітету ПАРЄ.

У пресі назвали обрання його головою Комітету другою по важливості для України подією у ПАРЄ після виступу там Президента Віктора Ющенка. Відомо також, що саме очолюваний Головатим комітет буде опікуватися справою Гонгадзе.

Сергій Головатий: - Комітет з юридичних питань і прав людини в ПАРЄ є головним. Головним, тому, що головне фундаментальне завдання РЄ – це встановлювати європейські стандарти в ділянці правових систем і прав людини.

Європейська конвенція з прав людини, Європейський суд з прав людини - все це у Страсбурзі. І РЄ, і ПАРЄ далі продовжують роботу над встановленням цих стандартів, вдосконалення, розробку і впровадження їх в національних правових системах і спостерігає за тим, як це буде робитися.

Тому, звичайно, що це є, так би мовити, загальноєвропейська робота, і вона поширюється на всі країни, які є членами РЄ.

Тому я не можу говорити про якісь особливості для України, що як голова комітету можу щось робити спеціально для України. Це не є вузькоукраїнське, це не є національне питання, це є проблема утвердження в Європі, поширення, вдосконалення і поглиблення європейських стандартів в ділянці правових систем і прав людини.

Хоча, з іншого боку, я думаю, що Україна може від цього виграти, тому що Україна перебуває під процесом моніторингу, і, передовсім, у списку зобов’язань України є багато питань, які стосуються безпосередньо правової системи і прав людини, які свідчать, що українська правова система і стан з прав людин, і законодавча база не є такою досконалою і не є такою, яка відповідає цим стандартам, які встановлені РЄ.

В цій ситуації, звичайно, я міг би бути корисним для України, якщо нова українська влада, новий уряд дійсно будуть робити те, про що вчора казав пан Президент в ПАРЄ, про те, що ми не будемо кожного дня стукати у двері європейські, а будемо дома робити все так швидко і так добре, що на нас поглянуть і скажуть: “Дивіться, які вони гарні, вони дійсно європейці. Їх можна запрошувати до ЄС”.

Отже, у цьому питанні я можу бути дуже корисним, тому що треба пам’ятати, що дорога до Брюсселю, до ЄС не є кільцевою дорогою, вона є прямою, проте на цій прямій дорозі стоїть шлагбаум у вигляді РЄ, або, скажімо інакше, РЄ – це є сіни до великої чистої хати, в яку можна потім зайти, а чиста, велика хата – це ЄС. Отже, не пройшовши ці сіни, не можна зайти до ЄС.

Тому РЄ для України на сьогодні є головною міжнародною організацією, з якою Україна повинна співпрацювати, показавши своє європейське обличчя, виконавши всі зобов’язання і реформувавши, довівши нашу правову систему, а також наше законодавство, особливо практику застосування європейських стандартів у ділянці всіх органів влади, і тільки тоді ми будемо говорити, що ми можемо наближатися до переговорів з ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG