Доступність посилання

ТОП новини

Євро і долар: конкуренція за глобальну довіру.


Зиновій Фрис


Прага, 1 липня 2005 – Сполучені Штати Америки і Європейський Союз є найбільшими всесвітніми торговельними об’єктами, а тому є природнім, що їхні грошові одиниці - долар і євро – належить розглядати в якості конкурентів. Ці дві валюти зачіпають інтереси безпосередньо 500-т мільйонів людей. Ще більше громадян в різних країнах відчувають цей вплив через світову систему торгівлі.

Експерти все частіше пробують з’ясувати: які ж перспективи цих двох валют? Яких сюрпризів можна очікувати від них?

...Минулого року долар втратив третину своєї вартості по відношенню до євро та інших валют. Серед причин такого падіння – величезний торговельний дефіцит, витрати на іракський та афганський конфлікти. Оглядачі відзначають: вартість долара, а тепер і євро, безпосередньо залежать від ситуації в самій країні. І справді, лише за останні місяці євро втратив по відношенню до долара 11 відсотків своєї вартості. Основна причина – негаразди всередині Європейського Союзу, пов’язані з неухваленням Конституції і неспроможності домовитися про довгостроковий бюджет Союзу.

Експерт з валюти німецького Комерцбанку Карштен Фріцш: “Наприкінці минулого року все фокусувалося на американських труднощах – фінансовому й структурному дефіцитах, недостатньому притокові капіталів тощо. Однак з того часу цей центр перекинувся на європейські слабинки – повільний економічний ріст, проблеми інтеграції, невдала зустріч у верхах”.

Західні фінансові експетри наголошують: попри всі недавні неприємності, долар залишається головною світовою валютою. Близько 70 відсотків світових фінансових запасів знаходяться в доларах, в той час як доля євро складає близько 20 відсотків. Однак Євросоюз не втрачає надій на те, що євро, поряд з доларом, стане ключовою запасною валютою. Аналітики вважають, що паралельне існування двох потужних валют - факт позитивний: міжнародний фінансовий ринок у такому випадку перестає бути надто уразливим.

На думку аналітика з німецького Комерцбанку Фріцша, процес становлення запасної валюти є повільним, однак щодо євро, то він рухається в правильному напрямку.

"Центральні банки, особливо в Азії, дуже повільно переходять на євро, оскільки знають: якщо робити це швидко, долар різко впаде і, таким чином, відбудеться знецінення доларових запасів", - вважає німецький аналітик з валюти.

Якщо ж говорити про найближчу перспективу двох валют, то, каже Штефан Шнайдер, експерт з валюти Дойче банку, долар матиме переваги. Одна з головних причин - вищі процентні ставки долара.

Щодо довгострокової перспективи, то вже згадуваний експерт з Комерцбанку Карштен Фріцш налаштований не так оптимістично, оскільки, за його словами, американські проблеми не зникли. Як, зрештою, і в європейських країнах. Ці проблеми посилюються в зв’язку, зокрема, з ростом цін на нафту і одночасним падінням курсу євро. Це серйозно впливає на імпортні ціни і купівельну спроможність громадян ЄС. У цій ситуації був би важливим паритет євро і долара.

І все ж, наголошують валютні експерти, нинішній світ валюти не варто розглядати лише в термінах біполярної структури "долар проти євро". Це був би надто поверховий підхід. Слід пам"ятати, що важливим учасником світової грошово-кредитної системи залишається Японія. Одну з ключових ролей в майбутньому може відігравати інший азійський гігант – Китай. До речі, китайський юань, який зараз прив’язаний до американського долара, почувається дуже добре - завдяки, звичайно ж, низькому курсу того ж таки долара.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG