Доступність посилання

ТОП новини

“Список Ющенка” все ж з’явився, але за кордоном.


Марія Щур

Прага, 18 травня 2005 – Список українських компаній, приватизацію котрих нова українська влада вважає сумнівною, все ж з’явився. Виголосив його не президент, який обіцяє цей список від початку року, і не прем’єр, яка гаряче протестує проти самої ідеї такого списку. Так званий “реприватизаційний” список з посиланням на секретаріат президента опублікувала російська газета “Коммерсант”. Оглядачі вітають появу остаточного, хоч поки ще неофіційного списку, однак, зважаючи на обставини його появи, висловлюють сумнів у тому, що він зможе заспокоїти інвесторів.

Сьогодні президент України Віктор Ющенко пообіцяв, що остаточний список компаній, приватизація яких буде переглянута, з''явиться через два дні. А поки що йде розробка механізму повторної приватизації. Як пояснив президент, йдеться про призначення нових тендерних комісій, які будуть проводити тендер за участю українських та міжнародних інвесторів.

Саме тому, що ця справа хвилює не лише українських, але і міжнародних інвесторів, російська газета “Коммерсант”, вирішила не чекати офіційної публікації списку і оприлюднила його нині, пославшись на джерело в секретаріаті президента України. Як і очікувалося, список з 29 компаній очолює “Криворіжсталь”, яку рік тому придбав консорціум найбагатших людей України - Рената Ахметова та Віктора Пінчука. Далі у списку значаться ще кілька підприємств, переважно металургійної галузі, які раніше приватизували донецький і колишній дніпропетровський бізнесмени.

Також список включає значну кілька компаній, які, за повідомленнями, придбали російські інвестори. Це “Миколаївський глиноземний завод”, яким володіє російський олігарх Олег Дерипаска, “Лукор”, який належить російському “Лукойлу” Вагіта Алікперова і “Росава”, який належить російському голдингу “Атмел”. Жодної компанії, купленої західними інвесторами, у списку немає.

Перші коментарі, які з’являються у зв’язку з появою списку, обережно позитивні. Як говорить аналітик компанії "The Economist Intelligence Unit" Стюарт Генсель, видно зусилля припинити невизначеність, яка нині панувала на українському ринку та відлякувала потенційних інвесторів:

“Добре, що нарешті, з’явився короткий і, здається, вичерпний список, компаній, чию приватизацію буде переглянуто. І після цього із цим питанням буде покінчено. Але я побоююся, що урядові буде важко переконати інвесторів, що це дійсно остаточний список”.

Тож, на думку британського експерта, через обставини появи цього списку, коли різні урядовці, включно з прем’єром, заперечували його існування, нинішній крок вже не зможе заспокоїти інвесторів. Як переконаний Стюарт Генсель, інвестори тепер все одно вичікуватимуть, чим закінчиться суперечка між президентом і прем’єром, сподіваючись побачити чіткішу політику керівництва України стосовного одного з ключових питань для економічного розвитку держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG