Доступність посилання

ТОП новини

Справа Ґонгадзе. Розвиток подій.


Ірина Халупа Гості: Євген Лауер - політолог, шеф-редактор інтернет-видання “Трибуна”; Микола Полудьонний - адвокат; Валентина Теличенко - юрист, представник Мирослави Ґонгадзе в Україні.












Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 2 березня 2005 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Ми продовжуємо свої вечірні програми.

На черзі передача “Вечірня Свобода”.

Вітаємо всіх, хто нас слухає.

Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Тема на 1 березня: Справа Ґонґадзе. Розвиток подій.

Гості програми: Микола Полудьонний, адвокат; Валентина Теличенко, представник Мирослави Ґонґадзе в Україні; Євген Лауер, політолог, шеф-редактор інтернет-видання “Трибуна”. Вітаю дорогих гостей і дякую за участь у сьогоднішній передачі.

Справа вбивства Георгія Ґонґадзе просувається вперед і набирає нових обертів. Сьогодні Генеральний прокурор України розповів про деякі деталі в розслідуванні вбивства журналіста. Це сталося день після того, як Президент Віктор Ющенко повідомив, що у справі відбувся вагомий прорив, і вбивць затримано.

Святослав Піскун підтвердив, що підозрюваних у вбивстві затримано, хоча він не назвав їх поіменно, але Генеральний прокурор сказав, що обвинувачені – це співробітники міліції, які працювали в управлінні карного розшуку (яке займається зовнішнім спостереженням).

Двоє підозрюваних затримані, третій перебуває на підписці про невиїзд, а четвертого - колишнього начальника Управління карного розшуку генерала Олексія Пукача - розшукують. Святослав Піскун розповів, що сталося 16 вересня 2000-го року.

Святослав Піскун

Вони його вислідкували, дочекались, поки він буде один, зробили спеціальну операцію, підставили йому машину. Він, думаючи, що це таксі, сів в цю машину. Але попередили, що попереднє сидіння поламане, щоб сідав позаду.

Тільки він сів на заднє сидіння автомобіля, заскочили в автомобіль ще три працівника міліції. Вони його повезли за київську область, за місто Київ. По дорозі вони його били, потім привезли на місце, зв’язали руки... загалом, вони його вбили, облили бензином та підпалили.

Ірина Халупа

Отже, що попереднє досудове слідство встановило: журналіста Ґонґадзе задушили. Генпрокурор також сказав, що справу Ґонґадзе Генпрокуратура розслідує лише другий день і вона має на це два місяці. А щодо голови, пізніше буде скликана нова прес-конференція, так сказав пан Піскун.

Генпрокурор спростував як недостовірну інформацію про те, що ніби-то хтось прийшов “з повинною”. Він сказав, що їм удалося знайти слабку ланку і натиснути на неї. Святослав Піскун висловив подяку своїм колегам з інших правоохоронних структур.

Святослав Піскун

Я хочу особливо подякувати керівникові Служби Безпеки України Турчинові Олександру Валентиновичу, який нам і аналітично, і фізично, і механічно, і людьми допоміг швидко розкрити цю справу і затримати злочинців.

Я також вдячний міністру внутрішніх справ, який також нам допомагав. Але особливі слова вдячності хочу сказати Турчинову. Тому що він буквально зняв з кінчика пера, так би мовити, одного свідка, який вже намагався втекти.

Ірина Халупа

Генпрокурор висловився також про долучення до справи екс-міністра внутрішніх справ України генерала Юрія Кравченка, він буде в Генеральній прокуратурі в п’ятницю на допиті.

Піскун сказав, що це було навмисне вбивство, а не випадкове. Всім членам слідчої групи та самому Піскуну надано державну охорону.

Генеральний Прокурор також повідомив, що кримінальна справа проти колишнього майора президентської охорони Миколи Мельниченка закрита, й закликав його приїхати в Україну та привезти оригінали своїх записів. Ось як звернувся до пана Мельниченка Святослав Піскун.

Святослав Піскун

Я пропоную Мельниченку прибути в Україну для дачі свідчень, а також для комісійної передачі представникам органів СБУ, Генпрокуратури та спеціальної слідчої комісії ВР України оригіналів записів та технічних пристроїв для проведення за його, Мельниченка, участю міжнародної судово-фоноскопічної експертизи.

За результатами досліджень записів, відповідно до вимог законодавства України, будуть використані докази в кримінальній справі.

Я як Генпрокурор України гарантую йому недоторканість та заявляю про відсутність наміру кримінального переслідування, оскільки постанова про притягнення Мельниченка в якості обвинуваченого мною скасована і справа відносно Мельниченка мною також закрита.

Ірина Халупа

Сьогодні на іншій прес-конференції Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко закликали утриматися від коментарів у справі Ґонґадзе, доки ця справа не буде передана до суду і розкрита до кінця. Тимошенко також наголосила, що коментарі цієї справи з боку різних людей виглядають, як піар.

Юлія Тимошенко

Я б, чесно кажучи, утрималася від будь-яких коментарів, до того моменту, доки не буде справа передана до суду і поки ці люди не отримають певних судових вироків. Бо у нас стільки багато про це говориться і настільки різними людьми, що просто це виглядає, як потужна піар-кампанія.

Я б хотіла, щоб спочатку були результати, а потім ми будемо робити висновки. Але я б дуже хотіла, як громадянка України, щоб ніхто, хто мав причетність до вбивства Георгія Ґонґадзе, щоб ніхто не ухилився від відповідальності.

Я думаю, що зараз пішли всі процеси відносно того, щоб з’ясувати всіх винних, і вони безумовно вони будуть відповідати перед судом.

Ірина Халупа

Вчора Президент, сьогодні Генеральний прокурор. Заяви і пояснення. Як згадала пані Тимошенко, дуже багато людей почали про цю справу говорити. Але чи вона насправді просувається вперед? Пане Полудьонний, що Ви скажете?

Микола Полудьонний

Добрий вечір. Я можу лише вітати повідомлення про такі події. На мою думку, це є дійсно певний крок вперед, але, мені здається, що аплодувати ще рано, треба щоб справа була завершена, крапку поставив суд, вирок якого вступив би в законну силу.

Ірина Халупа

Вчора Президент виступав із заявами, сьогодні виступав із заявами і поясненнями Генпрокурор, але офіційних арештів ще немає.

Микола Полудьонний

Це питання, в принципі, суто юридичне.

Ірина Халупа

От Ви юрист і відповідайте, пане Полудьонний.

Микола Полудьонний

Рішення про обрання такої міри запобіжного заходу, як арешт, має прийняти суд, відповідно і прокуратура має внести, мається на увазі, орган до судового слідства, слідчі, який очолює слідчу групу, має внести подання до суду, на це у нього є певний час, встановлений законом. Відповідно цей час ще не сплинув, тому говорити про це ще рано.

Я думаю, що таке подання буде внесене. Якщо те, що казав Генпрокурор про те, що у нього достатньо доказів для того, що це є особи, які безпосередньо скоїли цей тяжкий злочин, виконавці, то безумовно, таке подання має бути внесене. Я думаю, що воно буде внесено.

Ірина Халупа

Пані Теличенко, Ви представник Мирослави Ґонґадзе в Україні, як Ви розцінюєте ті заяви, які пролунали за останні два дні.

Валентина Теличенко

Добрий день, шановні радіослухачі. Дякую за можливість висловити ще одну думку. Як і багато в Україні, я звичайно вважаю заяви Генпрокурора передчасними. Навіть не зважаючи на кілька обмовок, які пролунали на прес-конференції, скажімо, два дні і так далі, я б хотіла сказати, що все одно виглядає, що зроблено надзвичайно мало. Згадаймо, наприклад, той факт, що затримано лише дві особи, і одна особа на підписці про невиїзд.

Як Ви пригадуєте, понад рік тому Пукач так само був з-під варти випущений на підписку про невиїзд. А сьогодні він у розшуку перебуває.

Потім ще кілька фактів стурбувало. Скажімо, Генпрокурор стверджує, що ті, хто вчинив злочин безпосередньо, мали намір вчинити цей злочин. Я думаю, що нічого проти Георгія ті люди не мали, вони навряд чи були знайомі з ним особисто. Скоріш за все, хтось замовив це, і це навіть прозвучало га перс-конференції.

Той, хто замовив, навряд чи був їх безпосередній керівник, тобто дві особи, які здійснювали злочин, безпосередньо є затримані, а всі решта – невідомо, де, і невідомо, що вони роблять сьогодні.

Я думаю, це наводить на думку, що Генпрокуратура вже вдруге, посмію сказати, займається піаром.

Ірина Халупа

Пане Лауер, попри гучні заяви все ж таки якось мало інформації. Як стверджує пані Теличенко, сказано не так і багато. Як Ви думаєте, чи знову щось приховується?

Євген Лауер

Так, звісно. Звісно, щось приховується. Але тут є кілька політичних моментів. Президент, коли перебував в Європі, він пообіцяв, що справа Ґонґадзе буде розкрита за місяць чи за два. Дуже велика антипіскуновська кампанія була розвернута в ЗМІ.

Вбивається два зайці: Президент виконує свої зобов’язання перед Європою, пан Піскун захищає собі спину, декларуючи про розкриття вбивства.

Пан Полудьонний абсолютно правий, бо говорити про розкриття вбивства можна тільки тоді, коли вирок набере законної сили. Зараз, образно кажучи, знайдено знаряддя вбивства, хто натискав на курок, це не відомо. Чи відомо, але не доведено.

Знайдено двох виконавців, які виконували злочинний злочин, як казав пан Піскун. В них виправдання немає, але уся вертикаль від замовників, яких назвав Піскун, носії, замовники, організатори, все це покрито темрявою.

Тому на даному етапі можна це розцінювати, як чергову піар-кампанію пана Піскуна. Мені здається, що він просто підставляє пана Віктора Андрійовича.

Якщо Віктор Андрійович досить кваліфікована інтелігентна людина, але ж у нього замало часу розібратися у всіх цих правових тонкощах. Він знає, він досить емоційна людина.

Цей жахливий епізод, коли забили Гійку досить сильно вплинув на Ющенка, і він вирішив зробити цю прес-конференцію. Це я виправдовую Віктора Андрійовича. Але ж Юлія Володимирівна теж права ...

Ірина Халупа

Президент сам заявляє, що це для нього питання честі. Він дав обіцянку і він хоче цю обіцянку виконати.

Євген Лауер

Так, звісно, але ж можна це було так обставити, що затримані убивці, виконавці вбивства, але не розкрите вбивство.

Ірина Халупа

Я хочу трошки про це поговорити, бо дуже багато людей висловлюють претензії з цього приводу і лунають заяви, що Піскун підставив президента у цій справі, і, що, мовляв, президент не мав права таке говорити, бо з юридичної точки зору це насправді не сталося.

Може, він просто обмовився? Чи це так страшно, що президент сказав, що справу розкрито, пане Полудьонний?

Микола Полудьонний

Я не думаю, що це так страшно. Чому ...

Ірина Халупа

Він не мав прав цього зробити?

Микола Полудьонний

Це його оцінка. Я не думаю, що це є юридичною заявою.

Ірина Халупа

Тоді в чому річ? Чому так багато людей якось емоційно реагують?

Євген Лауер

А якщо справу не розкриють, якщо не знайдуть організаторів, замовників? Якщо це буде?

Ірина Халупа

Це емоційна справа і ми всі емоційно до того підходимо.

Микола Полудьонний

Стовідсотково.

Моя професія зобов’язує мене бути виваженим і стриманим в своїх оцінках. Тому я хочу так коротко висловити свою думку з цього приводу. Давайте абстрагуємося від особистості Піскуна. Я розумію, що це людина, яка викликає абсолютно неординарні емоції з різних боків.

Але давайте абстрагуємося від Генпрокурора і просто оцінимо роботу слідчої групи. Я маю на увазі слідчу групу, не лише слідчих Генпрокуратури, але і тих оперативних співробітників СБУ, міліції, які працюють в ній.

Вони зробили те, на що в минулому, наприклад, рік-два роки назад, не було просто політичної волі і не було професійної волі у Генпрокуратури. Вони інформацію, яка, я думаю, у них була і у оперативних працівників ...

Ірина Халупа

Вони вирішили її оприлюднити.

Микола Полудьонний

Ні, російською мовою “облєклі” в доказову форму, тобто дали їй статус доказів. І від того можна сказати, що зроблений великий крок вперед. До того ж, до речі, я можу припускати, я не знаю подробиць, але те, що особа третя знаходиться на підписці можна вказати на те, що вона плідно співпрацює з слідством.

Євген Лауер

Або важко хвора.

Микола Полудьонний

Це моя думка. Вона плідно співпрацює з слідством. Я думаю, що саме її зняли з того кончика пера і саме з нею попрацювали для того, щоб отримати процесуальні докази власне цих подій.

Ірина Халупа

Пане Полудьонний, чи Вас залучають до того всього Генпрокуратура? Ви все-таки є адвокатом Мирослави Гонгадзе.

Микола Полудьонний

Стовідсотково так.

По-перше, скажемо так, що я давно вже не працюю в галузі кримінального судочинства, я цивіліст. Але оскільки мова йшла про те, що я свій час представляла інтереси Мирослави Гонгадзе, намагаючись від Генпрокуратури добитися принаймні відомостей для Мирослави Гонгадзе щодо власне цих подій ...

Тому в свій час, коли для мене поставили питання, чи можу я бути її представником у кримінальній справі, як потерпілої, то я дав згоду.

Тому я не співпрацюю з Генпрокуратурою з точки зору захисту, наприклад, підозрюваних або обвинувачених у цій справі.

Я можу лише сказати, що рух є. Рух у цій справі, я думаю, дали ті події, які відбулися в листопаді-грудні минулого року і січні цього року. Я маю надію, що ця справа дійде свого логічного завершення.

Безумовно, якщо пан Піскун об’явив про те, що однією з осіб, яка підозрюється є Пукач, а він був начальником управління кримінального пошуку (це не управління кримінального розшуку, це спеціальна служба, яка працює всередині міліції), то він безпосередньо підкорявся міністру внутрішніх справ.

Євген Лауер

Чи замміністру.

Микола Полудьонний

Ні, він підкорявся безпосередньо міністру внутрішніх справ. Згадайте записи Мельниченка.

В цьому плані я хочу нагадати дуже подібну справу, яка, на щастя, не закінчилася трагічно, справа Олексія Подольського. Вона також потребує свого дослідження і логічного вирішення.

Євген Лауер

Але Олексій Подольський не хотів співпрацювати з справою перевертнів, він боїться. Але дуже подібна, так.

Ірина Халупа

Оскільки Ви згадали прізвище, яке не дуже відомо нашим слухачам, то поясніть хто такий Олексій Подольський і що це за справа, бо інакше це випаде з контексту.

Микола Полудьонний

Олексій Подольський – це правозахисник, був помічником у Головатого. Під час виборів він поширював певні агітаційні матеріали біля МВС тоді, коли міністр був Юрій Кравченко. Після того його викрали ...

Євген Лауер

На Львівській площі.

Микола Полудьонний

І вивезли на кордон з Чернігівською областю, дуже побили.

І працювали (потім, як воно було по записах опублікованих Мельниченко, то Кравченко доповідав Кучмі про те, як це відбувалося) над цим так звані, з преси випливало, “орли Кравченко”, під якими малися на увазі окремі співробітники оцього управління кримінального пошуку.

Ірина Халупа

Пані Валентино, як діяти далі? Справа незакінчена і всіх не зловлено.

Валентина Теличенко

Як діяти далі, то це правоохоронні органи працюють далі. В мене так само, як і в багатьох в Україні є впевненість, що будуть серйозні просування у розслідуванні цієї справи.

Я би ще хотіла додати, що впродовж останніх 2 днів, скажімо, частина інформації була абсолютно коректно представлена у країні. Міністр внутрішніх справ, відповідаючи на запитання, по-моєму, жодної коректності не припустив.

А та емоційність, яка була присутня сьогодні на прес-конференції Генпрокурора фактично додала щось до зросту негативних емоцій супроти нього. Так чи інакше, знаючи, що міністром внутрішніх справ є особа, яка щиро зацікавлена розслідувати цю справу і виправити всі ті неподобства, які в структурі МВС мали місце дотепер, то я все таки вірю, що справу буде досить глибоко і далеко розслідувано. Питання тільки в тому, як далеко.

Ірина Халупа

Ми так дійшли до Мельниченко. Не пам’ятаю хто із наших гостей згадував це, але ми чули із матеріалу на початку, що Генпрокурор запрошує приїхати його в Україну і здати ті свої записи, як речовий доказ у цій справі.

Ми намагалися отримати якийсь коментар від пана Мельниченка. Він відмовляється, в нього зараз дуже якійсь насичений графік, але обіцяє бути в нашому ефірі в п’ятницю. Так, що, може, він тоді щось скаже з цього приводу.

В мене таке запитання, до Вас, пане Полудьонний. Народний депутат Володимир Стретович вважає, що ті записи не можна використовувати у справі, оскільки це юридично неможливо, оскільки вони були зроблені незаконним шляхом.

Як взагалі ця ситуація виглядає з юридичної точки зору? Чи можна ті записи використовувати?

Одні кажуть, що не можна оприлюднювати все, бо там і державні таємниці. Інші звинувачують Миколу Мельниченка в політичних іграх, бо він “капає” ті записи, трошки тут оприлюднить, трошки там. Ніхто ніколи не слухав повністю всі ті записи, які були зроблені.

Отже, можна їх використовувати у цій справі чи ні? Мирослава Гонгадзе вважає, що справа не буде повністю розкритою без тих записів, бо вони нам дадуть ключ до замовника і організатора вбивства.

Микола Полудьонний

Немає ніяких процесуальних перешкод для використання цих записів в якості доказів по цій справі.

Але я хочу сказати про те, що там великий масив записів і тільки невеличка частина стосується безпосередньо справи Гонгадзе.

Що стосується незаконності отримання. Я не згоден з паном Стретовичем, якого я поважаю щодо того, що їх не можна використовувати. Оскільки, це є звичайні докази з точки зору процесуального права кримінального процесу, це є документи.

Слідство, лише має перевірити їх дійсність, справжність, по-перше, чи вони не є сфальсифікованими змонтованими, по-друге, чи можна встановити осіб, які розмовляють і ідентифікувати їх голоси - це два аспекти, які має встанови ти слідство.

Що стосуються того, що Мельниченко, будемо казати, робив підслуховування, то це принципово немає значення. Якщо мова йде про документування певної діяльності, яке є протиправне, це є допустимим доказом і воно приймається судом. В будь-якому випадку не можна стверджувати про те, що це не є документом і не може бути доказом по справі.

Ірина Халупа

Пане Лауер, що Ви скажете про ті записи, не буде розкрито справу без них?

Євген Лауер

В мене багато питань по Мельниченку. Мельниченко, зараз поводить себе і останній рік поводить себе, як капризна кінозірка, хоча весь час анонсує, що все його буття, все його життя присвячено Україні, розкриттю справі Ґонґадзе, встановленню справедливості.

Я двічі зустрічався з ним, з його компаньйоном, інакше не можу сказати, паном Олександром Єльяшкевичем – це було в Мюнхені, це було в Варшаві і весь час Мельниченко відмовляється передати якісь відомості, навіть не записи, а відомості, стосовно техніки прослуховування, обставин прослуховування.

І що найважливіше зараз він повинен, як патріот України, як він анонсує себе, передати записи після 17-18-го вересня, після дати зникненні Гії, щоб робилося в кабінеті Кучми.

Виникає справедливе запитання чи є в нього записи? Ми знаємо, що є пан Володимир Цвіль, який анонсує, що записи є в нього, вони зберігаються в банку – це відомо, що вони зберігаються в Чеському банку.

Ірина Халупа

Скажіть в котрому?

Євген Лауер

Я можу сказати, що це написано в книжці Цвіля, вони в якомусь Чеському банку і він про це не робить великої тайни. Чому Генпрокуратура не може залучити ці записи? Тому що мова йде про національну честь України зараз, це мова йде вже не про конкретику, хто вбив чи вбивав Кучма, чи вбивав Кравченко, чи вбивав Литвин, чи вбивав якийсь “Х”, хто замовляв.

Зараз не варто торгуватися, тому що Мельниченко зі слів Цвіля, він весь час зробив це своєї комерцією, він розсилає листи, я навіть отримав три, що хтось не має права розповсюджувати записи Мельниченка. Він собі присвоїв “Трейд-марк”, Мельниченко “Рекордз” і все, і якщо ви мені заплатите я хочу передати Турчинові, і не хочу Піскуна, хочу Турчинові, не хочу Турчина ва, а хочу там Луценка, не хочу Луценка, а хочу Білозір передати записи. Це ж не дискотека.

Якщо він сумлінний громадянин України, який питається бути ще депутатом, але ж він веде себе, як мразь якась.

Микола Полудьонний

Я згоден з Євгеном в тому плані, що, в принципі, Мельниченко повинен був би надати докази які є у нього, він же передає їх не Піскуну, він передає їх Україні, він передає їх органу до судового слідства для того, щоб орган до судового слідства міг розібратися в цьому і використати їх, як доказ, якщо це докази.

Валентина Теличенко

Ви знаєте, в мене складається враження, що Генеральна прокуратура, принаймні ті особи, які її представляють сьогодні не за дуже хочуть мати в руках, мати в своєму розпорядженні, мати собі в роботі ці записи.

Ірина Халупа

Пані Валентина, минулого тижня в нас був в ефірі пан Піскун, я лише можу вірити це, що він говорить, він заявив: “Що він готовий приймати ті записи і використовувати їх у цій справі”. Він також запросив пана Замковенка, колишнього суддю Печерського району і пана Жира допомогти їм у цій справі, він це повторив сьогодні на прес-конференції.

Я, звичайно, не маю жодних підстав йому не вірити, він робить ті заяви і на цьому кінець?

Євген Лауер

Пані Ірина, в мене виникає таке питання, що Мельниченко відмовляється, тому що він цих записів не робив. Не даром зараз йде дискусія про зміну будинку і так далі. Записи зроблені були стаціонарними системами, Мельниченко тільки, як “говоряща голова” був рупором зливу цих записів. І коли почнеться експертиза, то бульбочка Мельниченка, вона лусне з дуже дурним запахом.

Ірина Халупа

Тут є дуже багато запитань у цій справі, більше запитань, ніж відповідей. Прошу, пані Валентина.

Валентина Теличенко

Журналісти, які не приховують своїх імен друкують багато більше інформації про ці записи, ніж необхідно для того, щоби знайти доріжку до них коротшу, а ніж через Мельниченка. А сьогодні Генеральний прокурор заявляє про те, що він особисто закрив порушену справу проти Мельниченка. Якщо там не тільки Мельниченко причетний, то чи було доцільно закривати ту порушену справу.

Євген Лауер

І про які державні таємниці йде мова, коли Єльяшкевич казав, що ФБР слухала ці записи. ФБР – контррозвідка з США слухала всі записи.

Ірина Халупа

Ви це знаєте, наступну цифру?

Євген Лауер

Це Єльяшкевич говорив у Мюнхені.

Ірина Халупа

Я би хотіла вас запити ось, що будуть залучені ті записи, не будуть залучені ті записи, повернеться Мельниченко в Україну, не повернеться Мельниченко в Україну побачимо, час покаже. Але, що вистачить у цій справі, щоби її вважати закритою?

Тобто, є дуже багато запитань і є ті запитання, майже не можливо повністю надати їм повну відповідь і на 100% залишаться люди не задоволені з остаточним вирішенням цієї справи.

Що може задовольнити більшість, бо буде дуже важко встановити, що це все тягнеться до найвищої посади в державі?

Микола Полудьонний

Мені здається, що суспільство має бути задоволена тоді, коли вирок буде винесений відносно виконавців, підбурювачів і замовників цього злочину. Є записи Мельниченка тут головними або скажімо “камінням спотикання”. Мені важко відповісти на це запитання, але з урахуванням тих подій, які відбуваються зараз, я думаю, що може й ні.

Валентина Теличенко

На жаль, в Україні, в близькому минулому було дуже багато проблем і трагедія з Георгієм це тільки одна з того масиву. Я думаю, що після того, як справу буде передано до суду і ми зможемо з нею ознайомитися дуже багато недоліків, які можливо допустить слідство буде усунено, буде компенсоване якимось чином.

Тому, смію сподіватися, що розслідування зрештою дійде до справжніх замовників і так далі. Хоча я зовсім далека від того, щоб вже сьогодні не задумуючись звинуватити колишнього президента в безпосередньому замовлені цієї трагедії.

Ірина Халупа

Пане Євгене, у Вас сумніви, я чую, що справа буде передана?

Євген Лауер

Хто буде відданий до суду, я згоден з пані Валентиною, що повна сатисфакція суспільства буде, коли Кучма буде сидіти мабуть на лаві підсудних. Якщо Кучми там не буде, то повної сатисфакції в більшості суспільства не буде, але це жарт.

Я вважаю, що тільки довга кропітка справа слідчих може до вести цю справу, до суду, коли будуть сидіти не тільки 2, 3, 4, 5 виконавців. Тому що на двох машинах троє, що вбили Ґонґадзе та машина супроводжування – це не три людини, це набагато більше.

Організатори служби зв’язку, логістики, фінансування – це спеціальна операція, як говорить Піскун. На лаві підсудних мають сидіти усі тоді, коли буде відкритий процес, коли преса буде допущена, коли Піскун не буде гратися з пресою, що імена ви можете прочитати в Інтернеті на якомусь сайті, він навіть не знає на якому можна сайті прочитати.

На моє сайті були імена, але вони були перервані, я вибачився перед паном Астіоном, але ж не вибачився Єльцов перед паном Астіоном паплюжачи його, достовірно знаючи, що пан Астіон знаходиться на волі. Це теж окрема стаття.

А суспільство буде задоволене, коли відкрите слідство, постійні прес-конференції і Піскун по частинам тіла, мабуть буде робити прес-конференцію голова одне... Я вам хочу сказати, що в п’ятницю переданий до Генедії косні матеріали Таращанського тіла, тобто не доведено ще, що то був Гія.

Ірина Халупа

Я щиро дякую всім учасникам сьогоднішньої “Вечірньої Свободи”.

Дякую слухачам за увагу, а гостям за участь.

Слухайте “Свободу” дорогі слухачі і шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG