Доступність посилання

ТОП новини

Жодного тиску на лікарів від оточення Віктора Ющенка не було – доктор Корпан.


Марія Щур

Прага, 28 березня 2005 – Суперечка щодо того, чи був тиск на лікарів австрійської клініки "Rudolfinerhaus" щодо їхнього діагнозу пацієнту Віктору Ющенку дійшла до суду. У вівторок буде слухання позову колишнього головного лікаря клініки доктора Лотара Віке проти керівництва "Rudolfinerhaus". Напередодні він дав інтерв’ю британському щоденнику "Telegraph", в якому звинувачує як керівництво клініки, так і неназваних людей в оточенні тоді ще кандидата на посаду президента Віктора Ющенка.

Колишній головний лікар клініки "Rudolfinerhaus", в якій лікувався Віктор Ющенко, вважає, що на клініку здійснювався тиск, в результаті якого з’явився діагноз “отруєння”, а самого його було звільнено з клініки, бо він не захотів підтвердити цей діагноз. Таку версію подій 64-літній лікар-рентгенолог представив напередодні судового слухання своєї справи британському щоденнику "Telegraph".

Інший лікар цієї лікарні Микола Корпан, який безпосередньо лікував майбутнього українського президента, наполягає, що клініка ніколи стверджувала, що Віктора Ющенка було отруєно: “Ми ніколи не стверджували, ні я, ні професор Цімпфер, що діагноз Віктора Андрійовича звучить, як отруєння діоксином чи чим-небудь іншим. Ми завжди стверджували, що на даний момент, на підставі тих чи інших досліджень, на підставі клінічної симптоматики, не можна виключити або підтвердити діагноз отруєння”.

Микола Корпан категорично відкидає твердження, що хтось з оточення Віктора Ющенка тиснув на лікарів. Єдине, що було – зрозумілі в цій ситуації емоції, коли доктор Віке організував прес-конференцію без відома хворого, говорить доктор Корпан:

“Якого-небудь тиску не було. Були, може, колись емоції, але це людські емоції, це зрозуміло. Тому що депутати не розуміли, вони питали: “Чому Ви організовуєте конференцію, в зв’язку з чим, чому Ви у хворого не запитали?” Вони цікавились, але це не означало, що вони погрожували”.

В інтерв’ю радіо “Свобода” доктор Корпан спростував інформацію Лотара Віке про те, що він брав безпосередню участь у лікуванні Віктора Ющенка, бо доктор Віке за фахом не мав стосунку до хвороби Віктора Ющенка:

“Колишній головний лікар доктор Віке є радіологом. Він не був у контакті з хворим. І за своїм фахом він не має права бути в контакті з хворим, бо розглядає рентгенівські знімки у себе в рентгенологічному кабінеті. І тому його твердження про те, що він безпосередньо брав участь у першому та другому обстеженні, де не було підтвердження отруєння, є безпідставним та неправдивим”.

Доктор Корпан говорить, що його здивували і заяви доктора Віке про те, що йому дзвонив невідомий, який назвав себе “другом України” та, говорячи англійською мовою із сильним акцентом, погрожував йому:

“Доктор Віке не володіє англійською мовою, тому для мене це велика загадка, що він дає інтерв’ю англійській газеті "Daily Telegraph" і каже, що хтось йому дзвонив і сказав “бережіть себе, тому що ваше життя в небезпеці”. Це видумки”.

Британський щоденник, який стверджує, що чутки про отруєння Віктора Ющенка допомогли йому виграти вибори, також повідомляє, що через небезпеку життю Лотара Віке він та його родина перебувають під цілодобовою охороною австрійської поліції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG