Доступність посилання

ТОП новини

Експерти сумніваються, що в Україні дуже скоро з’явиться громадське телебачення.


Марина Пирожук

Київ, 20 червня 2005 року.

Кабінет міністрів підтримав два законопроекти, що торкаються створення громадського телебачення в Україні.

Таке рішення уряд ухвалив у суботу на своєму засіданні. Як повідомляє прес-служба віце-прем''єр-міністра України Миколи Томенка, за створення такого формату мовлення на базі першого національного телеканалу виступає і президент. Крім того, влада має намір також модернізувати програми державного радіо. Одначе у тому, що такі ініціативні влади будуть реалізовані найближчим часом, експерти сумніваються.

Про необхідність створення в Україні громадського телебачення мовиться уже кілька років поспіль не лише в політичних, а й журналістських колах. Не бракувало на цю тему й відповідних законів. Одначе реальних дискусій стосовно того, яким має бути громадське телебачення, хто буде реалізовувати цю ідею і в який термін, так і не було. До теми запровадження громадського мовлення повернулася і команда Віктора Ющенка.

На початку поточного року з’явилося навіть кілька предметних проектів громадського мовлення. Одним із авторів такого проекту є відомий журналіст Олександр Ткаченко, який пропонує ліквідувати національну телекомпанію і створити заново канал громадського мовлення. Головним джерелом фінансування він бачить рекламу і в перспективі абонентську плату.

Альтернативний проект, запропонований Коаліцією громадських організацій “Громадське мовлення” навпаки пропонує створити такий канал на базі національної телекомпанії. Проект коаліції не передбачає реклами і пропонує сформувати чисельну Наглядову раду.

Підтримані урядом минулої суботи законопроекти передбачають створення громадського мовлення саме на базі Першого національного телеканалу. Одначе чи буде реалізована ця чергова хвиля ініціатив в осяжній перспективі, експерти сумніваються.

Говорить Президент Академії української преси Валерій Іванов.

Валерій Іванов

На жаль, я не думаю, що суспільне телебачення буде створене останнім часом. Позиція Кабміну – це не новина, вона давно акитулювалася і Томенком, і Тимошенко про те, що вони підтримують ідею і процес створення суспільного телебачення.

Але інші владні інституції, зокрема от держсекретар України, говорили про те, що це не на часі, і висловлювали підтримку державному секретарю медіа.

Зараз відповідні законопроекти знаходяться на розгляді ВР, вони поставлені в порядок денний. Але номер, під яким вони поставлені, 66, не дає змоги сподіватися, що найближчим часом ці законопроекти будуть розглянуті. Мені здається, що це свідома тяганина, спрямована на те, щоб до парламентських виборів в Україні суспільне телебачення в Україні створене не було.

Марина Пирожук

З думкою пана Іванова погоджується і керівник проектів “Телекритика” Наталя Лігачова. Вона не виключає, що противники громадського телебачення, в числі яких, за даними “Телекритики”, є Секретаріат Президента України, намагатимуться відтягнути розгляд цих документів у ВР.

В разі, якщо парламент все ж таки їх ухвалить, то це, на думку Лігачової, дасть можливість прихильникам громадського мовлення, до числа яких вона відносить Кабмін та Національну телекомпанію, взятися реально за впровадження громадського мовлення.

Наталія Лігачова

Ми не знаємо, як воно буде далі розвиватися, але зрозуміло одне, поки не буде прийнятий закон, немає можливості реалізовувати цю ідею взагалі. Тобто все одно перший крок має бути зроблений, і цей перший крок зараз, на цей момент, коли вже підготовлений законопроект, це прийняття цього закону. Тоді все ж таки буде легше боротися з опонентами ідеї суспільного телебачення до парламентський виборів.

Марина Пирожук

Певний скепсис у експертів викликає і ідея щодо швидкого і якісного реформування національного радіо. Як відомо, днями з цього приводу відбулось перше засідання нового складу наглядової ради Національної радіокомпанії України, головою якої обрано Віце-прем’єр-міністра України з гуманітарних питань Миколу Томенка.

Останній переконаний, що такі зміни можливі, і заявляє, що за змістом Національна радіокомпанія уже є суспільною. Томенко хоче зробити українське радіо більш популярним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG