Доступність посилання

ТОП новини

Американська програма BIZPRO прийшла у Донбас.


Богдана Костюк

Київ, 16 травня 2005 – Американська програма BIZPRO, яка вже три роки працює в Україні, має за мету сприяти розвиткові малого і середнього бізнесу і приватної ініціативи. Адже, на думку експертів програми, з економічного розвитку і стабільності розпочинаються важливі процеси становлення демократичного суспільства. Тому особливої ваги набувають проекти у рамках BIZPRO, які здійснюються на Сході та Півдні України, переконані працівники програми. Перший із проектів BIZPRO 16 травня розпочався у Донбасі, у місті Алчевську.

Пропозиції BIZPRO для Донбасу передбачають, у першу чергу, створення консультаційних центрів, відомих під англійською назвою “one stop shop”, де бажаючі розпочати бізнес отримають консультації фахівців та оформлять документацію, необхідну для реєстрації власної справи. Координатор програми BIZPRO в Україні Олена Котлярська повідомила, що, крім Алчевська, проекти підтримки приватного підприємництва працюватимуть у низці інших міст Донбасу: “Буде у Сніжному і Красному Лучі, а взагалі таких буде тридцять офісів. Проект надає методологічну і технічну допомогу тридцяти містам України. І ці міста розташовані майже у кожній області”.

Про особливості проекту у Донбасі розповідає координатор проекту “one stop shop” у Донбасі Світлана Самойлюк: “За останні 5 років є ріст малого і середнього бізнесу. Нас працює 5 консультантів, ми працюємо у сфері регуляторної політики. Тобто, у нас існує така проблема в Україні, на місцевому рівні: розвивати бізнес важко не тільки тому, що немає стартового капіталу, але і тому, що почати і вести ці роботи надзвичайно важко через зарегульованість і наявність великої кількості організацій, котрі перевіряють. Про відкриття цього офісу: найбільша його особливість і те, що поліпшить (будемо сподіватись!) життя підприємців – у тому, що буде адміністратор у цьому офісі. І, скажімо, Ви – підприємець, Ви прийдете до цього адміністратора і скажете: “Я хочу відвести ділянку землі, яка є там-то”, і дасте йому ці документи. І далі тільки адміністратор буде працювати з усіма іншими чиновниками. Тобто, підприємець уже не буде ходити на поклін до десяти чиновників для того, щоб відвести ділянку цієї землі. А враховуючи, що USAID, яке фінансує цей проект, яке фінансує діяльність BIZPRO, забезпечить офіс комп’ютерною технікою, буде налагоджений зв’язок між адміністратором офісу і, скажімо, головним землевпорядником міста, то дуже багато моментів дозвільних процедур можна буде просто виключити”.

У Донбасі BIZPRO співпрацює з державними програмами перекваліфікації людей, які втратили роботу. Це міські та обласні центри зайнятості, каже Світлана Самойлюк: “Для безробітних, які стоять на обліку у центрах зайнятості, існує програма створення власного робочого місця через заняття малим бізнесом. І це не тільки тренінг, навчання – вони можуть отримувати матеріальну допомогу на початок свого бізнесу”.

Олена Котлярська і Світлана Самойлюк упевнені: спільними зусиллями місцевої влади Донбасу та американської програми BIZPRO на Донеччині і Луганщині відбуватиметься розвиток приватних ініціатив, і це йтиме на користь демократичним змінам у державі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG