Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт у НТКУ.


Богдана Костюк

Київ, 14 вересня 2005 - Прагнення нового керівництва Національної телекомпанії України до виробництва якісного телепродукту несподівано наштовхнулося на спротив власне телевізійників. Профспілка працівників НТКУ висловила свою недовіру керівництву компанії. Конфлікт виник не від учора і, судячи з усього, розв’язаний він буде не завтра.


13-го вересня у протоколі, оприлюдненому за підсумками конференції профспілкового активу Національної телекомпанії України адміністрацію компанії звинувачено у “зневазі до колективу та у непрофесійному менеджменті, який призвів... до згортання власного виробництва, прихованого безробіття працівників та зриву виконання державного замовлення”. Серед головних звинувачених – виконувач обов’язків президента Національної телекомпанії Тарас Стецьків, перший віце-президент Олег Кузан, віце-президенти НТКУ Андрій Шевченко та Андрій Ткач. ЯК стверджує голова профспілки працівників компанії Маріана Ангелова, колектив категорично проти “шокової терапії”, запропонованої новим керівництвом НТКУ, і висуває йому наступні претензії:

“Ми відхиляємо подвійні стандарти по відношенню до фахівців, які запропонувала команда Андрія Шевченка. Ми відкидаємо невмотивовані звільнення, непрозорі конкурси, які він провів; непрозорі тестування, які провів Андрій Шевченко. Ми не можемо такого прийняти!”.

Віце-президент Національної телекомпанії Андрій Шевченко у відповідь заявив про інтриги та відсутність професіоналізму на телеканалі, зазначивши при цьому:

“Треба розвести два поняття: трудовий колектив телекомпанії ( в якому є близько двох тисяч працівників) і збори людей, які називають себе профспілковим активом і на які приходить близько сотні людей. Змішувати ці дві позиції – це нечесно стосовно до тих сотень людей, які займаються реальною роботою, виробляють реальний продукт, а не витрачають трудовий і робочий час на інтриги, збори і різні політичні заяви.

А по суті – все дуже просто. Є конфлікт між тими людьми, які хочуть змін на державному телебаченні, які хочуть його підняти, уже роблять ці зміни. З іншого боку – люди, які цим змінам пручалися і заважають зараз, які давно розучилися робити професійний продукт (або й ніколи не вміли) і які небезпідставно побоюються за свою роботу у майбутньому. Це означає, що всі, хто вболіває за канал, вони повинні визначитися: чи канал буде змінюватися, буде рости, завоює популярність, вплив і довіру – чи він залишиться у тому болотяному стані, в якому він був роками”
.

Минулого тижня Стецьків подав у відставку, яку Президент Ющенко прийняв. Але пообіцяв підтримати якісний проект еволюції державного телебачення у телебачення громадське. З цього приводу державний секретар України Олег Рибачук заявив:

“Я теж розмовляв з Президентом на цю тему. Мова іде про те, що ми хочемо побачити публічний конкурс проектів. Ми до цього готові – рівно як і готові до того, щоб публічно обговорити, хто буде замість Тараса Стецьківа. Хто буде на такій посаді, яка надзвичайно важлива. Там не буде людини, яка зручна нам, яка буде бездумно виконувати команди, які звідси (з Секретаріату) виходять. Ми будемо мати зовісім інший принцип. Буде конкурс людей, які презентують своє бачення цього каналу. Вони запрошуються до цього конкурсу, тому що конкурсність, прозорість, транспарентність – це принципи, які ми не тільки декларуємо, а які я безумовно буду виконувати”.

На сьогодні свою концепцію громадського телебачення готова представляти команда фахівців на чолі з Андрієм Шевченком. Профспілка працівників Національної телекомпанії ж вирішила спершу обрати свого кандидата на посаду президента НТКУ, а потім міркувати над оформленням власного бачення розвитку телеканалу. Київська незалежна медіапрофспілка у заяві наголосила, що оголошувати конкурс на призначення нового президента каналу неможливо, аж доки не буде ухвалений план реформування НТКУ у суспільний канал. Пересічні ж глядачі державного телебачення в очікуванні якісних телепрограм поки що дивляться переважно недержавні канали.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG