Доступність посилання

ТОП новини

Німецький експерт: без ЄС на Україну чекатиме досить складне майбутнє.


Надія Кандиба

Німеччина, 28 червня 2005 - Враховуючи кризу в Європейському союзі, західні експерти радять Україні дещо зменшити обороти в її намаганнях отримати чітку перспективу членства в цій організації. Водночас політологи вбачають у ситуації, що склалася, також шанс для Києва зблизитися з Євросоюзом. Такої думки дотримується, зокрема, науковий співробітник берлінського Фонду науки та політики Кай-Олаф Ланґ.

Надання Україні перспективи членства в Європейському союзі, вважає берлінський політолог Кай-Олаф Ланґ, багато в чому залежить від європейських перспектив Туреччини. Тобто, якщо Анкара успішно просуватиметься в європейському напрямку, то й Україні буде потім важко сказати “ні”. Але приєднання Анкари до ЄС, незважаючи на рішення про початок відповідних переговорів, буде надзвичайно складною справою.

Додаткові труднощі обумовлені проблемами всередині самого Євросоюзу, викликаними провалом процесу ухвалення Конституції Євросоюзу та суперечкою навколо бюджету ЄС. За таких умов німецький експерт радить українському керівництву поки що утриматися від вимог щодо надання Києву перспективи членства в ЄС.

“Україна не повинна вже дуже настирливо домагатися членства в Європейському союзі. За нинішніх умов, це було б контрапродуктивно. Проте нинішня ситуація, яка склалася в ЄС, відкрила для України нові шанси”, - наголосив Кай Олаф Ланґ.

На його думку, в Європейському союзі тепер слід очікувати дискусію про створення різних моделей співпраці із сусідніми країнами, що могло б стати реальною привабливою альтернативою членству в ЄС. Науковий співробітник берлінського Фонду науки та політики переконаний, що це може сприяти виникненню нової динаміки і у відносинах Брюсселя з Києвом. Крім того, як вказують експерти, після останніх суперечок Європейський союз потребує якихось нових об”єднуючих ідей. Для цього, як зауважив Кай Олаф Ланг, найкраще підходить спільна зовнішня політика та політика безпеки.

“Вирішення питань, пов’язаних зі стабілізацією безпосередніх сусідів ЄС, особливо на його східних кордонах, могло б стати таким спільним проектом. Слід зауважити, що без Європейського союзу на Україну чекає досить складне майбтнє. Отже, варто, щоб ця країна й надалі дотримувалася європейського курсу”, - сказав Кай Олаф Ланґ.

З іншого боку, німецький політолог вважає, що країни ЄС, які досі демонстрували особливий інтерес до України, а це переважно нові члени Євросоюзу, повинні провести серед інших держав роботу зі створення проукраїнського лоббі. Тоді, на думку експерта, вдасться домогтися збереження України на “європейському радарі” і уникнути того, щоб про неї знову забули. Але й Україна, у свою чергу, повинна сама потурбуватися про те, щоб вона залишалася цікавим партнером, зауважив Кай Олаф Ланґ. Мається на увазі подальше втілення демократичних та економічних реформ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG