Доступність посилання

ТОП новини

Американо-сирійське дипломатичне протистояння загострюється.


Сергій Куделя

Вашингтон, 17 лютого 2005 - Адміністрація Буша посилює дипломатичний тиск на Сирію, намагаючись змусити її вивести свої війська з Лівану та припинити підтримку іракських повстанців. У своїх вчорашніх виступах у Сенаті, чільні американські урядовці – державний секретар Кондоліза Райс та міністр оборон Дональд Рамсфельд – назвали Сирію “серйозною проблемою”, яка “завдає шкоди” національним інтересам США. Приводом для загострення американської риторики щодо сирійського керівництва стало вбивство цього понеділка колишнього ливанського Прем’єр Міністра Рафіка Харірі. Райс наголосила, що Сполученим Штатам невідомі безпосередні організатори замаху. Водночас, вона зазначила, що через постійне втручання у внутрішні справи Лівану, сирійська влада несе відповідальність за дестабілізацію ситуації у цій державі.

Сирійське керівництво ввело свої війська у Ліван майже тридцять років тому під час громадянської війни у цій державі. Зараз, на ліванській території продовжують знаходитися близько 13 тисяч сирійських військових, які забезпечують Сирії контроль над своїм західним сусідом. Водночас, Сирія залишається для США однією з найбільш проблемних держав на Близькому Сході. Вашингтон вніс її до списку держав, що підтримують тероризм, та неодноразово звинувачував сирійську владу у наданні притулку та іншої допомоги іракським повстанцям. США також стали спонсором резолюції, ухваленої Радою Безпеки ООН минулого жовтня, яка вимагає від Сирії негайного виведення своїх військ з Лівану. Колишній ліванський прем’єр Рафіка Харірі, вбитий у понеділок вибухом потужної бомби, активно виступав за припинення сирійської військової присутності у Лівані і розглядався як претендент на посаду глави держави. Тому, вже наступного дня після його вбивства США відкликали свого посла у Сирії для консультацій. Зараз США намагаються знову зосередити увагу міжнародної спільноти на сирійській проблемі. Говорить Державний Секретар США Кондоліза Райс:

“Немає сумнівів, що Сирія являє собою серйозну проблему. І однією з причин нашої сильної підтримки останньої резолюції ООН є бажання об”єднати світову спільноту проти дій Сирії, та проти того, заради чого вона використовує свою територію та частину території Лівану”.

Президент США сьогодні чітко сформулював американські вимоги до Сирії:

“Ми очікуємо, що сирійці знайдуть та повернуть до Іраку колишніх прихильників режиму Саддама Гусейна. Ми з самого початку чітко заявляли, що Сирія не повинна надавати свою територію міжнародним терористам. Ми також очікуємо, що вони дотримуються резолюції Ради Безпеки ООН, яка вимагає виведення сирійських військ з Лівану. І ми сподіваємося, що вони допоможуть провести чесні та справедливі вибори у Лівані.” Зараз Сполучені Штати розглядають можливість введення санкцій проти Сирії, які передбачатимуть від замороження сирійських рахункуів в американських банках до обмеження в’їзду у США для сирійських громадян. Водночас, сирійське питання буде одним з головних під час його переговорів з президентом Франції Жаком Шираком наступного понеділка. А керівництво Сирії вже заявило, що посилить свою співпрацю з Іраном для “гідної відповіді новим викликам”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG