Доступність посилання

ТОП новини

Очікування від Едінбурґа.


Василь Зілгалов

Прага, 5 липня 2005 – Ґольф – клуб шотландського містечка Гленіглс з однойменною назвою нагадує сьогодні добре укріплений командний пункт війська. Це мальовниче місце поблизу Едінбурга, що вибране для самміту восьми найбільших індустріальних держав світу включно з Росією, опоясане восьмикілометровим стальним плотом з вишками та оточене десятьма тисячами озброєних поліціянтів. До цього додається спецтехніка, заборона для польотів авіації. Безпека самміту, за свідченнями його господарів, обійдеться в сто мільйонів доларів. Хоча і головні учасники цієї щорічної зустрічі Великої Вісімки також будуть перейматися різними проблемами безпечного життя світу, включно з небезпекою глобального потепління, голодним існуванням африканського континенту. Чи дадуть члени Джі-8 відповіді на всі виклики нинішнього часу або ж хоча б на ті, що були напередодні написані на полотнищах двохсоттисячної демонстрації на вулицях Едінбурґа під гаслом “Залишимо бідність історії!”? Про це світ довідається більше вже завтра. А тим часом поважні гості з’їжджаються до шотландської Рів’єри.

Голоси протесту

Варто відразу ж нагадати, що учасники багатотисячної демонстрації, що відбулася в Едінбурзі минулого понеділка, не роз’їхалися додому. Було затримано біля ста осіб, близько 20 учасників демонстрації серед постраждалих, у тому числі й поліція. Не дивно, що представники поліції звернулися до людей із закликом:

“Ми підтримуємо мирний протест. Ми гордимося своїм містом. Ми закликаємо всіх учасників акцій шанувати наше місто і бути в рамках чемності в дискусіях з поліцією”.

Сам же Гленіглс вже приймає високопоставлених гостей. Вже напередодні головні учасники публічно обмінялися деякими думками з приводу головних тема самміту Великої Вісімки. Серед яких, як відомо, проблема боротьби з глобальним потеплінням. Господар самміту в Едінбурзі, британський прем’єр Тоні Блер висловив сподівання, що Сполучені Штати підуть на поступки у зменшенні шкідливих для природи промислових викидів у атмосферу.

Американський же президент Джордж Буш в понеділок у інтерв’ю англійському телеканалові Ай Ті Ві Один сказав наступне:

“Тоні Блер ухвалює рішення, що несуть добро народові Великобританії, і я роблю все можливе для добра американців. Тому я не розглядаю наші взаємини як примітивний торг. Я бачу їх як міцний союз і дружню працю разом для кращого майбутнього”.

Американський лідер категорично відкинув будь-які можливі поступка США щодо Кіотського протоколу. Джордж Буш підкреслив, що для нього на першому місці інтереси американської економіки. Члени ДЖІ-8 запросили на едінбургський самміт багатьох лідерів з різних регіонів світу, де проблеми викидів вуглекислих сполук дуже гостра. Серед них Китай, Індія, Бразилія. Так що дискусія щодо зупинення негативних тенденцій у світовому кліматі буде в Едінбурзі досить детальною і непростою.

Безпосередньо пов’язані з потеплінням і проблеми бідності в Африці. Члени Великої Вісімки занепокоєні нестерпною ситуацією на цьому континенті, де щоденно помирає від хвороб, збройних конфліктів і голоду 30 тисяч дітей. Доля обговорення допомоги Африці, скасування її фінансових боргів та інших складових цього питання запрошені лідери Південної Африки, Нігерії, Танзанії Алжиру, Єгипту та інших країн континенту.

Президент Джордж Буш висловився з цього приводу так: “Ми дуже щедрі . І будемо ще більш великодушними. Я сподіваюсь що ми говоритимемо про це більше на зустрічі ДЖІ – 8”.

Чи зможуть учасники переговорів в Едінбурзі штовхнути віз обговорюваних проблем в минуле, тобто відкрити шлях для їх швидкого вирішення про це ми знатимемо більше вже в середу надвечір.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG