Доступність посилання

ТОП новини

Коні не винні.


Віктор Міняйло

Київ, 17 травня 2005 року.

“Криза на пальне виникла, насамперед, внаслідок скорочення постачання нафти з Росії, а вихід з неї полягає у скасуванні мита на пальне і пом’якшенні податків”, - це заявив народним депутатам України міністр економіки Сергій Терьохін.

Саме він виступав сьогодні в парламенті з інформацією про ситуацію на ринку нафтопродуктів.

Недільне катання урядовців на конях в музеї під відкритим небом стало символічним. Саме в той день почав зникати на заправках бензин, і нині зник майже скрізь.

Уряд вважає, що в цьому винна Росія, яка скоротила постачання нафти в Україну. За підрахунками міністра економіки Сергія Терьохіна, протягом травня надходження нафти на нафтопереробні заводи зменшилося майже на 40 відсотків.

Але він назвав і інші причини, які призвели до дефіциту пального.

Сергій Терьохін

Відкладений попит через весну, що затяглася, який зараз повною мірою реалізується. Виникнення ажіотажного попиту на високооктанові бензини. Експорт нафтопродуктів з України на зовнішні ринки в період низького попиту на нафтопродукти, який відбувався у березні на початку квітня поточного року. Зупинка Лисичанського і Херсонського НПЗ.

Віктор Міняйло

Після того, як Сергій Терьохін визначив, хто винен, він пояснив, що робити.

Сергій Терьохін

Це є і диверсифікація поставок, це є вирішення долі нафтопроводу “Одеса-Броди”, це побудова перемичок нафтопроводу до переробних заводів, це вирішення долі проекту Плоцьку, це є вирішення долі побудови нафтопереробного заводу, який би був пов’язаний із трубою “Одеса – Броди”. І в кінці кінців, це є вирішення питання подальшої долі державної власності в капіталі двох НПЗ.

Віктор Міняйло

Сергій Терьохін також закликав народних депутатів скасувати мито на паливо, що згодом і було зроблено. Але перед тим тривало бурхливе обговорення. Говорить соціаліст Микола Рудьковський.

Микола Рудьковський

Після того, як я в неділю побачив, що міністр транспорту освоює новий вид транспорту - коня, я зрозумів, що в цій державі неминуча енергетична криза.

Віктор Міняйло

А Юрій Кармазин розуміє, що “коні не винні”, він говорив про віслюків.

Юрій Кармазин

Давайте рахувати ціну нафти, у нас же світова ціна, світова! А по якості наші продукти, які продаються в нас, відповідають світовій якості?

Ви ж давно ослиною сечею розбавляєте, фактично, всі бензини. Та за це колись садили в тюрму, а зараз нікому навіть перевірити, хто це робить. До цієї проблеми просто так не можна підходити, водою вони розливають, бо не маю слів сьогодні, водою розливають, осли пересіли в інші крісла.

Віктор Міняйло

Юрій Кармазин не уточнював, кого він мав на увазі. Але запитання парламентаріїв: коли скінчаться перебої з бензином і на якій ціні він зупиниться, залишилося без відповіді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG