Доступність посилання

ТОП новини

Скасування візиту Ющенка до Грузії не зіпсує відносин.


Сергій Драчук


Прага, 27 липня 2005 – Прес-служба президента Грузії Михеїла Саакашвілі назвала абсурдом повідомлення однієї грузинської газети, ніби проти українського президента Віктора Ющенка готували в Грузії теракт. А речниця Ющенка Ірина Геращенко заявила, що неофіційний візит президента України до Грузії перенесли через зміну робочого графіка. Сам Ющенко тим часом від учора працює в своїй кримській резиденції.

Нагадаю, що сьогодні грузинська газета “Резонансі” ствердила, буцім запланований спершу на 26 – 29 липня візит Ющенка до Грузії скасували, бо отримали інформацію про теракт, який готували проти нього. За словами видання, яке посилалося на “власні джерела”, цей теракт ніби планувала російсько-осетинська терористична група.

Водночас у Грузії кажуть, що відкладення візиту українського президента до Грузії, ще й візиту неофіційного, ніяк не вплинуло на стосунки між двома країнами. Ці відносини, які вже називають “стратегічним партнерством”, розвиваються далі, зокрема, через історичну дружбу обох народів, дружні відносини між самими президентами, через схожі “кольорові революції” в Україні й Грузії, каже грузинський політолог Рамаз Сакварелідзе.

В інтерв’ю радіо “Свобода” він назвав і інші чинники, що, на його думку, сприяють розвиткові українсько-грузинських відносин. Це чинник економічний та збіг інтересів.

Рамаз Сакварелідзе: “Сьогодні Україна й Грузія зацікавлені послабити традиційний вплив Росії й мати змогу вільно дихати в політичному розумінні. Це перше. Друге – це орієнтація в тому напрямку, який вигідний для цих країн, – західному. І третє – це необхідність здійснити реформи в цих країнах нової демократії і в разі труднощів ураховувати досвід одне одного”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG