Доступність посилання

ТОП новини

"Бродіння" в парламентських фракціях в контексті майбутніх виборів до найвищого законодавчого органу".


Зиновій Фрис Гості: Олег Ляшко -- головний редактор часопису "Свобода"; Андрій Шкіль - народний депутат (фракція БЮТ), не прийшов на передачу, не попередивши про це редакцію.














Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 18 вересня 2005 року.

Зиновій Фрис

“Вечірня Свобода” в прямому ефірі у п’ятницю 18 березня. Перед мікрофоном Зиновій Фрис, мені допомагає Юлія Сайко та Михайло Петренко, усім слухачам добрий вечір.

"Бродіння" в парламентських фракціях в контексті майбутніх виборів до найвищого законодавчого органу", - таку тему ми вибрали для нашого прямого ефіру.

І справді, зараз те, що діється в парламенті, оглядачі називають першою серйозною прелюдією до парламентських виборів (а вони, нагадаю, відбудуться за рік). Юрій Костенко називає це політичною структуризацією.

Отож, що то за прелюдія? Що означає чергова масова міграція депутатів з фракцій до фракцій? Навіщо провладним фракціям вчорашні найзапекліші вороги? Про це та інше – наш прямий ефір.

Гості: Андрій Шкіль, народний депутат, фракція БЮТ; Олег Ляшко, головний редактор часопису "Свобода".

"Бродіння" в парламентських фракціях в контексті майбутніх виборів до найвищого законодавчого органу", - така тема нашого чергового прямого ефіру.

І одне з питань, яке ми обговоримо - навіщо провладним фракціям вчорашні найзапекліші вороги? Чи можна це вважати зрадою і з того, і з іншого боку?

Десь я прочитав: зраду не треба сприймати як світову трагедію. Це, на жаль, норма життя, така ж сумна, як і неминуча смерть, так було і так буде. Ну а повертаючись до політики, так і хочеться запитати: а чи взагалі доречне там слово "зрада"?

Юрій Костенко, якого ви почуєте в передачі, всі ці останні переходи з фракцій до фракцій коректно називає "політичною структуризацією". Власне, про те, що це насправді – наш прямий ефір.

Наші гості сьогодні – народний депутат Андрій Шкіль, його ще в київській студії немає, але ми сподіваємося, що він ось-ось прийде, і Олег Ляшко, головний редактор часопису “Свобода”.

Отже, у нас один гість, і до Вас перше запитання. Раніше парламент для журналістів був своєрідною Меккою – там кожного дня щось відбувалося, там, в кожному разі, народжувався інформаційний привід, там відчувалася боротьба – ми зараз не говоримо про те, якою вона була, брудна вона була чи чесна.

Зараз у парламенті якась тиша, якщо не вважати нової хвилі внутрішньої міграції. Олеже, а може, це зовсім і не тиша, а якщо тиша, то обманлива? Тиша перед шаленою бурею? Що там відбувається при тій тиші? Пане Ляшко?

Олег Ляшко

Наскільки я можу судити від своїх відвідин ВР, там життя не менш цікаве, ніж було до цього. А що там відбувається? Ці всі переходи, формування нових фракцій, розвал старих, я це пояснюю так, що депутати прагнуть... кожен дбає про своє майбутнє на парламентських виборах 2006 року, і саме під цим кутом, під цією призмою і треба дивитися на те, що відбувається.

Ви пам’ятаєте, Зиновію, під час одного з попередніх ефірів ми були народним депутатом Кармазіним і сперечалися про те, хто буде кращий прем’єр Порошенко чи Тимошенко?

Кармазін наполягав на Порошенко і підтримував Тимошенко. Я не знаю, який Тимошенко прем’єр, бо це тема окремої розмови закритості влади, зокрема уряду, але як політик, мені здається, що Тимошенко після того, коли нарешті отримала владу, яку так довго бажала, вона втратила політичний нюх. Оскільки те, що відбувається сьогодні у фракції Тимошенко інакше не поясниш, таке моє враження.

Зиновій Фрис

Олег, Ви сказали про закритість нової влади, Ви вважаєте, що ця влада закрита. Ви можете навести якісь елементарні приклади?

Олег Ляшко

Та елементарний приклад. Якщо раніше під час панування так званого злочинного режиму Тимошенко бувало телефонувала і вночі, і вранці, і вдень.

Тобто, коли потрібно робити революцію, то вона дзвонила Ляшку, а от коли Ляшку потрібно дізнатися, що робить уряд, він дзвонить керівникам прес-служби нового прем’єра, то вони не знаходять нічого кращого, як просто змінюють телефони для того, щоб Ляшко їм не заважав.

Тобто от вам і результати цієї роботи. Ми жодної інформації сьогодні, газета наша, отримати в уряді не може через те, що ніхто на жодні питання не відповідає і добитися нічого не можна.

І мене це надзвичайно обурює і дивує, оскільки я ніколи не думав, що уряд, становленню якого я в тому числі теж сприяв, буде себе так вести. Я думаю, що це велика помилка. Хоч я ще певний час тому радив тій же Тимошенко перейняти досвід Рузвельта, який звертався щотижня до американської нації в найважчі часи для цієї країни.

А сьогодні в нас така ж сама ситуація. Вони там щось собі роблять, кажуть, що міняють ситуацію, а люди про це не знають. Тому, я думаю, що є великі сумніви, чи вийде хто на Майдан так, як Тимошенко закликала людей у випадку, якщо ВР провалить зміни до бюджету. Для того, щоб виходити, треба знати, для чого виходити і за що виходити.

А коли зараз ходять чутки, що уряд урізає соціальні програми, фінансування культури і таке інше, і робиться це все таємно, що навіть депутати не знають про ці зміни, то як же люди підуть на майдан і що вони мають відстоювати? Урізання своїх соціальних прав?

Зиновій Фрис

Справді, пане Ляшко, тема закритості чи відкритості нової влади уряду, це мабуть тема окрема, і про це ми, я сподіваюся, будемо говорити у наших ефірах, але ближче до теми.

Ось ці переходи з фракції до фракції за рік до парламентських виборів. Чому така різна зміна політичної орієнтації? Фактів багато, я не хочу говорити про якийсь один факт, ми трохи пізніше про пана Хмару поговоримо, ми маємо його голос, його думку. Чому, на Вашу думку, відбуваються ці бродіння? Що діється?

Олег Ляшко

Насправді, Зиновію, як я переконаний, жодної зміни політичної орієнтації не відбувається, зокрема в тих людей, які вчора були в провладних фракціях, а сьогодні входять уже у фракції нової влади.

Я це пояснюю ще раз тим, що кожен з тих депутатів, якого відсунули від корита, який сьогодні опинився не при справах, як кажуть, намагається втриматися на плаву, тобто отримати “вид на житєльство” 2006 року.

І прикро, що та ж Тимошенко, а я впевнений, що входження до фракції нових депутатів, зокрема колишніх есдеків, аграрія Гладія, який на виборах 2002 року забороняв Тимошенко проходити у Львівський оперний театр, навіть погрожував їй арештом, а сьогодні він член фракції БЮТ, то ці входження до фракції нових депутатів звичайно не відбуваються без відома Тимошенко.

Чому Тимошенко на це йде? Я думаю, що це величезна помилка, я думаю, що це продиктовано. Зокрема Терен, член фракції БЮТ, пояснював в одному інтерн’ю, що мовляв вже на Донеччині працювати треба, а як же там працювати, як у нас депутата з Донецька немає.

Тобто я думаю, що насправді це помилка, якщо вони так вважають. Тому що люди, ті ж Абдулін, той же Гладій, вони йдуть для чого? Бо вони хочуть потрапити в список БЮТу, чи в список блоку, коли БЮТ йтиме разом з “Нашою Україною”, бо вони знають, що так вони із своїми карликами не пройдуть до ВР, мажоритарних виборів немає, сфальсифікувати всі можливості і купити виборців за газову трубу, яку не покладуть, теж немає. Тому вони пристосовуються.

А плата за це пристосування? Я думаю що мова йде за гроші. Тобто обіцянки фінансувати виборчу кампанію партій.

Можливо Тимошенко і треба гроші, хоч у мене є сумніви, що сьогодні вона їх не може здобути. Але я не думаю, що таким чином Тимошенко більше здобуде, я думаю, що вона більше втратить, бо репутація коштує дорожче, ніж гроші.

Сьогодні, коли Юля стала прем’єром, вона відмовляється від старих союзників, натомість набирає основних, які абсолютно не надійні. Згадайте ситуацію зі списком блоку Ющенка у 2002 році. Теж понабирала аби кого, і відомо, що бабки платили, щоб у місця потрапити, всякі там Капустіни, інші бізнесмени.

Куди ділися ті бізнесмени, як тільки припекло, при чому ще не дуже сильно? Відразу втекли. Які до них претензії? Вони гроші заплатили, до ВР пройшли і розійшлися, як в морі кораблі. З Тимошенко буде так же само, тому опиратися на подібних людей не можна і здавати старих союзників не можна тим більше.

Я на закінчення хочу сказати так. Те, що робить зараз Юлія Володимирівна, мені це нагадує те, що робив Павло Лазаренко, ученицею якого вона є. Чим закінчив Лазаренко, ми бачимо, а от куди ця дорога приведе Тимошенко, ми не знаємо, хоча підозрюю, що можливо туди ж, куди і Лазаренка.

Зиновій Фрис

Пане Ляшко, чи кожен такий перехід того чи іншого депутата означає, колись провладного, а тепер, не знаю навіть, як назвати, опозиційного, не знаю, чи підходить тут це слово, чи означає це, що з кожним таким переходом опозиція чи сила опозиції падає?

Мені тут лист пригадався нашої слухачки чи слухача, який написав, що “Україні зараз потрібен не лише сильний президент, не лише сильний прем’єр, а й дуже сильна опозиція, бо, - пише слухач, - інакше ні Віктор Ющенко, ні Юля Тимошенко, ні будь-хто інший не буде виконувати своїх обіцянок”.

Ось така теза нашого слухача. Так ось, пане Ляшко, якою виглядає сьогодні опозиція, якою вона може сьогодні виглядати, якщо цей процес міграції внутрішньої парламентської буде тривати і надалі?

Олег Ляшко

Зиновію, де ж зараз взяти ту опозицію, коли ті, хто вчора заявляв, що вони йдуть в опозицію, сьогодні вже переходять у фракції нової влади? Це питання одне.

По-друге, яка ж опозиція із того ж Кушнарьова і Януковича? Я не бачу жодних перспектив...

Зиновій Фрис

Чорновіл вважає себе дуже сильним опозиціонером.

Олег Ляшко

Вважати і бути – це, як Ви розумієте, абсолютно різні речі.

Я думаю, що єдиний, хто може скласти опозицію новій владі, причому серйозну опозицію, – це СДПУ(О), але при умові, якщо вони проведуть кардинальні реформи у себе всередині, а поки що опозицією є газета “Свобода”.

Зиновій Фрис

Ви говорите про СДПУ(О)... От буквально перед ефіром по “5-му каналу” йшлося про те, що рядові члени СДПУ(О) у Києві у якомусь одному районі десь до 15-20%, можна сказати, масово виходять з партії...

Олег Ляшко

І як Ви гадаєте, чому вони виходять? Через те тільки, що вони сьогодні дізналися, чим займалися керівники СДПУ(О)? То вони це завжди знали, це було всім видно. Вони ж і виходять тому, що хочуть знову присмоктатися кудись.

Наприклад, у Черкасах фракція “Регіони України” у міській владі стала вже “Демократичними Черкасами” і вже союзники тієї ж “Батьківщини”, “НУ”. Це така людська природа, коли шукає краще і щоб щось з цього мати.

До речі, це дуже небезпечно - ми можемо знову прийти до того, по-моєму дуже активними темпами йдемо туди, що отримаємо таку ж владу, яка була вчора.

Зиновій Фрис

Немає все ще у київській студії нашого другого гостя, пана Шкіля. Не знаємо у чому справа. Представники влади, чесно кажучи, зараз не дуже хочуть ходити на наші ефіри.

Але ось що сказав сьогодні для радіо “Свобода” Степан Хмара з приводу свого виходу з фракції БЮТ.

Степан Хмара

Я категорично не погоджуюся, тому що набір нових людей у фракцію відбувався за принципу, який абсолютно відкидав такі норми, як репутація, як мораль. Вчорашні активні учасники кучмівського режиму, які заплямували себе, я сказав би, злочинними діями відносно держави...

Марина Пирожук

Пане Хмара, а чи узгоджувалося це питання з членами фракції?

Степан Хмара

Я категорично висловив протест проти прийому. Він був проігнорований...

Марина Пирожук

А за ким взагалі було вирішальне слово?

Степан Хмара

Я вважаю, що якби Юлія Володимирівна прислухалася до мого категоричного протесту, то Білорус звичайно нічого там не зробив би, тобто...

Марина Пирожук

Визначальне слово було за пані Тимошенко?

Степан Хмара

Звичайно. Я вважаю, що це абсолютно неправильно.

Марина Пирожук

А чим мотивує прийом до фракції таких одіозних фігур фракції?

Степан Хмара

Вони хочуть механічно збільшити число фракції.

Я вважаю, що збільшувати число фракції треба за рахунок якісного показника: не приймати тих, хто захоче, а ті, хто потрібні фракції.

Зиновій Фрис

А ось як на ситуацію з переходами у різні фракції дивиться керівник новоутвореної фракції УНП Юрій Костенко.

Юрій Костенко

Я дивлюся спокійно, як завжди. Відбувається формування нової більшості, з однієї сторони, а з іншого боку, відбуваються процеси політичної структуризації тих команд, які підуть на вибори. Ці два процеси спричиняють до цих всіх бродінь.

На це все треба дивитися з розумінням і політичним спокоєм.

Марина Пирожук

Пане Костенко, як Ви вважаєте, чи зашкодить репутації, скажімо, БЮТ і тій самій “НУ” входження туди депутатів, які нещодавно представляли кучмівську парламентську більшість?

Юрій Костенко

Питання у тому, щоб одіозні фігури, які вчора активно боролися з Ющенком, то такі одіозні фігури, коли попадають у фракцію, яка вистояла терор (я маю на увазі БЮТ), вистояла політичні переслідування, а зараз набирає таких людей, то, звичайно, це призводить до втрати того ідейного романтизму, який так високо піднявся під час днів помаранчевої революції.

Марина Пирожук

До Вашої фракції увійшов пан Хмара. Як Ви взагалі оцінюєте те, що відбувається довкола фракції БЮТ?

Юрій Костенко

Ще раз повторюю, що це йде процес політичної структуризації.

Зиновій Фрис

Пане Ляшко, пан Костенко заявляє, що всі ці переходи не більше, ніж політична структуризація. А чи, на Вашу думку, пан Костенко щось не домовляє? Якщо так, то що, на Вашу думку?

Олег Ляшко

Я не знаю, я не читаю думки Костенка. Але я хотів би інше сказати. Подивіться, на яких принципах відбувається ця структуризація, тобто якими мотивами керуються депутати, коли переходять з фракції у фракцію?

Раніше, як ми знаємо із записів Мельниченка, до фракції “Регіони України”, яку Янукович під себе робив, заходили за гроші, до інших фракцій заходили під тиском, чи виходили з “НУ” під тиском податківців, пожежників, санепідемстанцій, Бог знає кого.

А чому зараз заходять до фракції Тимошенко? Я думаю, що ті, хто сьогодні заходить до фракції Тимошенко, розраховують на те, що разом із Тимошенко будуть робити якісь ґешефти на тому, що вона прем’єр, і розраховують на те, що увійдуть до наступного парламенту на шиї Тимошенко.

Питання інше. А на що розраховує Тимошенко? Я знаю, що це людина дуже практична і просто так, заради механічного збільшення фракції, як каже Костенко, туди не зайшли б ні Абдулін, ні Гладій. Фракція Тимошенко до перемоги революції нараховувала 20 чоловік, і вона від того була не менш ефективна.

Отже, на що розраховує Тимошенко, коли приймає таких одіозних людей, знаючи, що страждає репутація і її особисто, і фракції, і партії “Батьківщина”?

Я думаю, що вона розраховує на гроші тих, кого приймають. Я думаю, що вона наївно розраховує на те, що механічне збільшення депутатів додасть їй політичної ваги в парламенті, насправді я в цьому не впевнений, оскільки ми знаємо багато прикладів, коли члени фракції голосували зовсім по-іншому, ніж до того зобов’язувало керівництво фракції. Навіть у фракції Тимошенко.

Там же багато років існує розкол, про який замовчує сама ж Тимошенко. Сьогодні вони приймають людей, і цей розкол виплив назовні.

Зиновій Фрис

Пане Ляшко, Ви так говорите про всі ці речі, ніби ми обговорюємо ситуацію у стерильному залі лікарні, чи як цей зал називається. Про політику вже давно говорять, як про брудну справу, є таке поняття, як політична доцільність і так далі. Чому Ви про це не говорите, адже це речі, які для багатьох є очевидними і зрозумілими.

Отже, політична доцільність... Може, тим керуються і, може, це виправдано за рік до парламентських виборів, пане Ляшко?

Олег Ляшко

Зиновію, друже мій, я так говорю, бо я дуже добре знаю цю кухня, до того ж я багато років знаю Тимошенко. Я був поряд з нею, коли вона по в’язницях сиділа, по судах її тягали і так далі. Я знаю, чим...

Зиновій Фрис

До речі, я пам’ятаю Ваш репортаж у нас в прямому ефірі, коли її випустили з в’язниці, і Ви якраз тоді висвітлювали це.

Але йдемо далі.

Олег Ляшко

І я багато що пам’ятаю і знаю, саме тому я її можу критикувати, бо я вважаю, що те, що відбувається, те, що вона санкціонує, – це категорично неправильно.

Мені дуже прикро бачити те, як вона втрачає те, що довгими роками боротьби здобувала.

З приводу того, що...

Зиновій Фрис

Пане Ляшко, це Вам так здається, що вона втрачає, але, судячи з листів наших слухачів, а ми все ж таки для слухачів працюємо, я не бачу цього падіння авторитету, а зацікавлення і схвалення її діяльності, я так сказав би.

Олег Ляшко

Зиновію, слухачі живуть сподіваннями. Коли слухачі через певний час побачаться, що у них нічого...

Сьогодні слухачам дають видовище: затримують одним, допитують інших, з п’єдесталів падають пам’ятники, які вчора були небожителями. Це слухачам подобається, а от завтра слухачі скажуть: “Дайте нам до видовищ ще й хліба”. А коли їм не дадуть цього хліба? Ми тоді побачимо, які листи будете отримувати.

Зиновій Фрис

Побачимо.

Олег, Ви згадали про гроші...

Я, готуючись до передачі, розмовляв з кількома людьми, які мені сказали, що ходять чутки, що якщо раніше фракція платила опозиційному депутату за перехід, то зараз платить той, хто хоче потрапити чи то до фракції БЮТ, чи В.Ющенка.

Я хотів запитати про це пана Шкіля, бо він вариться у цьому середовищі. Чи Вам щось відомо про такий, дуже специфічний поворот у переході до парламентських фракцій?

Олег Ляшко

Зиновію, звичайно, що конкретні факти мені невідомі. Але я припускаю, що це цілком може бути.

Чим би я, наприклад, керувався на місці Тимошенко, якби приймав до своєї фракції Абдуліна?

Я порахував би скільки років Абдулін працює, скільки він за цей час вкрав грошей. І я б сказав добре, хочеш примазатися до мене давай десятину одні дають на церкву, а ти давай на фракцію, на вибори. Тобто, я цілком припускаю, що це може бути.

Зиновій Фрис

Кому платять гроші, кому безпосередньо йдуть гроші на партію, на якихось людей, як це відбувається?

Олег Ляшко

Я думаю, що в кожної партії є свої казначеї і довірені люди, звичайно, не сама Тимошенко бере. Кажуть Лазаренко брав сам не гребував, а Тимошенко хитріша, сама вона не візьме, якщо бере.

Зиновій Фрис

Пам’ятаєте? пане Ляшко, колись зовсім недавно пан Ющенко говорив, що гроші в парламенті ходити не будуть?

Олег Ляшко

Ющенко, багато-що говорив, але мало, що з того робиться. Ющенко декларував, що нова влада буде відкрита, прозора і це залишається на рівні декларації. Ющенко казав, що не буде грошей, а вони є, Ющенко казав, що влада буде відділена від бізнесу, а насправді ця влада, як була з бізнесом так і є.

Я вам наведу приклад, що нещодавно Ющенко скасував попередні укази Кучми, що стосується введення нового закордонного паспорту. Коли був Кучма лобіювались інтереси однієї фірми, яка виготовляла ці паспорти. Зараз до цього паспорту завдяки указу Ющенко пристала інша фірма, ізраїльські інтереси, якої лобіює один із членів уряду Ющенка.

Тобто, Віктор Андрійович багато-що говорив, а мало реалізовується, саме тому, я дуже критично налаштований. Але тим не менше, як би повернути час назад, я б так само ночами сидів би в штабі і робив те, що робив.

Зиновій Фрис

Пане Ляшко, Ви сьогодні дуже гостро критикуєте нову владу, я це кажу знаєте для чого, бо наші слухачі в листах до редакції, вони страшенно болісно, боляче сприймають будь-яку критику, будь-кого на адресу нової влади, особливо, Президента і Прем’єр-міністра. Вони кажуть, що треба дати принаймні 100 днів, аби їх не критикувати, що це найлегше робити.

Я передбачаю, що в понеділок на Вашу адресу буде дуже багато телефонних дзвінків, звукових листів і можливо поштових. Тому, якби дивлячись трішечки забігаючи в перед, що би Ви сказали тим нашим шановним слухачам, які таку критику сприймають так, як сприймають без ентузіазму, скажемо так?

Олег Ляшко

Шановні радіослухачі, між критикою є різниця. Одні критикують заради того, щоб покращити ситуацію, а інші критикують, щоб здобути на цьому якісь політичні бали. Наприклад, до других відносяться Вітренко, Корчинський і тому подібні діячі, які критикують лише для того, щоб на цьому щось заробити.

Я критикую, бо мені боляче від того, що я бачу, можливо, я, як кажуть, погано почав останній час бачити, але завдяки тому масиву інформації, які ми отримуємо, аналізуємо, то ми намагаємося перебачити хід подій.

І це передбачення наступних подій чи наступних місяців мені видається дуже загрозливим, не таким, яким ми бачили розвиток ситуації. Наприклад, коли усі разом з вами робили революцію, коли голосували за Ющенка і для того, щоб якимось чином зашкодити негативному розвитку ситуації в Україні, я її критикую.

Тому сподіваюсь, що ви це сприймете з розумінням , а інакше знову через певний час, якщо ми будемо всі мовчати і будмо давати одному 100 днів поза критикою, іншому 100 днів поза критикою, то незабаром прийде той час, коли ви знову будете чухати потилицю і писати до мене листи, яка ж у нас злочинна влада.

Зиновій Фрис

До речі, Олег, я згадав, я не знаю в Києві чи десь одна журналістка запропонувала пів року такий мораторій на критику оголосити влади на що якісь журналісти відповіли, якщо так довго не критикувати владу, то потім за ті пів року щось змінити вже буде неможливо.

Олег Ляшко

Правильно. За пів року багато чого можна зробити і не доброго.

Зиновій Фрис

Пане Ляшко, не хто не будь, а сам Юрій Костенко заявив, що представників його партії примушують вступати до новоствореного союзу “Наша Україна”, він говорить, що нова влада використовує адміністративний ресурс. Знову ж таки якісь відбуваються речі такі, що хочеться сказати методи Кучми живуть і квітнуть чи як? Це я запитую тільки, я нічого не стверджую.

Олег Ляшко

Хіба є щось дивне в цьому. А згадайте, яким чином формували всі ці провладні фракції. Я взагалі вважаю, що це велика помилка Ющенка, коли він погодився на те, щоб стати новим лідером цієї партії, хоча за якийсь час до цього розказував, що мені не потрібен непартійний прем’єр, непартійне там ще якесь оточення, а сьогодні він бере і очолює.

Можливо Ющенко, звичайно, я не припускаю, що Ющенко дає там санкції на те, щоб змушувати когось із костенківців вступати до партії. Я думаю, що це стараються ті (слово нерозбірливе), які оточили Ющенка настільки густим частоколом , що рядовий виборець до них не доб’ється і не дослухається.

Я думаю, що ця партія, якщо вона таким чином створюється, то вона закінчить точно так же, як закінчували всі провладні партії. Саме й тому я критикую Тимошенко, бо поклавши стільки років на її підтримку і бачити сьогодні, як вона власними руками знищує те, що робила, як вона перетворює свою партію, свою фракцію у аналоги кучмівських фракцій і партій, і знаючи чим закінчили всі ці партії, то я закликаю Тимошенко зупинитися, і не йти по цьому шляху небезпечному, і слизькому.

Зиновій Фрис

Пане Ляшко, якщо подивитися на рік вперед, на Вашу думку, ці парламентські вибори виграє влада і чи буде вона використовувати адмінресурс?

Олег Ляшко

Я думаю, що ці парламентські вибори виграє влада, я думаю, що вона використовуватиме адмінресурс, адже на кону у Ющенка фактично стоїть питання влади. Згадайте, що політреформа набуде чинності і Ющенко “кров з носа” треба мати більшість у парламенті, бо інакше він не зможе, як Президент реалізувати ті завдання, які він пере собою ставив.

Я думаю, що якраз після парламентських виборів почнуться ці всі непопулярні заходи для того, щоб реалізувати завдання Ющенка. Але, з іншого боку, я прогнозую, що Тимошенко і Ющенко розійдуться у своїх поглядах і в програмі свої дій набагато раніше, ніж про це казала Тимошенко одній із газет, що у нас на 10 років з Ющенком домовленість.

Чому? Бо Тимошенко зважаючи на те, що прем’єр після впровадження політреформи отримує набагато більше повноважень, як людина, яка свого, як кажуть, не подарує нікому. Вона, звичайно, скористається цією можливістю для того, щоб посилити свої позиції і тут я бачу ґрунт для конфліктів. І тому, я не можу передбачити, який буде парламент провладний, але на чий бік, на бік Тимошенко чи на бік Ющенка.

Зиновій Фрис

Ви хочете сказати, що між Ющенком і Тимошенко, як тут написала одна газета “наступає зима”. Вона вже наступає?

Олег Ляшко

Я думаю, що не зима, а осінь.

Зиновій Фрис

Осінь поки що, але потім за осінню йде зима, здається?

Олег Ляшко

Клімат ж міняється може літо наступить Юлія Володимирівна вміє домовлятися.

Зиновій Фрис

Скажіть, будь ласка, ось Олександр Єльяшкевич, я пригадую його новорічне інтерв’ю, він сказав для однієї передачі, що парламентські вибори наступні для України вони важливіші, ніж президентські. Здавалося, що це абсолютно парадоксальна фраза, адже все таки президентські вибори здавалося б, що це набагато суттєвіше, важливіше.

А ось така думка чи Ви погоджуєтеся з тим і справді наскільки важливими, Ви б сказали, трішечки про це будуть ці парламентські вибори не для політичних сил, не для Ющенка, а для України, для її пересічних громадян, скажемо так?

Олег Ляшко

Звичайно, важливі, оскільки, парламент це один із органів влади і від того, хто там буде представлений залежить, як будуть реалізовуватися завдання на користь народу чи проти. Але я боюся, що якщо пройде ця ідея, яку зараз активно дебатують в тому числі “Наша Україна” про підвищення прохідного бар’єру до 7%, то ми отримаємо однорідний, монолітний парламент в якому буде хазяйнувати партія влади і якій буде робити те, що йому заманеться.

Насправді, це небезпечно незалежно від того, якого кольору влада. Оскільки, зважаючи на те, що в країні немає серйозної сьогодні опозиції плюс парламент буде монополізований однією чи двома силами. Це, врешті, призведе до загнивання влади. Тому, звичайно, парламентські вибори дуже серйозне випробування для України. Я сподіваюся, що всі ми його пройдемо і достойно.

Зиновій Фрис

І на закінчення буквально десь хвилину. Олег все таки чим закінчиться оці бродіння в парламенті знову ж таки, якщо говорити про інтереси народу?

Олег Ляшко

Все це закінчиться тим, чим і закінчилося раніше. Ми знову матимемо партійні списки, де місця будуть куплені чи то за гроші, чи то виходячи з критеріїв близькості до лідера і через це ми матимемо знову парламент, який продасть свої лідерів, як тільки їхню слабкість і ми знову врешті-решт отримуємо всю цю брудну кухню, тобто вона й була брудною так і залишається, і після помаранчевої революції чистішою не стає.

Я рекомендую Ющенку й Тимошенко перш ніж іти на цю кухню добре мити руки з милом.

Зиновій Фрис

Ну що ж так вважає Олег Ляшко, це його особиста думка, головного редактора часопису “Свобода” з ним розмовляв сьогодні Зиновій Фрис. До нас не прийшов гість із провладної фракції БЮТ Андрій Шкіль.

До зустрічі, хай вам щастить, хай щастить Україні!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG