Доступність посилання

ТОП новини

Президента Ірану називають одним з учасників захоплення посольства США у Тегерані восени 1979 року.


Сергій Куделя

Вашингтон, 1 липня 2005 - Новообраний президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад міг брати участь у захопленні американського посольства у Тегерані у 1979 році. Принаймі у цьому його обвинувачують четверо американських військовослужбовців, які шістнадцять років тому були одними з заручників у посольстві. Вони кажуть, що побачивши фотографії нового іранського президента у газетах, впізнали у ньому одного з охоронців, який утримував їх у посольстві. Однак, прес-служба президента Ірану категорично відкидає ці обвинувачення і стверджує, що Махмуд Ахмадінеджад не брав участі у студентських заворушеннях у Тегерані восени 1979 року, які власне і призвели до захоплення американського посольства.

444 дні іранські екстремісти, здебільшого учасники студентських рухів, утримували 51 американського дипломата у посольстві США у Тегерані. Захоплення посольства відбулося після перемоги в Ірані анти-шахської революції та встановлення там теократичного режиму Аятоли Хомейні. Поширені тоді в Ірані антиамериканські настрої загострилися після того, як США надали колишньому іранському правителю шаху Мухамеду Пахлаві можливість лікуватися на американській території. Саме його повернення до Ірану та здійснення над шахом правосуддя було головною вимогою тих студентів, які захопили американське посольство у листопаді 1979 року. Серед них, як стверджують декілька колишніх американських заручників, був і новий президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад. Ось як згадує про нього капітан військово-морських сил у відставці Дональд Шерер:

“Один з наших охоронців дозволяв нам ходити коридором від однієї камери до іншої, і ми це робили декілька разів. І раптом одного дня приходить цей хлопець і щось з ненавистю говорить охоронцю на Фарсі. Як переклав потім мені полковник Скотт, він назвав нас свинями та собаками, і сказав, що ми заслуговуємо весь час бути закритими у камері. Коли чуєш щось таке, з’являється страх і починаєш думати – що ж буде далі? І нас більше не випускали з камери. Зазвичай не забуваєш тих людей, які так погрожували твоєму життю.”

Свідчення Дональда Шерера підвередили ще четверо військовослужбовців, які опинилися тоді серед заручників. Кожен з них каже, що окремо від інших впізнав у новому іранському президенті учасника штурму американського посольства. Водночас, низка інших американців, яких також тоді утримували у посольстві, кажуть, що не пам’ятають серед іранських студентів когось, хто нагадував би Ахмадінеджада. Із спростуванням участі іранського президента у цих подіях виступили і два колишні студентські лідери, які очолювали протести восени 1979 року. Вони кажуть, що Махмуд Ахмадінеджад був студентом іншого іранського університету, а тому не належав до тієї таємної групи, яка організувала захоплення посольства. А студентський колега президента Ірану згадує, що майбутній іранський лідер навіть засуджував тоді такі насильницькі дії.

Все ж, офіційний Вашингтон серйозно поставився до обвинувачень на адресу нового президента Ірану. Говорить радник з питань національної безпеки США Стівен Хедлі:

“Я бачив повідомлення про це. І я також розумію, що є декілька його фотографій. Ми зараз це розслідуємо. Однак, поки що жодних остаточних висновків ми ще не зробили. Ця інформація безперечно викликає певні запитання, і ми це серйозно розслідуємо.”

Речник Державного Департаменту також підтвердив, що обвинувачення на адресу іранського президента зараз ретельно вивчаються. А президент США Джордж Буш, який відмовився визнавати Ахмадінеджада демократично обраним лідером, заявив, що хоче почути від іранського президента особисту відповідь на висунені проти нього обвинувачення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG