Доступність посилання

ТОП новини

“УНА-УНСО” про загибель президента Чечні Аслана Масхадова.


Віктор Міняйло


Київ, 9 березня 2005 - В Україні на загибель президента Чеченської Республіки Ічкерія Аслана Масхадова найбільше вразила членів УНА-УНСО. Під час першої чеченської кампанії бійці цієї організації воювали на боці повстанців. Говорить Ігор Мазур.

Ігор Мазур

Я думаю, що Росія, нарешті, змогла добитися смерті свого, можна сказати, великого ворога, тому що на відміну від Дудаєва, Яндарбієва Масхадов, справді, як би там не було консолідував навколо себе досить таки різні групи.

Він міг довгий час, залишаючись президентом, створювати інститути чеченської влади. Якщо реально подивитися, то він справді, якби війська були виведені, якби справді відбулася чеченська держава, то він би міг стати знову президентом.

Віктор Міняйло

Я знаю, що Ви були в Чечні і зустрічались з Масхадовим. Яке він справив на Вас враження?

Ігор Мазур

Це справжній солдатський генерал, тобто мається увазі, коли була епоха солдатських генералів у Римі, так само можна чеченську республіку порівняти в той період, коли вирішували дуже багато польові командири. Той, хто мав за собою сотні людей міг впливати на верхівку влади.

Масхадов був в тих умовах, маючи досвід радянської армії, все ж таки знаходити золоту середину і вмів побудувати роботу державного апарату.

Єдине, що змогло його знищити, то це в першу чергу вахабізм, з яким, я думаю, людині, яка все ж таки була радянським офіцером, в другу чергу, генералом чеченської революції, то це був для нього тим аргументом, проти якого він не міг вистояти. Однозначно, всі потуги Москви, які були направлені на те, щоб знищувати видатних діячів, нарешті, увінчалася успіхом.

По великому рахунку, я вважаю, що його погубили і як руки мусульманського фундалізму, так і рука Москви. Зараз важко. Як Басаєв, так і інші польові командири не можуть бути, як на мене, об’єднуючим фактором.

Масхадов був людиною, з якою відверто можна було говорити на різні теми. Він мені чимось нагадує тих командирів ОУН-УПА, які були колись, чи якась асоціація з Романом Шухевичем.

Віктор Міняйло

Під час першої чеченської війни члени УНА-УНСО були в Чечні. Чому їх не має під час другої чеченської кампанії?


Ігор Мазур

Основна причина, що мусульманський фундаменталізм зіграв ту роль. Ми вирішили, що це не наша війна. Терористичні акти. Ми розуміємо, коли говорять, що чеченський народ переносить вогнище війни на територію Росії, тому що матері посилають своїх дітей на те, щоб вбивати чеченців.

Але ми не розуміємо, коли гинуть діти, коли захоплюються лікарні. Ми проти пролиття крові мирними людьми. Ми вважаємо, що є інші методи. Є військові частини і інші об’єкти, які заслуговують на атаку протилежної сторони.

Масхадов, я знаю, ніколи не благословляв. Іноді він вже потім намагався якось намагався перенести відповідальність безпосередніх виконавців на, скажімо, якусь лють, ненависть за втрату рідних, близьких.

Але з нього був гарний президент, той рік єдиний. Я думаю, що Чечня при Масхадові була б гарним союзником України Ющенка. На жаль, цієї людини вже немає, але справа, яку він започаткував, то є люди, які продовжать. Може, ми не знаємо їхніх прізвищ, але впевнений, що у нього залишилися гарні учні, заступники.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG